Antena 3 CNN Externe A murit Jimmy Carter. Cel mai longeviv președinte al SUA avea 100 de ani

A murit Jimmy Carter. Cel mai longeviv președinte al SUA avea 100 de ani

A.O.
3 minute de citit Publicat la 23:32 29 Dec 2024 Modificat la 11:18 30 Dec 2024

Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, un avocat neobosit al drepturilor omului, care a intermediat pacea dintre Israel și Egipt și a primit un premiu Nobel pentru Pace pentru munca sa umanitară, a murit, duminică. Avea 100 de ani, scrie presa internațională. 

Un democrat din Georgia, Carter a fost cel mai longeviv președinte din istoria Statelor Unite. A avut un singur mandat la Casa Albă, după care a fost înfrânt fără apel de Ronald Reagan. S-a retras atunci din politică, dar a petrecut decenii concentrându-se dezvoltarea relațiilor internaționale și protejarea drepturilor omului, eforturi care i-au adus un premiu Nobel în 2002. 

Jimmy Carter și-a petrecut ultimele zile acasă, alături de familie

Fostul președinte a avut mai multe probleme de sănătate, printre care și o formă de cancer, care i s-a extins la ficat și creier, scrie presa internațională. Carter a petrecut mai multe zile în spital, în ultima perioadă, iar familia lui a anunțat pe 18 februarie anul trecut că fostul președinte a ales „să-și petreacă timpul rămas acasă”, unde a primit îngrijiri paliative. Decizia lui Carter a avut sprijinul „familiei și al echipei sale medicale”, a spus atunci familia într-un comunicat. 

„Tatăl meu a fost un erou, nu doar pentru mine, ci și pentru toată lumea care crede în pace, drepturile omului și dragoste necondiționată. Frații și surorile mele l-am „împărțit” cu restul lumii prin aceste valori comune. Lumea este familia noastră datorită modului în care aducea el oamenii împreună și vă mulțumim pentru că îl onorați continuând să vă trăiți viețile în acord cu aceste valori”, a spus fiul său, Chip Carter, într-un comunicat potrivit BBC

Soția lui Jimmy Carter, Rosalynn Carter, a murit în noiembrie anul trecut, la două zile după ce au început îngrijirile paliative. Fosta primă doamnă avea 96 de ani. Cei doi s-au căsătorit în 1946. Jimmy Carter a participat la înmormântarea soției lui, călătorind de la casa lor din Plains, Georgia, la o biserică din Atlanta. 

Cel mai mare dintre nepoții soților Carter, Jason Carter, a spus într-un interviu în luna iunie a acestui an că fostul președinte nu este treaz în fiecare zi, dar că „trăiește pe cât de bine poate” pe măsură ce i se apropie sfârșitul, relatează The Guardian

Jimmy Carter a avut un singur mandat la Casa Albă

Jimmy Carter s-a născut la 1 octombrie 1924 în micul orășel Plains, Georgia. A fost cel mai mare din patru frați. Tatăl său avea o companie de alune, iar mama sa a fost asistentă medicală. În liceu a fost vedeta echipei de baschet a școlii, iar apoi a petrecut mai mulți ani în Forțele Marine ale SUA, timp în care s-a căsătorit cu Rosalynn. 

Carter a fost devastat când a trebuit să demisioneze din Forțele Marine și să preia afacerea familiei, după ce tatăl său a murit. A reușit însă să transforme mica afacere într-un succes. 

Carter a fost ales în 1976, după ce l-a învins pe republicanul Gerald Ford, în urma unui scrutin dominat de moștenirea toxică a lui Richard Nixon și a scandalului Watergate. 

Singurul său mandat a fost marcat de acordurile de la Camp David din 1978 între Israel și Egipt, care au adus o stabilitate fragilă în Orientul Mijlociu. 

Însă economia în recesiune, lipsa de popularitate și criza ostaticilor din Iran, care i-a consumat ultimele 444 de zile de la Casa Albă, l-au costat un al doilea mandat. A fost învins în 1980 de republicanul Ronald Reagan și s-a retras definitiv din politică, dedicându-se diplomației și ajutorului pentru succesorii săi la Casa Albă.

Jimmy Carter, mai popular după ce nu a mai fost președinte

Carter a părăsit funcția extrem de nepopular, dar a muncit neobosit pentru cauze umanitare, iar în 2002 a câștigat premiul Nobel pentru Pace pentru „deceniile de activitate neobosită pentru găsirea de soluții pașnice la conflictele internaționale, consolidarea democrației și drepturilor omului și promovarea dezvoltării economice și sociale”.

Jimmy Carter a călătorit în toată lumea în calitate de emisar de pace, observator la alegeri și apărător pentru sănătatea publică. A vizitat Coreea de Nord în 1994 și Cuba în 2002. Centrul Carter este creditat pentru că a ajutat la combaterea mai multor boli grave din Africa și Asia. 

Fostul președinte american a criticat invazia din Irak din 2003, războiul cu drone, supravegherea guvernamentală fără mandat, dar și existența închisorii Guantanamo Bay. A fost admirat, dar și urât, pentru implicarea sa în eforturile de pace din Orientul Mijlociu, pledând pentru soluția celor două state atât în discursurile sale cât și în cărțile pe care le-a scris. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole