Informația a fost confirmată, vineri seară, de Spitalul Judeţean Ilfov pentru Antena 3. Gabi Luncă a fost una dintre cele mai renumite cântărețe de muzică populară și lăutărească din România. Fiica sa, Rebeca Onoriu, a făcut anunțul decesului lui Gabi Luncă prin intermediul unui mesaj pe pagina sa de Facebook.
"După 23 ani, din nou împreuă! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem...", a scris Rebeca Onoriu.
sursa: Facebook
Fiica celebrei cântăreţe Gabi Luncă: ''Nu i-am spus că e vorba de COVID, i-am spus că e vorba de pneumonie''
Internată mai întâi la Spitalul “Matei Balş”, Gabi Luncă a fost ulterior transferată la Spitalul Judeţean Ilfov, unde cu greu s-a găsit cu un loc liber pentru ea, la ATI.
În urmă cu cîteva zile, Rebeca Onoriu, fiica artistei, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre starea de sănătate a mamei sale. Solista în vârstă de 81 de ani se afla sub observaţia medicilor de la Spitalul Judeţean Ilfov şi era în stare stabilă.
'Mulțumesc pentru interesul cu privire la starea de sănătate a mamei mele. Mă tem să mă pronunț. E vorba totuși de un COVID. El înțeleg că poate fi și pervers și atunci mi-e greu să mă pronunț. Este stabilă, cooperantă, nu este intubată, Slavă Domnului, însă are nevoie de masca aceea de oxigen.
Am stat de vorbă în fiecare zi, însă nu am obosit-o foarte mult la telefon, ea fiind cu acea mască. În primă fază a avut o mască, un fel de full face şi acum am trecut la o mască mai slabă, deci un punct înspre bine. Multe nu sunt de spus. Vrem doar să o auzim. Ne interesăm pe secţie, doamnele de la spital sunt foarte amabile şi drăguţe şi tot timpul este supravegheată video şi ne dau informaţii în timp real.
Mă tem. Avem de-a face cu un COVID şi atunci mă tem să fac declaraţii, dar din respect pentru publicul mamei, aş vrea să fie informaţii corecte. Da, întradevăr, au fost două teste pozitive. Ne-am internat acum patru zile şi Dumnezeu este medic peste medici. Aşteptăm vindecarea", spunea în urmă cu câteva zile Rebeca Onoriu, pentru Antena 3.
Familia era însă îngrijorată, întrucât Gabi Luncă a avut în trecut cancer mamar şi se temea că este vulnerabilă în faţa virusului SARS-CoV-2.
De unde ar fi luat Gabi Luncă virusul
Familia a încercat să dezlege misterul îmbolnăvirii lui Gabi Luncă. Fiica artistei crede că totul ar fi plecat de la menajera casei, care nu a realizat la timp faptul că s-a îmbolnăvit cu SARS-COV-2 şi a continuat să ducă o viaţă normală:
“Din cercetările noastre, îmbolnăvirea mamei s-ar datora menajerei noastre. Ea e cea de la care ar fi plecat boala. Nu a ştiut, nu a realizat în timp util că a luat boala, la rândul ei, iar când a făcut, era prea târziu, fiindcă în cazul mamei s-a impus foarte repede spitalizarea sa, dată fiind şi vârsta pe care o are”, declara recent Estera Onoriu, cealaltă fiică a lui Gabi Luncă.
Elena Merişoreanu, în lacrimi după decesul lui Gabi Luncă: "Mă simt aşa săracă. Am pierdut atât de mulţi colegi"
Elena Merișoreanu a vorbit în lacrimi la Antena 3, despre pierderea colegilor săi Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu şi acum Gabi Luncă.
Trecerea în neființă a îndrăgitei Gabi Luncă vine după un șir de tragedii care îndoliază lumea artistică din România. În urmă cu exact o săptămână se stingea din viață, tot din cauza COVID-19, Cornelia Catanga. Aceasta avea 63 de ani.
Vineri dimineață un alt anunț i-a șocat pe români. Nelu Ploieșteanu pierdea lupta cu temutul virus. Artistul, în vârstă de 70 de ani, se afla internat la Spitalul Floreasca din Capitală încă de la jumătatea lunii martie, mai exact din data de 13 martie. În tot aceste timp, medicii au fost extrem de rezervați în ceea ce privește evoluția stării sale de sănătate, cu atât mai mult cu cât artistul se confrunta cu probleme mari de sănătate la plămâni dar și la inimă.
Marian Mexicanu: Aş vrea să-l rog pe Dumnezeu să ne mai lase un pic pe pământ
Mexicanu, care a avut colaborări cu alţi doi iluştri răpuşi în ultimele zile de COVID, Cornelia Catanga şi Nelu Ploieşteanu, consideră că artiştii ar trebui să acorde o atenţie sporită sănătăţii lor.
"Am să folosescu un cuvânt din popor: rămân prost! Mă uit la cer şi spun: aş vrea să-l rog pe Dumnezeu să ne mai lase un pic pe acest pământ.
Prea repede se duc, în special artiştii. Prea repede mor oamenii. Am fost un apropiat, mai bine de 30 de ani, al acestei minunate familii... M-a iubit doamna Gabi Luncă la fel ca pe propriul copil. Transmit condoleanţe familiei. Cred că sunt zdruncinaţi de această veste...
Refuz să cred că în urmă cu câteva minute vorbeam de Nea Nelu (Nelu Ploieşteanu, decedat vineri dimineaţa, n.r.) şi acum vorbim de tanti Gabi Luncă.
Nu ştiu ce să mai zic despre ce se întâmplă în lumea asta, despre acest virus, de faptul că poate, aşa cum spunea Mădălin Voicu, muzicanţii noştri nu sunt atât de atenţi cu sănătatea lor şi nu merg la doctor, este un factor principal.
Nu neapărat ca muzicant, dar ca om, în general, trebuie să mergi să îţi faci analizele", a spus instrumentistul la Antena 3.
Cine a fost Gabi Luncă
Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, într-o familie cu șase copii. Când avea doar trei ani și jumătate, mama ei a murit. A fost crescută de o mamă vitregă care se purta foarte urât cu ea. Talentul muzical l-a moștenit de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești, potrivit Wikipedia.
Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești. Încă de atunci, artista și-a definit foarte clar genul muzical: muzica orășenească lăutărească. Doi ani mai târziu primește o telegramă din partea Casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese.
Melodia de rezistență a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.” Și acum versurile „Dă-mi drumul nevastă-n casă/ C-afară plouă și varsă/ Și mă udă la camasă” mai sunt fredonate. După acest moment începe fascinanta poveste a interpretei Gabi Luncă.
Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, violonistul Dumitru Luncă, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
În perioada 1955 - 1957 are și câteva colaborări și cu Orchestra „Flacăra Prahovei" a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez (fiul „diseur"-ului și tangoistului interbelic Titi Botez).
În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.
În 1959 este invitată de Ionel Budișteanu să înregistreze primele trei piese la Electrecord: Am un pom în bătătură și M-am jurat că nu mai beau.
Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, apărute pe câteva ebonite și două discuri mici, colaborând cu importanți șefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.
În 1964 se căsătorește cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. În perioada 1965 - 1972 continuă să înregistreze un EP și un LP cu frații Gore (în 1965, respectiv 1967) și două LP-uri cu orchestra condusă de violonistul Constantin Mirea, colaborând în această perioadă cu instrumentiști de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.
Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.
Gabi Luncă a fost invitată special de președintele României, Nicolae Ceaușescu, să-i bine dispună pe guvernanții ce se aflau în vacanță la Comorova. Versurile „Un părinte poate crește/7-8 copii sau 10/ Dar 10 cu minte nu pot ține un părinte” au făcut-o pe Elena Ceaușescu să plângă în hohote.
În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983).
În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo, aici impunându-se și ca lideri ai etniei rromilor în prima jumătate a anilor `90.
În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris și Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu mai cântă decât la slujbele Bisericii Penticostale din București retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească. A fost răsplătită cu diplome de recunoaștere pentru întreaga activitate artistică.
Stilul interpretativ
Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă a aparținut generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala). Aparținând celei de-a doua generații de interpreți ai muzicii de metisaj cultural între țigani și români (a treia după unii etnomuzicologi), ce o făcea pe Gabi Luncă să strălucească au fost „vibratourile dulci”.
A fost numită de fani „țiganca de mătase” și de critici muzicali[care?] „marea doamnă” a muzicii lăutărești, iar jurnalista germană Grit Friedrich, specialistă în cultura Europei de Est, concluzionează: „Vocea de argint a lui Luncă, cântecul său ușor încordat au fost de multe ori copiate, însă nimeni nu a reușit să o egaleze.“
Abia la finele anilor ’90 înregistrările de la Electrecord ajung în Marea Britanie și intră în atenția postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă - Sounds From A Bygone Age Vol. 5” (Cântece dintr-o altă vreme - n.r.). Această „grande dame” a muzicii lăutărești cucerește scena muzicii world, fiindcă interpertările sale au fost dintotdeauna considerate „ieșite din timp.“ În anul 2002 este nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World music.
Realizatorul unui articol din anul 2004, precizează: „Gabi Luncă este o legendă. A renunțat la muzica lăutărească pentru a deveni misionar. Cu toate acestea, a fost nominalizată, anul trecut, la premiile BBC, înaintea lui Goran Bregovici, Manu Chao și a lui Peter Gabriel.”
Principala diferență între aceasta și ceilalți membri ai scenei lăutărești, a fost că, în viața particulară a fost un om echilibrat, ducând o viață de izolare familială și fără excese.
Din anul 1992, cei doi soți s-au hotărât să cânte numai pentru Dumnezeu, în cadrul adunărilor religioase, la evanghelizări și emisiuni Radio-TV creștine, muzica populară și lăutărească pe care au interpretat-o mai bine de 30 de ani, a continuat să apară pe CD-uri, tv. și internet.
În ultimii aproape 30 de ani a fost misionar și a cântat chiar pentru deținuți, la orfelinate, căminele de bătrâni, pentru ajutorarea acestora fiind mereu în căutare de sponsori.
Gabi Luncă era Cetățean de Onoare al Comunelor: Șiria jud. Arad și Vărbilău jud. Prahova. A fost membru fondator al partidului politic Uniunea Națională Creștină a Romilor din România.