Antena 3 CNN Sport A început a 5-a ediție a Jocurilor Mondiale Nomade, în Kazahstan. Participă sportivi și din România

A început a 5-a ediție a Jocurilor Mondiale Nomade, în Kazahstan. Participă sportivi și din România

R.K.
1 minut de citit Publicat la 16:32 10 Sep 2024 Modificat la 16:32 10 Sep 2024

A 5-a ediţie - foarte aşteptată - a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor a început oficial pe 8 septembrie la Astana, Kazahstan, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă la Astana Arena. Reunind peste 2.500 de sportivi şi mii de invitaţi din 89 de ţări, inclusiv România, evenimentul este o celebrare a bogatului patrimoniu cultural al civilizaţiilor nomade şi a sporturilor şi tradiţiilor unice transmise din generaţie în generaţie.

[GAL layout="5"]

În discursul său de deschidere, preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a subliniat semnificaţia istorică a culturilor nomade şi moştenirea lor durabilă în modelarea lumii.

„Ţara Kazahstanului găzduieşte figuri istorice remarcabile precum Al-Farabi şi Khoja Ahmed Yasawi, care au adus contribuţii semnificative la dezvoltarea ştiinţei şi a ideilor umaniste. Strămoşii noştri au înfiinţat state puternice şi au construit frumoase oraşe medievale în Marea Stepă, inclusiv Otyrar, Turkestan, Taraz şi Saraishyk~, a remarcat el, potrivit Agerpres.

„Aceasta este cea mai mare competiţie sportivă de acest gen din lume. Sportul în sine este un simbol al respectului şi al solidarităţii. Scopul său principal este de a consolida prietenia între naţiuni. Kazahstanul este cunoscut de toată lumea ca o ţară a păcii şi a coexistenţei”, a declarat preşedintele Tokayev.

„Sunt convins că Nomad Games va contribui la promovarea solidarităţii internaţionale”.

Jocurile Mondiale ale Nomazilor, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, au devenit cel mai mare eveniment dedicat sporturilor tradiţionale, atrăgând participanţi din ţări din Asia, Europa, America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia!

Pe parcursul competiţiei, care se desfăşoară între 9 şi 13 septembrie, sportivii vor concura într-o serie de sporturi nomade, inclusiv tir cu arcul călare, arte marţiale, şoimărit şi lupte tradiţionale, prezentând tradiţiile culturale unice ale ţărilor lor pe o scenă

Delegaţia română include 36 sportivi si 5 oficiali şi concurează, inclusiv prin Federaţia Română de Arc Istoric, la mai multe probe, între care : Arc tradiţional (pe mai multe stiluri ), Arc calare (pe mai multe stiluri).

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole