Antena 3 CNN Life Știinţă A fost creată insulina „inteligentă”: O singură injecție pe săptămână va fi suficientă

A fost creată insulina „inteligentă”: O singură injecție pe săptămână va fi suficientă

de Ioana Coman    |   

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o insulină revoluţionară, care răspunde în timp real la modificarea nivelului de zahăr din sânge şi care ar putea modifica tratamentul pentru milioane de persoane din întreaga lume care suferă de diabet de tip 1, relatează The Guardian.

În prezent, pacienții trebuie să își administreze insulină sintetică de până la 10 ori pe zi pentru a supraviețui. Fluctuația constantă între nivelurile ridicate și scăzute ale zahărului din sânge poate duce la probleme de sănătate pe termen scurt și lung, iar lupta de a menține nivelurile stabile le poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală.

Oamenii de ştiinţă au găsit o soluţie care, potrivit experţilor, se apropie de vindecarea diabetului de tip 1 la fel de mult ca orice terapie medicamentoasă: insulină inteligentă, care rămâne latentă în organism şi intră în acţiune doar atunci când este necesar.

A fost creată insulina „inteligentă”

Insulinele standard stabilizează nivelul zahărului din sânge atunci când intră în organism, dar odată ce şi-au făcut treaba, de obicei nu pot ajuta la fluctuaţiile viitoare. Aceasta înseamnă că pacienţii trebuie adesea să injecteze din nou mai multă insulină în doar câteva ore. 

Noile insuline sensibile la glucoză (GRI) devin active numai atunci când există o anumită cantitate de zahăr în sânge, pentru a preveni hiperglicemia (glicemia ridicată). Acestea devin din nou inactive atunci când nivelurile scad sub un anumit punct, evitând hipoglicemia (glicemia scăzută).

În viitor, pacienţii ar putea avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână, cred experţii.

Oamenii de ştiinţă din spatele insulinelor inteligente au primit subvenţii de milioane de lire sterline pentru a accelera dezvoltarea acestora. Finanţarea provine de la Type 1 Diabetes Grand Challenge, un parteneriat între Diabetes UK, JDRF şi Fundaţia Steve Morgan. 

Acesta investeşte 50 de milioane de lire sterline în cercetarea de ultimă oră pentru a ajuta la găsirea de noi tratamente pentru diabetul de tip 1.

Dr. Tim Heise, vicepreşedinte al grupului ştiinţific consultativ pentru insulinele noi din cadrul Type 1 Diabetes Grand Challenge, a declarat că insulina inteligentă poate anunţa o nouă eră în lupta împotriva diabetului. 

„Chiar şi cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi pentru a găsi un echilibru bun între un control glicemic acceptabil, pe de o parte, şi evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte. Insulinele care răspund la glucoză – aşa-numitele insuline inteligente – sunt considerate Sfântul Graal al insulinei, deoarece s-ar apropia cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1, aşa cum ar putea face orice terapie medicamentoasă”, explică dr. Heise.

O nouă eră în cercetare

Aproape 3 milioane de lire sterline au fost acordate pentru şase proiecte de cercetare care au dezvoltat diferite tipuri de insuline inteligente. Acestea includ echipe de la Universitatea Stanford din SUA, Universitatea Monash din Australia şi Universitatea Zhejiang din China. Scopul este de a accelera dezvoltarea şi de a lansa teste cât mai curând posibil. 

Fiecare proiect își propune să ajusteze insulina inteligentă pentru a acționa mai rapid și mai precis, ușurând parțial sau total povara uriașă a gestionării diabetului de tip 1 și reducând riscul complicațiilor pe termen lung. Patru dintre proiecte se concentrează exclusiv pe testarea GRI-urilor.

Un al cincilea a dezvoltat o nouă insulină ultrarapidă, cu acţiune scurtă. Chiar şi cu cele mai rapide insuline disponibile în prezent, există încă o întârziere între momentul administrării medicamentului şi momentul în care acesta începe să acţioneze asupra glucozei din sânge. Acest lucru poate duce la creşterea glicemiei la niveluri nesigure înainte ca insulina să poată acţiona pentru scăderea acesteia.

De asemenea, sunt necesare insuline mai rapide pentru a îmbunătăţi funcţionarea pompelor de insulină şi a tehnologiei hibride cu buclă închisă, un sistem care se bazează pe faptul că insulina stocată răspunde în timp real la modificarea nivelului de glucoză din sânge. 

Al şaselea proiect se concentrează pe o proteină care combină insulina cu un alt hormon, glucagonul. Spre deosebire de insulină, care ajută la eliminarea glucozei din sânge, glucagonul stimulează ficatul să elibereze mai multă glucoză atunci când nivelurile din sânge scad.

Includerea ambilor hormoni într-o singură formulă ar putea menţine stabile nivelurile de glucoză din sânge, acţionând pentru a preveni nivelurile ridicate şi scăzute de glucoză din sânge. 

„Cele şase noi proiecte de cercetare finanţate abordează deficienţe majore în terapia cu insulină”, a declarat Heise. „Prin urmare, aceste proiecte de cercetare, dacă vor avea succes, ar putea să anunţe o nouă eră în terapia cu insulină”, insistă medicul.

 

Subiecte în articol: diabet diabet tip 1 insulina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile