Antena 3 CNN Externe A devenit periculos să mergi în vacanță în Grecia. După moartea lui Michael Mosley, alți patru turiști au dispărut într-o săptămână

A devenit periculos să mergi în vacanță în Grecia. După moartea lui Michael Mosley, alți patru turiști au dispărut într-o săptămână

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 06:00 16 Iun 2024 Modificat la 10:05 16 Iun 2024

Vacanțele în Grecia au devenit periculoase din cauza temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă. După moartea celebrului prezentator Michael Mosley, patru turiști au fost dați dispăruți în ultima săptămână.

În condițiile în care Grecia se confruntă cu temperaturi neobișnuit de ridicate, crește teama că vizitatorii străini nu sunt conștienți sau nu sunt informați în mod corespunzător cu privire la riscurile pe care le prezintă efortul excesiv în căldura toridă.

Potrivit The Guardian, în ultima săptămână, au fost demarate trei operațiuni de căutare și salvare a turiștilor care au dispărut în timpul unor drumeții pe insule îndepărtate, inclusiv pentru celebrul prezentator TV Michael Mosley, care a fost găsit mort pe insula Symi.

Mosley a pornit la drum pe temperaturi caniculare într-o plimbare care avea să se dovedească a fi fatală atunci când, după ce a greșit traseul, a ajuns să se angajeze în ceea ce soția sa, Dr. Clare Bailey, a descris ca fiind o „cățărare incredibilă" prin dealuri accidentate. În ciuda căutării masive care a implicat bărci de patrulare, scafandri, elicoptere, pompieri, poliție, drone și un câine special antrenat pentru a adulmeca, a fost nevoie de cinci zile înainte ca trupul prezentatorului de 67 de ani să fie descoperit, deoarece acesta se prăbușise într-o zonă în care nu putea fi văzut cu ușurință. Se crede că un rol cheie în moartea lui Mosley a jucat căldura.

În ultimele zile, serviciile de urgență au fost chemate, de asemenea, pe alte două insule îndepărtate, Samos și Amorgos, pentru a căuta un olandez în vârstă și un cetățean american care au dispărut pe trasee de drumeție.

Eric Calibet, în vârstă de 59 de ani, un ofițer de poliție pensionat din Los Angeles și vizitator obișnuit al Amorgos, a fost văzut ultima dată marți, făcând o drumeție în solitar prin insula cicladică. El plecase la ora 7 dimineața pentru a face o drumeție de patru ore, într-o zi în care temperaturile urmau să depășească 37C. La sfârșitul zilei de joi, la aproape 48 de ore după ce prietenul cu care era cazat a alertat poliția despre faptul că nu s-a întors, Calibet era încă dispărut. Se crede că ultimul său contact cunoscut a fost un mesaj pe care i l-a trimis de pe telefonul său mobil surorii sale.

Nici după o operațiune de căutare în Samos - la care au participat o echipă de salvare, patru drone, un câine de urmărire adus de la Atena și un elicopter al agenției europene de frontieră Frontex - nu au reușit să îl găsească pe cetățeanul olandez în vârstă de 74 de ani, care, de asemenea, se angajase într-o drumeție de cinci ore când a dispărut.

Dimitris Katatzis, care conduce echipa de salvare din Samos, a declarat că misiunile au fost deseori îngreunate din cauza faptului că turiștii, care adesea nu sunt conștienți de riscuri, „au deviat de la traseu" pentru a vedea situri și apoi s-au rătăcit. „Ieri am văzut un cuplu [de străini] mergând pe un traseu la 41 de grade, fără pălării", a declarat el pentru presa locală.

Un punct fierbinte al Mediteranei, aflat în prima linie a urgenței climatice, Grecia se confruntă cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, cu un record de 48 de grade Celsius înregistrat vara trecută.

În acest an, în ceea ce serviciul meteorologic național, EMY, a descris ca fiind o premieră, se înregistrează deja temperaturi record în acest stadiu al sezonului. Școlile au fost închise, iar Ministerul Culturii a fost nevoit să închidă Acropole și alte situri arheologice pentru vizitatori. Voluntarii de la Crucea Roșie au distribuit mii de sticle cu apă gratuite, iar primăria Atenei a amenajat stații de răcire. În Chania, în Creta, mercurul a atins joi 44,5 grade Celsius.

Căldura extremă și pericolele pe care le reprezintă au stimulat cererile pentru o mai bună întreținere și semnalizare a traseelor.

„Aș vrea să văd mai multe camere de supraveghere și iluminarea acestor trasee", a declarat primarul din Symi, Eleftherios Papakalodoukas. „Dacă există o lecție care trebuie învățată din tragedia [morții lui Mosley], aceasta este că aceste poteci trebuie să fie mai bine îngrijite, astfel încât oamenii să nu se piardă". Mosley nu avea telefon mobil atunci când a pornit la drumeție.

Oficialii locali au cerut, de asemenea, ca turiștii să fie mai bine informați, iar un consilier al primăriei din insula Chios a declarat că cluburile de drumeție din zonele îndepărtate, care au cunoștințele și capacitatea de a îmbunătăți potecile, ar trebui să fie mai bine susținute financiar și tehnologic pentru a se asigura că traseele sunt mai puțin periculoase.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole