Antena 3 CNN Life Știinţă A cincea forță din Univers. Cercetătorii vin cu noi ipoteze după ce au studiat asteroidul Bennu

A cincea forță din Univers. Cercetătorii vin cu noi ipoteze după ce au studiat asteroidul Bennu

de Robert Kiss    |   

Asteroidul Bennu, din apropierea Pământului, ne-a învățat multe despre natura asteroizilor și istoria planetei noastre și încă mai avem multe de aflat. Un nou studiu al datelor de urmărire a lui Bennu ne oferă indicii noi despre o potențială a cincea forță fundamentală din Univers, scrie Science Alert.

Dacă chiar există, a cincea forță a naturii – alături de gravitație, electromagnetism, forța nucleară slabă și tare – ar depăși modelul nostru standard al fizicii.

Oamenii de știință cred că forța ar putea fi transportată de particule ultrauşoare.

Potrivit unui studiu, datele obținute de sonda spațială OSIRIS-REx care a studiat Bennu din 2018 până în 2021, împreună cu măsurătorile efectuate pe Pământ, vin cu o nouă ipoteză.

„Interpretarea datelor pe care le vedem în urma urmăririi lui Bennu are potențialul de a contribui la înțelegerea noastră a fundamentelor teoretice ale Universului, reînnoindu-ne înțelegerea modelului standard al fizicii”, spune astrofizicianul Yu-Dai Tsai, de la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico.

Imaginați-vă că jucați biliard și urmăriți bilele alunecând încet într-o direcție - asta vă va spune că masa e înclinată, chiar dacă înclinarea era prea mică pentru a fi văzută. În același mod, fizicienii pot trage concluzii despre forțele nevăzute din natură, pe baza modului în care aceste forțe interacționează cu orice altceva.

Detaliile extrem de precise surprinse în urmărirea extinsă pe termen lung a orbitei lui Bennu în jurul Soarelui au potențialul de a dezvălui activitatea efectelor extrem de subtile ale forțelor ipotetice care au fost până acum prea subtile pentru a fi măsurate.

O astfel de forță a fost propusă ca un mijloc de modificare a gravitației la scară mare, dând potențial naștere la particule care ar putea fi candidați potriviți pentru materia întunecată.

Aceste particule s-ar comporta conform a ceea ce este cunoscut sub numele de interacțiune Yukawa, ceea ce sugerează că un nou tip de câmp poate afecta orbitele obiectelor mari pe distanțe lungi prin modificări subtile ale legilor lui Newton asupra gravitației.

În acest caz, cercetătorii au descoperit că fizica standard ar putea explica foarte bine calea lui Bennu.

Nu exclude complet o a cincea forță, dar arată că, dacă există, puterea sau intervalul său va fi sub un anumit nivel.

„Aceste rezultate evidențiază potențialul urmăririi asteroizilor ca instrument valoros în căutarea bosonilor ultra-ușori, a materiei întunecate și a mai multor extensii bine motivate ale modelului standard”, spune cosmologul Sunny Vagnozzi, de la Universitatea din Trento din Italia.

Căutarea celei de-a cincea forțe și a particulelor ultraușoare continuă. Deși această cercetare nu a reușit să identifice a cincea forță, oferă mai multe dovezi despre modul în care observațiile precise pot dezvălui ceea ce se ascunde în Univers și cum asteroizii pot juca un rol important în acest sens.

„Traiectoriile obiectelor prezintă adesea anomalii care pot fi utile în descoperirea unor noi forțe”, spune Tsai.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile