Antena 3 CNN Life Știinţă A apărut untul făcut din aer. Are un gust identic cu cel adevărat, realizat din lapte

A apărut untul făcut din aer. Are un gust identic cu cel adevărat, realizat din lapte

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 07:00 19 Iul 2024 Modificat la 10:13 19 Iul 2024

O companie susținută de Bill Gates afirmă că a produs un unt realizat din aer, care nu necesită lapte de origine animală și are același gust ca untul tradițional, scrie The Guardian.

Un startup din California susține că a dezvoltat un proces complex care elimină necesitatea utilizării animalelor în fabricarea untului.

Savor, startup sprijinit de miliardarul Bill Gates, a experimentat crearea de alternative fără lactate la înghețată, brânză și lapte, folosind un proces termochimic ce permite construirea de molecule de grăsime din lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Compania a anunțat acum o nouă alternativă pentru unt, fără ingrediente de origine animală.

Produsul are o amprentă de carbon mai mică, deoarece nu are nevoie de vaci

„Untul” ar putea avea mai puțin de 0,8 g echivalent CO2 per calorie. Amprenta climatică standard a untului real nesărat cu 80% grăsime este de aproximativ 2,4 g echivalent CO2 per calorie.

Kathleen Alexander, directorul executiv al Savor, a declarat că se lucrează pentru aprobări.

„În prezent suntem în faza pre-comercială și lucrăm pentru aprobări, pentru a ne putea vinde untul. Nu ne așteptăm să putem avansa cu orice fel de vânzări până cel puțin în 2025”, a spus el.

Ce spune Bill Gates despre untul făcut din aer

„Procesul nu eliberează gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de a mia parte din apa pe care o folosește agricultura tradițională.

Și, cel mai important, are un gust foarte bun - ca cel adevărat, pentru că din punct de vedere chimic este”, a mai spus Gates.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria zootehnică, care cuprinde întreaga agricultură a produselor lactate și a cărnii, reprezintă 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole