„Am fost speriată. Mi-a fost frică. Copiii mei erau acolo și plângeau, iar eu eram blocată, pentru că mă întrebam ce voi face. Oamenii ăștia îmi spuneau că vor să mă aresteze și să mă ducă la închisoare pentru ceva despre care nu am niciun fel de idee”, spune femeia.
Nu a contat pentru nimeni că adevărata suspectă de pe imagini nu părea deloc însărcinată iar o sarcină de opt luni nu are cum să nu fie vizibilă. Cât despre victima jafului, nu ar fi întrebat-o nimeni despre asta.
Porcha a ajuns în arest, unde a stat timp de 11 ore, când a intrat în travaliu. Atunci a fost eliberată și dusă la spital ca să nască, lucru periculos la opt luni de sarcină.
Din fericire, a născut un copil sănătos, dar Woodruff și avocatul ei, Evan Land, au anunțat că au dat în judecată orașul și Poliția, pentru arestare pe nedrept.
Susțin că, pentru comparație și recunoaștere facială s-a folosit o fotografie de-a Porchei veche de opt ani.
Oficial, dosarul a fost închis din lipsă de probe, dar se pare că Porcha Woodruff a avut noroc, fiindcă victima jefuită nu s-a mai prezentat la audierile preliminare, așa că acuzațiile au fost retrase, lucru confirmat și de un purtător de cuvânt al biroului procurorului din Waine County.
Scandalul acum a explodat, iar șeful Poliției din Detroit, James White, a declarat că acuzațiile sunt foarte îngrijorătoare, că problema este luată foarte în serios și se vor face investigații suplimentare.
Cum spuneam, Porcha Woodruff a avut noroc: reclamantul nu s-a mai prezentat la proces, dar cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă lucrurile continuau? Fiindcă nimeni n-a stat să analizeze mai departe după ce un computer a indicat-o drept vinovată.
Cazul ridică o controversă uriașă, fiindcă devine tot mai populară printre autorități această metodă de folosire a softurilor de recunoaștere facială din Europa.
Londra este celebră de mult pentru sistemul de camere ce împânzește orașul, legat la un asemenea soft. În China lucrurile au fost duse chiar la nivelul următor.
Un astfel de sistem, denumit „ochiul dragonului”, este folosit nu doar pentru a te recunoaște, ci și pentru a depista pe fața ta înclinații spre comportamente periculoase.
Firma chineză ce se ocupă de gestionarea datelor în China este una foarte importantă și în Europa, cu contracte cu unități de poliție, aeroporturi, instituții de ordine publică.
Și în România, mai toate orașele importante sunt împânzite de camere stradale. Nu este nevoie decât de un mic pas legal pentru ca o astfel de metodă de incriminare să fie introdusă și să devină motiv de arestare sau probă într-un dosar penal.
Iar în România există și o tendință de divinizare a tot ceea ce este automat computerizat. În plus, ideea folosirii softurilor care să identifice comportamente potențial periculoase este tot mai la modă în plan mondial.
În Singapore a fost lansat și un robot polițist, un Robocop, ceva mai rudimentar, care însă ar fi capabil să detecteze asemenea comportamente deviante.