Antena 3 CNN Externe Mapamond A adus o comoară acasă, dar a aflat abia după 60 de ani. Cum a descoperit un negustor că avea 12 milioane de euro în sufragerie

A adus o comoară acasă, dar a aflat abia după 60 de ani. Cum a descoperit un negustor că avea 12 milioane de euro în sufragerie

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 14:04 30 Sep 2024 Modificat la 14:04 30 Sep 2024

Pompei, un negustor de vechituri, timp de peste șaizeci de ani nu a știut că are un Picasso în sufragerie. Valoarea lui estimată de acum este de peste 6 milioane de euro, dar dacă va fi recunoscută de Fundația Picasso, condusă de fiul celebrului pictor, aceasta ar putea să ajungă la 12 milioane de euro, notează Corriere del Mezzogiorno.

Primul care și-a dat seama de valoarea operei a fost fiul bărbatului, care a găsit-o într-o vilă din Capri. După ani de analize, s-a reușit autentificarea, dar ultimul cuvânt îl au moștenitorii artistului.

La începutul anilor 1960, un tânăr negustor de vechituri din Pompei aducea acasă o pânză rulată găsită în pivnița unei vile din Capri. Pictura înfățișează chipul schimonosit al unei femei. Un obiect ca multe altele pentru cei care golesc apartamente pentru a-și câștiga existența și sunt obișnuiți să vadă viețile oamenilor trecând prin mâinile lor. Un obiect ca multe altele care se va dovedi a fi o comoară.

O comoară în sufragerie

Soția colecționarului de vechituri este fascinată de tablou, îl înrămează și îl agață în sufragerie. Pe tablou, în colțul din stânga sus, se poate citi clar o semnătură: „Picasso”. Pentru cei doi tineri proaspăt căsătoriți din Pompei, nu este un nume care să facă vâlvă, iar tabloul rămâne ca fundal al vieții de zi cu zi a unei familii care se extinde.

După ani de investigații, tabloul este atribuit lui Pablo Picasso, unul dintre geniile secolului XX, iar valoarea sa depășește 6 milioane de euro.

Povestea Picasso-ului păstrat în sufrageria din Pompei a fost relatată în Il Giorno de Mauro Cerri, care a reconstituit și verificările complexe pe care moștenitorii negustorului de vechituri le-au făcut de-a lungul anilor pentru a certifica lucrarea.

Fiul cel mare al negustorului de vechituri a fost cel care a început să realizeze că semnătura de pe tablou ar fi putut aparține cuiva important. În timpul școlii, tânărul băiat vede în cărți imagini asemănătoare cu tabloul care domină sufrageria casei sale. Începe să aibă fantezii că acel chip neîngrijit ar putea fi o operă de artă neprețuită, cum se vede doar în muzee, și le povestește părinților săi despre asta, explicându-le chiar cine este Picasso.

Analize privind autenticitatea

Povestea devine o problemă complexă și pentru că o semnătură nu este suficientă pentru a transforma o pânză într-o comoară, experții trebuie să fie lăsați să vorbească.

Odată cu noul mileniu, familia, în special fiii negustorului de vechituri, care între timp a decedat, au început procesul de investigații, analize chimice ale materialelor, comparații cu lucrări ale autorului și investigații istoriografice. De-a lungul anilor, pe măsură ce dosarul pânzei crește, ipoteza că chipul descompus ar putea fi unul dintre portretele făcute de Pablo Picasso poetei și fotografei franceze Dora Maar, iubita și muza sa, devine din ce în ce mai valabilă.

Vânătorul de comori ascunse Luca Gentile Canal Marcante, președinte de onoare al Fundației Arcadia, susține cauza familiei negustorului de vechituri. Paolo Cornale (CSG Palladio), Davide Bussolari (X Diagnostica per l'Arte Fabbri), Franca Vitelli (Studio Legale Vitelli) și inginerul Maurizio Seracini, expert de top în analiza chimico-științifică a operelor de artă, prezintă rapoarte detaliate asupra lucrării.

Autenticitatea Picasso din Pompei a fost confirmată de cea mai recentă analiză efectuată în septembrie la Milano de Cinzia Altieri, grafolog judiciar și grafolog de artă, în care aceasta a concluzionat că „semnătura scrisă de Picasso pe partea din față a tabloului original Buste de Femme portretul Dorei Maar este una autografă și atribuibilă mâinii maestrului”.

Acum, Fundația Picasso, condusă de fiii geniului din Malaga, care ridicase îndoieli cu privire la originalitatea operei, având în vedere că un tablou similar celui găsit de negustorul de vechituri din Pompei (Buste de Femme Dora Maar) există deja în catalogul oficial al pictorului, va trebui să se pronunțe din nou și cu greu va putea să facă abstracție de dosarul substanțial care însoțește opera. Odată cu această recunoaștere, valoarea Picasso-ului păstrat în salonul din Pompei ar crește la 12 milioane de euro, o adevărată comoară, care nu mai este ascunsă, pentru familia negustorului de vechituri. 

 

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole