Antena 3 CNN Life 8 instrumente esențiale într-o cofetărie sau patiserie și rolurile acestora

8 instrumente esențiale într-o cofetărie sau patiserie și rolurile acestora

Ioana Dobre
3 minute de citit Publicat la 13:25 05 Noi 2024 Modificat la 13:25 05 Noi 2024

În lumea dulciurilor de toate felurile, precizia și consistența sunt esențiale pentru a obține produse cât mai reușite și delicioase. Pentru a realiza acest lucru, cofetarii și patiserii se bazează pe o varietate de instrumente și echipamente specializate.

În acest articol, explorează 8 instrumente găsite într-o cofetărie sau patiserie și rolurile pe care acestea le joacă în procesul de preparare a dulciurilor tale preferate.

1. Instrument de verificare a conținutului de grăsime din lactate

Un butirometru, cunoscut și ca tester al grăsimii din lactate, este un instrument extrem de valoros într-o cofetărie. Acest dispozitiv este utilizat pentru a măsura conținutul de grăsimi din lapte, smântână, dar și alte produse lactate, asigurând calitatea și consistența acestor ingrediente de bază.

Astfel, se vor putea ajusta rețetele pentru gust și textură, se va asigura conformitatea cu standardele și reglementările alimentare și se va menține consistența în produsele care se bazează pe lactate.

2. Cântar digital

Un cântar mic, dar precis este indispensabil în orice cofetărie sau patiserie. Nu doar că măsoară cu precizie ingredientele chiar și în cantități mici, asigurând acuratețea rețetei, dar și porționează aluatul sau compoziția pentru produse de patiserie uniforme.

Un astfel de cântar digital poate fi întâlnit și la bucătarii amatori, însă pot fi folosite exemplare mai performante, în funcție de necesități.

3. Mixer staționar

Un mixer staționar puternic este un instrument capabil să gestioneze cantități mari de aluat sau compoziție.

Este util pentru frământarea aluatului pentru pâine și a produselor de patiserie, prepararea frișcăi, albușurilor și bezelelor, dar și amestecarea umpluturilor și cremelor. Cu siguranță este un aliat al oricărui cofetar sau patiser.

4. Dospitor

Dospitorul este acel aparat ce oferă un mediu controlat pentru creșterea aluatului. Acesta menține temperatura și umiditatea optime pentru fermentare, asigură o creștere constantă a aluatului și accelerează procesul de dospire.

Pâinea, produsele de patiserie și orice alte dulciuri ce necesită dospire vor beneficia, cu siguranță, de acest instrument.

5. Cuptor pentru produse de patiserie

Un cuptor pentru patiserie este un element de bază în multe cofetării, oferind un control și o distribuție excelentă a căldurii.

Acesta poate coace pâine cu o crustă crocantă, poate oferi o distribuție uniformă a căldurii pentru o coacere consistentă și, totodată, permite injectarea de abur, un element crucial pentru multe tipuri de pâine, prăjituri și alte produse similare.

6. Cuțit pentru aluat

Deși poate părea un instrument obișnuit, acest accesoriu constă în prezența mai multor lame sau fire curbate atașate la un mâner.

Cu ajutorul acestuia se poate tăia untul rece sau împărți în mod eficient aluatul de patiserie. De asemenea, se poate folosi pentru a crea tot felul de modele pentru plăcinte și prăjituri, oferind eficiență sporită.

7. Pungi pentru ornat (posh)

Aceste instrumente versatile sunt esențiale pentru partea de decor a torturilor, brioșelor și altor produse de patiserie.

Prin intermediul acestora se poate aplica fie glazură, cremă și frișcă în diverse modele, fie se pot realiza diferite modele cu aceleași ingrediente sau altele similare. Nu în ultimul rând, se pot umple produse de patiserie precum eclerele, gogoșile și profiterolul.

8. Aparat de întins aluatul

Un aparat de întins aluatul este acel dispozitiv mecanic utilizat pentru a întinde cantități mari de aluat la o grosime uniformă. Creează straturi subțiri și egale pentru produse de patiserie precum croissantele, în timp ce economisești timp și efort în întinderea cantităților mari de aluat.

De asemenea, datorită abilității de a oferi straturi egale ca grosime, asigură o coacere uniformă a acestora, obținând rezultate similare la fiecare tranșă.

În concluzie, cofetăria modernă este o îmbinare perfectă între artă și știință, iar toate aceste instrumente enumerate, precum și multe altele, reprezintă precizia necesară pentru a crea în mod constant opere de artă sub forma unor deserturi. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze vor apărea și alte instrumente și mai specializate și eficiente.

 

Sursa foto: Shutterstock

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole