1. Umple golurile
Primul pas pe care îl ai de făcut în acest demers este să te asiguri că nu ai dinți lipsă. Un zâmbet știrb nu este haios decât la copiii aflați în plin proces de schimbare a danturii de lapte cu cea definitivă!
Singurul în măsură să îți ofere sfaturi despre ce ar trebui făcut este medicul stomatolog. El va evalua starea danturii, va discuta despre bugetul pe care îl ai la dispoziție și veți decide împreună dacă e vorba despre o coroană, un implant dentar sau o proteză.
2. Folosește produse de albire a dinților
… dar consultă mai întâi medicul specialist, căci unele dintre aceste produse sunt atât de abrazive, încât folosirea lor regulată îți poate pune în pericol smalțul dentar, favorizând apariția cariilor.
Există mai multe proceduri de albire, unele dintre ele utilizate inclusiv în cabinetul medicului dentist – așa că ai de unde alege.
3. Fațetele dentare sunt o opțiune pentru tine?
Posibil, dar această decizie o poți lua, din nou, doar în colaborare cu medicul specialist. Fațetele dentare sunt niște plăcuțe ceramice cu roluri multiple: de schimbare radicală a culorii dinților, de îmbunătățire a masticației sau de consolidare a unui dinte parțial afectat de carii.
Fațetele dentare au și unele contraindicații, ele nefiindu-le recomandate persoanelor care au dinți foarte afectați de eroziune sau carii și în alte câteva situații specifice.
4. Poate ai nevoie de aparat dentar!
Ortodonția este mai simplu de realizat și are efecte mai rapide în cazul copiilor, dar asta nu înseamnă că, în viața de adult, nu te poți aștepta la rezultate bune în urma unui tratament ortodontic. Dacă ai dinți strâmbi, încălecați sau foarte înghesuiți, ei își pot corecta poziția prin aplicarea unui aparat dentar potrivit.
Din fericire, există o mulțime de variante „invizibile” în prezent datorită cărora aparatul tău dentar cel nou se poate transforma inclusiv într-un accesoriu fashion. În orice caz, e o alegere care te va face să te simți foarte tânăr(ă), din nou!
5. Igiena orală nu dă greș niciodată
Igiena orală este singura metodă de păstrare a unei cavități bucale sănătoase. Periajul trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi, preferabil după fiecare masă, la distanță de minimum o oră, și trebuie însoțit de folosirea aței dentare. De mare ajutor este și un irigator bucal, acțiunea sa fiind complementară aței dentare.
Îndepărtarea regulată a plăcii dentare contribuie la prevenirea pătării dinților. Porozitatea accentuată a smalțului, favorizată de aciditatea plăcii bacteriene, poate determina îngălbenirea prematură a dinților.
6. Programează vizite regulate la dentist
Recomandarea specialiștilor este ca, la fiecare 6 luni, să îi faci câte o vizită medicului stomatolog pentru un control de rutină, care să monitorizeze sănătatea dinților și a gingiilor. Astfel, eventualele leziuni patologice pot fi identificate la timp și pot fi tratate înainte să afecteze grav dentiția.
Tot cu ocazia acestor vizite, medicul poate efectua detartraje sau, dacă e cazul, poate apela la un tratament de albire.
7. Atenție la alimentele care pătează dinții
Cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, strugurii negri sunt doar câteva exemple de alimente și băuturi cunoscute pentru capacitatea lor de a păta dantura. Fumatul este celălalt obicei nociv care favorizează schimbarea culorii dinților.
N-o să-ți spunem să renunți la cafea, să nu mai guști seara un pahar de vin roșu, bun pentru inimă, și nu vom interzice strugurii, dar, da, ar fi minunat dacă ai putea renunța la fumat. Dincolo de lecțiile de viață nesolicitate, îți vom spune că e de dorit ca, de fiecare dată după ce consumi acest gen de alimente, să clătești gura cu apă pentru a dilua pigmenții care ar putea persista pe limbă și pe dinți.
Periajul dentar se va efectua la minimum o oră după masă, deoarece aciditatea alimentelor permeabilizează smalțul dentar, iar periajul nu va face decât să imprime și mai bine culoarea, ca în cazul unui tatuaj.
Un zâmbet frumos este la îndemâna oricui – e nevoie doar de puțină atenție și consecvență în respectarea unor reguli simple. Ai grijă de tine!