Totul s-a întâmplat prin intermediul celor șapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie lunar cu aproximativ 1 mld. lei prin prisma viramentelor de 3,75% din venitul brut lunar.
Aceștia au ajuns să controleze indirect participații importante la unele dintre cele mai mari companii din România, precum 13,3% din OMV Petrom, la liderul sistemului bancar, 24,5% din Banca Transilvania, dar și cel al serviciilor medicale private, 35% din MedLife, dar şi 15,3% din Romgaz, 16,5% din BRD, 31% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica.
Citește și: Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul
Astfel, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza celor mai recente rapoarte detaliate publicate, cele din decembrie 2022, pentru fiecare din cele șapte fonduri, viitorii pensionari au ajuns la investiții de aproximativ 19,3 miliarde de lei în 27 de companii listate la Bursa de Valori București, scrie ZF, citat de Mediafax.
Spre comparație, în T4/2021 plasamentele fondurilor Pilon II erau de aproximativ 21 mld. lei la 27 de companii, scăderea fiind determinată declinul ușor al BVB în 2022.