Antena 3 CNN Externe 64 de angajați ai Centralei de la Cernobîl, ținuți ostatici de ruși, au fost lăsați să plece. I-au înlocuit 46 de colegi care s-au oferit voluntar

64 de angajați ai Centralei de la Cernobîl, ținuți ostatici de ruși, au fost lăsați să plece. I-au înlocuit 46 de colegi care s-au oferit voluntar

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 21:19 20 Mar 2022 Modificat la 21:24 20 Mar 2022

Cei 64 de angajați care au putut pleca de la Centrala de la Cernobîl au fost înlocuiți de 46 de colegi care s-au oferit voluntar să meargă la centrală, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Aproximativ 200 de angajați în schimburi și membri ai Gărzii Naționale ucrainene au rămas blocați la centrală din 24 februarie, prima zi de război dintre Rusia și Ucraina, când trupele rusești au pus stăpânire pe Centrala nucleară.

În condițiile în care partea rusă nu a putut să le garanteze siguranța în cazul în care ar fi încercat să părăsească centrala, muncitorii au rămas blocați, fără alimente și medicamente. Aceștia au fost nevoiți să doarmă pe tot ce au găsit, pe podea, pe mese și pe câteva paturi mici de campanie, relatează sursa citată.

În timpul calvarului lor, uzina și-a pierdut conexiunea la rețeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un cablu electric.

Au existat temeri că pierderea de energie ar putea duce la o defecțiune a sistemului de răcire pentru combustibilul nuclear uzat care este depozitat acolo, deși experții au declarat că un dezastru major este puțin probabil.

La Cernobîl a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume în 1986, când unul dintre cele patru reactoare a explodat și a lăsat scurgeri de material radioactiv în mediul înconjurător.

Centrala a continuat să funcționeze până în anul 2000, când a fost, în cele din urmă, dezafectată.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole