Antena 3 CNN Externe 62 de cadavre au fost recuperate de la locul prăbuşirii avionului din Brazilia. Iniţial, compania a anunţat că erau 61 de pasageri

62 de cadavre au fost recuperate de la locul prăbuşirii avionului din Brazilia. Iniţial, compania a anunţat că erau 61 de pasageri

de Claudia Popovici    |   

Trupurile a 62 de persoane au fost recuperate după tragedia aviatică din Brazilia anunţă autorităţile, potrivit BBC. Între timp, guvernatorul statului São Paulo, Tarcísio Gomes de Freitas, a declarat trei zile de doliu naţional.

Echipele au lucrat pe parcursul nopții pentru a găsi victimele dezastrului, după ce un avion cu două motoare turbopropulsor operat de compania aeriană Voepass s-a prăbușit în orașul Vinhedo. Numărul victimelor a fost revizuit, sâmbătă, la 62. 

Voepass a declarat anterior că avionul ATR 72-500 transporta 57 de pasageri și patru membri ai echipajului între Cascavel, în statul sudic Paraná, și aeroportul Guarulhos din orașul São Paulo. Dar ulterior a confirmat că la bord se afla și un alt pasager care nu fusese contabilizat.

Imagini care circulă pe rețelele de socializare arată un avion care coboară vertical, rotindu-se în timp ce cade. Aeronava s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, dar nimeni de la sol nu a fost rănit. Oficialii au declarat că doar o singură casă dintr-un complex de condominii local a fost avariată.

Căpitanul Maycon Cristo, un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri care ajută la recuperare, a spus că până acum două persoane au fost identificate din dovezile recuperate de la fața locului. El a adăugat că echipele se bazează pe mai mulți factori pentru a ajuta la identificarea pasagerilor. Aceștia includ documentele și poziția trupurilor în raport cu locurile, precum și telefoanele mobile recuperate de la unele dintre victime.

Căpitanul Cristo a spus că victimele sunt transportate la o morgă a poliției din São Paulo. Locotenentul Ramatuel Silvino din cadrul serviciului de protecție civilă din São Paulo a declarat că membrii familiilor vor fi cazați într-un hotel din oraș. Accidentul aviatic este cel mai grav din Brazilia din 2007, când un avion TAM Express s-a prăbușit și a luat foc pe aeroportul Congonhas din São Paulo, ucigând 199 de persoane.

În acest moment, nu se știe ce a cauzat prăbușirea avionului ATR 72-500. Autoritățile au declarat că înregistratoarele de zbor au fost recuperate. ATR, producătorul franco-italian al avionului, a declarat că va colabora cu ancheta. Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24, zborul 2283 a decolat din Cascavel la ora 11:56, ora locală (14:56 GMT), vineri, și urma să ajungă la 13:40. Ultimul semnal primit de la aeronava a fost cu aproximativ 20 de minute înainte de ora programată de aterizare.

Agenția de aviație civilă din Brazilia a declarat că avionul, care a fost construit în 2010, se afla "în stare bună de funcționare, cu certificate valide de înregistrare și navigabilitate". Cei patru membri ai echipajului aflați la bord în momentul accidentului erau toți licențiați corespunzător și aveau calificări valabile, a adăugat agenția.

Spitalul de Cancer Uopeccan din Cascavel a declarat pentru BBC Brasil că doi dintre medicii săi stagiari se numărau printre pasagerii care au murit. Momentul prăbușirii avionului de pasageri a fost martor pentru locuitorii locali, în timp ce alții au descris daunele aduse locuințelor lor.

Luiz Augusto de Oliveira a spus pentru Reuters că el, soția sa și menajera lor se aflau acasă când "dintr-o dată am văzut avionul explodând în curtea din spate a casei mele". El a spus: "În momentul coliziunii, am crezut că este un elicopter care se prăbușește, din cauza zgomotului".

A adăugat că toți cei din casă au scăpat nevătămați și, deși au existat daune, acestea au fost "minime, au fost bunuri materiale. Trebuie doar să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru modul în care s-a prăbușit avionul".

Un alt locuitor, Nathalie Cicari, a declarat pentru CNN Brasil că lua prânzul când a auzit „un zgomot foarte puternic foarte aproape', descriindu-l ca pe sunetul unei drone, dar „mult mai puternic". 

„Am ieșit pe balcon și am văzut avionul rotindu-se. În câteva secunde, mi-am dat seama că nu era o mișcare normală pentru un avion". Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, și-a exprimat solidaritatea cu familiile și prietenii victimelor la un eveniment la care vorbea.

"Trebuie să fiu purtătorul unor vești foarte proaste și aș dori ca toată lumea să se ridice în picioare pentru a ține un moment de reculegere", le-a spus el audienței sale.

El a postat pe rețelele sociale că vestea prăbușirii este 'foarte tristă'. 'Toată solidaritatea mea pentru familiile și prietenii victimelor', a spus el. Guvernatorul statului São Paulo, Tarcísio Gomes de Freitas, a declarat trei zile de doliu.

Subiecte în articol: accident aviatic Brazilia bilant victime
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile