Antena 3 CNN Actualitate Social 6 din 10 români sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate și aleg tratamente în străinătate. Cărei țări îi datorăm cei mai mulți bani

6 din 10 români sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate și aleg tratamente în străinătate. Cărei țări îi datorăm cei mai mulți bani

de Sergiu Cora    |   

În timp ce România este pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile şi tratabile, românii merg să se trateze în alte ţări. Din această cauză, am ajuns să avem o datorie de 324 de milioane de euro statelor în care au fost tratați românii.

La noi, cu nişte mici excepţii şi acelea în mediul privat, domeniul sanitar pare îngheţat. Ministrul Sănătăţii mai anunță din când în când câte un proiect, dar atât, nimic concret.

România datorează peste 324 de milioane de euro statelor în care au fost trataţi cetăţenii noştri. Numai în ultimul an această sumă a urcat cu 29%.

Cui datorăm cei mai mulţi bani

De departe, Germaniei, care avea de încasat de la statul român la începutul lui 2024, 130,4 milioane de Euro.

A doua ţară în care românii îşi caută sănătatea este Spania, la care suntem datori cu aproape 49 de milioane de Euro, iar pe locul trei se află Italia, cu 43,6 milioane de Euro.

Lista de datorii continuă cu Franţa, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Elveţia sau Suedia.

De la începutul anului şi până acum, parte din aceste datorii s-au mai achitat, dar asta nu înseamnă că ele n-au existat.

Potrivit ultimilor sondaje, din 10 români, 6 sunt nemulţumiţi de sistemul public de sănătate din ţara noastră.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile