Antena 3 CNN Actualitate Social 54 de copii din Gorj învață într-un apartament de 50 de metri pătrați, în condiții insalubre. Mulți s-au îmbolnăvit: Copilul meu plânge

54 de copii din Gorj învață într-un apartament de 50 de metri pătrați, în condiții insalubre. Mulți s-au îmbolnăvit: Copilul meu plânge

de Gabriela Mladin    |    Roxana Mihăiescu    |   

54 de copii au fost relocaţi din grădiniţa în care învăţau din cauza lucrărilor de renovare şi au fost mutaţi într-un apartament care nu are mai mult de 50 de metri pătraţi. Cei mici învaţă în condiţii insalubre şi într-un miros greu de suportat. Părinţii au depus zeci de sesizări însă, spun ei, li s-a râs în faţă. Abia acum, la aproape o lună după relocare, inspectorii de sănătate publică au decis că cei mici ar trebui mutaţi în altă unitate de învăţământ în cel mult 7 zile. 

În anul 2024, în România Educată, peste 50 de copii, 3 educatoare şi o îngrijitoare se înghesuie într-un apartament cu 3 camere şi două băi, care nu are mai mult de 50 de metri pătraţi. 

Autorităţile din Gorj au decis să îi mute pe cei mici din grădiniţa din Târgu Jiu în care învăţau pentru a renova clădirea afectată de cutremurele de anul trecut.

Mulți dintre copii nu au mai venit pentru că s-au îmbolnăvit din cauza acestor condiții.

„Copilul meu plânge în fiecare dimineață, nu vrea să vină, e un miros insuportabil”, spune un părinte.

„Este bolnav. E a doua săptămână de când e acasă”, spune un alt părinte.

Unii copii prezintă dizabilități, iar blocul în care funcționează grădinița nu are rampă, astfel încât părinții își aduc copiii la grădiniță pe brațe. În interior pereții sunt plini de igrasie, iar canalizarea blocului refulează.

Mirosul din încăpere este unul îngrozitor, iar cei mici sunt nevoiți să-l suporte ore în șir. Din cauza acestor condiții, mulți copii s-au îmbolnăvit, iar alți părinți au refuzat să-i mai aducă pe cei mici la grădiniță.

Totodată, părinții micuților s-au adresat cu o numeroase memorii Inspectoratului Școlar și Primăriei Târgu Jiu, însă cele două instituții au comunicat că spațiul este adecvat, iar părinții au pretenții exagerate.

„E foarte greu să cred că într-un an și jumătate atât de mult s-au degarat acolo lucrurile încât să nu poată funcționa o unitate de învățământ cu două-trei grupe”,  a declarat Ionuț Catrina, purtător de cuvânt ISJ Gorj.

„Sunt improvizații peste improvizații și tot felul de cuișoare ruginite din lambriu și copiii o să se lovească de ele la un moment dat”, spune un părinte.

Inspectorii de sănătate publică au decis însă că spațiul în care învață copiii le pune sănătatea în pericol și au hotărât relocarea imediată a acestora.

Autoritățile locale au termen 7 zile să găsească alt spațiu, însă Primăria Târgu Jiu a comunicat că nu deține altă clădire și că singura variantă ar fi ca cei mici să învețe în sistem online.

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile