Antena 3 CNN Life Sănătate Cu 50 de lei, fiecare din noi putem salva o viaţă. Race for the cure - cea mai mare cursă sportivă caritabilă din Europa 

Cu 50 de lei, fiecare din noi putem salva o viaţă. Race for the cure - cea mai mare cursă sportivă caritabilă din Europa 

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:44 27 Mai 2022 Modificat la 11:44 27 Mai 2022

Cu 50 de lei, taxa de înscriere, fiecare dintre noi putem salva o viaţă. 

Sunt 15.000 de femei din România care află anual că au cancer de sân sau de col uterin, iar rata mortalității la noi în ţară este de patru ori mai mare decât în alte state europene.

În aceste condiţii, prevenţia rămâne cea mai puternică armă pe care femeile o pot folosi.

Pentru a sprijini miile de femei care duc anual o luptă grea împotriva cancerului mamar și a celui de col uterin, "Fundația Renașterea" organizează alături de alte 32 de țări cea mai mare cursă sportivă caritabilă din Europa. 

"Cursa în care vom strânge combustibil, să zicem aşa, pentru unitatea mobilă de diagnostic care va merge în ţară şi care va face analize gratuite femeilor care nu au posibilitatea să meargă la clinici să facă teste B sau Papanicolau şi mamografii", a spus Cristiana Copos, vicepreședintele fundației Renaşterea.

Comparativ cu anul trecut, când linia de start a evenimentului a fost în online, anul acesta startul se va da de la Stadionul Tineretului.

"Este a opta ediţie a "Race for the cure",  anul acesta din fericire o facem în format fizic. 

Chiar şi în format digital, am avut înscrise peste 2400 de persoane în anii trecuţi şi am realizat peste 2400 de teste în mediul rural.

Supravieţuirea ar fi cu peste 20% mai mare dacă ne-am duce la medic şi am depista la timp aceste boli", spune Mihaela Geoană, președintele fundației.

"Race for the cure" sărbatoreşte sănătatea chiar pe data de 5 iunie, de Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer. 

Anual, în România sunt diagnosticate aproape 10.000 de cazuri de cancer mamar și alte 3.500 de cazuri de col uterin. 

Peste jumătate dintre pacientele diagnosticate cu aceste două tipuri de cancer din ţara noastră ajung la medic abia în stadiile trei sau patru. 

În celelealte state europene, prevenţia joacă un rol important, astfel 80% dintre cazurile noi sunt depistate încă din stadii incipiente. 

Plătind taxa de înscriere, echivalentul unui test medical, fiecare dintre noi putem salva viaţa unei prietene, unei mame, fiecare dintre noi putem da şansa cuiva să se bucure de un nou început. Înscrierile sau donațiile se pot face și pe siteul Fundaţiei Renaşterea.
 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole