Antena 3 CNN Actualitate 50% dintre profesori suspectează abuzuri asupra elevilor, dar nu toți le raportează. Ce îi împiedică să anunțe autoritățile

50% dintre profesori suspectează abuzuri asupra elevilor, dar nu toți le raportează. Ce îi împiedică să anunțe autoritățile

de Delia Bulgaru    |   

Jumătate dintre dascăli au suspectat cazuri de abuzuri asupra elevilor, însă nici măcar jumătate dintre ei nu le-au raportat. Un studiu vine cu cifre alarmante şi arată situaţia şocantă din unităţile de învăţământ din România. În ultima vreme, cazuri precum antrenorul de genii Kristof Lajos şi cel al lui Alfred Bulai au şocat opinia publica şi au scos la lumină zeci de victime.

Unul dintre cazurile care au şocat opinia publică este aşa zisul „antrenor de genii”. Kristof Lajos a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce viola un minor de 14 ani.

Problemele ar putea fi depistate dacă şcoala s-ar implica mai mult în vieţile elevilor, spun specialiştii, însa asta nu se întâmplă.

Potrivit unui studiu recent, jumătate dintre profesori au suspectat cel puțin un abuz asupra elevilor, însă numai 28% dintre dascăli au sesizat potențiala problemă.

„Toți care lucrează cu copii trebuie să sesizeze suspiciunea de abuz și poate o parte nu doresc să-și asume responsabilitatea, pentru că înseamnă divulgarea identității și furnizarea mai multor informații despre asta”, spune psihologul Mihaela Dinu.

„Acolo unde familia nu este ceea ce trebuie, acolo unde societatea nu oferă ceea ce trebuie unui copil, şcoala trebuie să suplinească. De la sistemul educaţional ne aşteptăm cel mai mult să se ocupe de copiii noştri. Din păcate, nu se întâmplă. Profesorii nu vor să se lege la cap, fără să îi doară. Pentru că asta înseamnă apoi foarte multe ore de audieri, declaraţii, instanţe şi aşa mai departe”, a declarat Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociaţiei Părinţilor - Liceul "L. Blaga".

Toţi copii sau adulţii care suspectează un abuz sunt încurajaţi sa informeze autorităţile. Pot face acest lucru prin apel la telefonul copilului ori la numărul de urgenţă 112.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile