Antena 3 CNN Conținut plătit 5 tipuri de pneumonie și ce trebuie să știi despre ele

5 tipuri de pneumonie și ce trebuie să știi despre ele

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:14 12 Ian 2023 Modificat la 14:17 12 Ian 2023

În funcție de locația infectării și de patogenul implicat, pneumonia poate fi de mai multe tipuri.

Pneumonia nosocomială

Aceasta se referă la pneumonia dobândită în spital. Având în vedere că majoritatea patogenilor existenți în medii spitalicești au o rezistență ridicată la antibiotice, pneumonia nosocomială poate fi foarte severă dacă bacteria cauzatoare este rezistentă la tratament.

Căile prin care pneumonia de acest tip se poate contracta includ:

  • folosirea aparatelor de ventilație artificială;
  • traheotomie, procedură medicală prin care este inserat un tub în trahee pentru a ajuta procesul de respirație;
  • sistemul imunitar este slăbit, fie din cauza unei afecțiuni, fie din cauza unui plan terapeutic.

Întrucât pacienții internați în spitale prezintă deja probleme de sănătate, pneumonia nosocomială tinde să fie mult mai severă în rândul acestor persoane.

Pneumonia dobândită în comunitate

Aceasta se referă la pneumonia dobândită în orice alt mediu decât cel spitalicesc. Cu alte cuvinte, infecția poate fi dobândită de la oricine, în orice altă împrejurare, fie că este vorba de școală, serviciu, pe stradă sau chiar acasă.

Pneumonia dobândită în comunitate poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau fungi. Adițional, tot în acest criteriu poate intra și pneumonia de aspirație, care poate să apară în urma inhalării lichidelor, vomei sau bolului alimentar în plămâni.

Pneumonia de aspirație tinde să apară în rândul persoanelor care au probleme cu tusea sau cu înghițirea alimentelor. Dacă nu poți elimina prin tuse alimentele inspirate în plămâni, atunci bacteriile se pot multiplica ducând astfel la apariția pneumoniei.

Pneumonia bacteriană

Pe lângă mediul în care a fost dobândită pneumonia, medicii împart tipul infecției și în funcție de patogenii implicați.

Majoritatea cazurilor de pneumonie sunt cauzate de bacterii care se răspândesc prin tusea sau prin strănutul persoanelor infectate. Dacă ai un sistem imunitar slăbit, șansele de a dezvolta această afecțiune sunt mult mai mari. Câteva dintre simptomele pneumoniei de acest tip includ:

  • tuse productivă;
  • febră;
  • durere în piept;
  • oboseală.

Întrucât bacteriile pot fi distruse de antibiotice, medicul va efectua anumite teste pentru a depista bacteria care a cauzat infecția, pentru a administra antibioticul cel mai eficient.

Pneumonia virală

Numeroase tipuri de virusuri pot duce la apariția pneumoniei, cum ar fi cele care produc răceala sau cele care produc gripa. Simptomele asociate cu acest tip de pneumonie includ:

  • febră;
  • frison;
  • tuse uscată, care ulterior poate deveni productivă;
  • congestie nazală;
  • durere de cap;
  • durere musculară;
  • oboseală.

Întrucât antibioticele nu pot fi folosite pentru a trata infecția virală, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe, tratamentul recomandat pentru acest tip de pneumonie tinde să se axeze pe ameliorarea și pe gestionarea simptomelor prezentate.

Pneumonia fungică

Aceasta pneumonie este mai rar întâlnită și mai puțin probabil de a fi contractată dacă ești sănătos și ai un sistem imunitar puternic. Persoanele care au un risc mai mare de a dobândi pneumonia fungică sunt cele care:

  • au avut un organ transplantat;
  • care urmează tratament chimioterapic;
  • cele care au tratament pentru afecțiuni autoimune cum ar fi artrita reumatoidă;
  • persoanele cu HIV.

Mai mult decât atât, deoarece pneumonia fungică apare prin inhalarea sporilor fungici, persoanele care lucrează în anumite domenii, cum ar fi cele de construcție sau cele axate pe animale, au un risc mai mare de a contracta această afecțiune.

Întrucât pneumonia poate avea cauze variate și poate fi extrem de severă în anumite cazuri, discută cât mai curând posibil cu un medic specialist dacă prezinți simptome asociate cu această infecție sau alte schimbări îngrijorătoare!

Referințe:

  1. “Everything You Need to Know about Pneumonia.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/pneumonia. Data accesării: 09.01.2023
  2. “What Are the Types of Pneumonia?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/lung/pneumonia-types. Data accesării: 09.01.2023
  3. “Pneumonia: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4471-pneumonia. Data accesării: 09.01.2023
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole