Antena 3 CNN Conținut plătit 5 sfaturi pentru fertilizarea corectă a culturilor agricole

5 sfaturi pentru fertilizarea corectă a culturilor agricole

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:02 19 Sep 2022 Modificat la 16:02 19 Sep 2022

Pe lângă apă, lumină și căldură, culturile agricole au nevoie de un aport eficient de substanțe nutritive în sol. Cele mai eficiente categorii de produse de acest fel sunt tratamentele pentru sămânță, dar și îngrășămintele foliare sau biostimulatorii.

Pentru a obține recolte bogate și de calitate, o fertilizare corectă trebuie să fie adaptată la condițiile climaterice, dar și să aibă în vedere rolul punctual al anumitor substanțe precum sulf, azot sau microelemente precum magneziu sau fier. 

Mai jos găsești câteva sfaturi de care să ții cont pentru a elabora un plan eficient de fertilizare a culturii agricole

1. Stabilește necesarul anual de elemente nutritive al culturii

Gestionarea și folosirea atentă a fertilizatorilor la nivelul fiecărei exploatații agricole trebuie făcută în baza unor planuri coerente și realiste. Este important ca în acest sens să ai în vedere condițiile pedoclimatice locale, precum și potențialul de producție al culturii respective, la fel cu cel tehnologic al fermei.

Îngrășământul potrivit trebuie să asigure necesarul de nutrienți precum azot, potasiu și fosfor, dar și de alte elemente (Ca, Mg, sulf) sau microelemente. Ține cont, în plus, și de materialele cu valoare fertilizantă care pot fi reciclate în gospodărie. Acestea pot avea efecte pozitive în stabilitatea culturii și în privința activității biologice a solului.

2. Pregătește cu atenție solul

Una din etapele importante pentru a avea succes în agricultură ține de pregătirea atentă a solului. Pe lângă agenții de fertilizare, poți pregăti substratul utilizând tehnica aplicării de var. Acest proces va ajuta la corectarea nivelului pH-ului și va neutraliza prezența aluminiului, care dăunează culturilor. 

Pentru a cunoaște nivelul de fertilitate al solului, colectează din teren eșantioane cu probe pentru analiză din mai multe straturi succesive, pe care să le prezinți apoi unui laborator de încredere pentru a identifica ulterior ceea ce trebuie corectat.

3. Ține cont de tipul de cultură

Pentru o fertilizare corectă, fiecare cultură în parte are nevoie de o cantitate anumită de nutrienți în sol. Pentru a te bucura de recolte bogate trebuie să ai în vedere utilizarea corectă a îngrășămintelor, în așa fel încât să asiguri necesarul specific.

Dacă sunt folosite în exces sau în cantitățile necorespunzătoare, agenții fertilizanți pot crea dezechilibre în compoziția chimică a solului, care devine mai sărac în oxigen și în elementele nutritive de care are nevoie. Un îngrășământ cu un procent ridicat de azot și fosfor (NP) asigură dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor și stimulează înflorirea și apariția fructelor în cazul culturilor de cereale, rapiță și floarea soarelui. 

4. Acordă atenție modului de aplicare a îngrășământului

În cursul perioadei de vegetație a culturilor, consumul de elemente nutritive depinde de activitatea metabolică a plantei. La fertilizările de vară sau toamnă, îngrășămintele solide cu fosfor și potasiu, mai greu solubile în apă și cu mobilitate mai redusă, trebuie aplicate înainte de lucrarea de bază a solului.

Fertilizanții foliari, care se administrează sub formă de soluții, sunt în schimb absorbiți la nivelul frunzelor și asigură suplimentele nutritive necesare în anumite perioade.

5.  Alege fertilizatorii în funcție de momentul fertilizării

Primăvara și toamna, perioadele în care se administrează îngrășămintele, sunt momentele în care trebuie să alegi cu atenție tipul de fertilizatori. Pentru culturile care urmează a fi înființate începând cu sfârșitul lunii martie se recomandă folosirea de fertilizatori chimici, cu eliberare rapidă. Aceștia asigură necesarul de elemente nutritive odată cu creșterea temperaturilor. În faza de înflorire a plantei, nutrientul predominant ar trebui să fie fosforul, apoi potasiul. 

La fertilizarea de toamnă, când se pregătește solul pentru anul următor, îngrășămintele organice, cu eliberare lentă, vor acționa pe tot parcursul sezonului rece, astfel încât va exista o cantitate optimă de nutrienți încă din primul moment al formării noilor culturi.

Ține cont de aceste recomandări pentru fertilizarea corectă a culturilor, astfel încât să te bucuri de recolte agricole bogate în fiecare sezon.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole