Antena 3 CNN Life 5 moduri creative de a găti puiul pentru un plus de savoare în bucătărie

5 moduri creative de a găti puiul pentru un plus de savoare în bucătărie

de Ioana Dobre    |   

Puiul este o proteină de bază în multe bucătării și este adesea apreciat pentru versatilitatea și valoarea sa nutritivă. Cu toate acestea, preparându-l în fiecare zi poate ajunge o rutină nedorită atât din punctul de vedere al gătirii, cât și al consumului.

În acest articol, descoperă 5 moduri inovatoare de a găti puiul, care, cu siguranță, vor da o nouă perspectivă asupra creativității tale culinare. 

1. Pui în stil Tandoori

Puiul la grătar în stil Tandoori este o rețetă din bucătăria indiană pe care, cu siguranță, vei dori să o încerci. Ingredientele necesare sunt pui marinat in bere (opțional), iaurt, condimente (garam masala, turmeric, chimen și paprika), lămâie, usturoi și ghimbir.

Se amestecă iaurtul cu toate condimentele, sucul de la o lămâie, usturoiul și ghimbirul (rase). Aici se poate adăuga și berea. Ulterior, se acoperă bine bucățile de pui și se răcesc 4 ore sau peste noapte. Se gătește puiul la grătar timp de 20-25 de minute sau până când pielea este arsă și carnea este bine făcută.

2. Piept de pui cu unt aromat

Această rețetă poate suna pretențios, însă este o metodă excelentă și deloc complicată de a obține un pui perfect gătit și aromat fără mult chin în bucătărie.

Ingredientele includ piept de pui, sare, piper, cimbru, rozmarin, pătrunjel (toate proaspete), unt și usturoi. Se condimentează puiul cu sare și piper, se pune într-o pungă sous vide cu o bucată de unt, ierburi tocate și usturoi.

Se gătește în baia de apă la 63°C timp de 1-2 ore și, opțional, se prăjește pentru a rumeni pielea.

3. Pui pe doză de bere

Această metodă de gătit nu numai că ajută puiul să se gătească uniform, ci este și o metodă inedită de a experimenta în bucătărie. Sunt necesare: un pui întreg, o doză de bere, condimente uscate (paprika, pudră de usturoi, pudră de ceapă, sare și piper) și ulei.

Se încălzește grătarul, se unge puiul cu ulei și se condimentează generos. Se deschide doza de bere și se pune în interiorul puiului, permițându-i să stea în picioare. Se așază puiul pe grătar și se gătește timp de aproximativ 1,5 ore sau până când temperatura internă ajunge la 74°C.

4. Saltimbocca de pui

Această rețetă inspirată din bucătăria italiană face ca puiul să devină centrul unui fel de mâncare sofisticat, dar ușor de preparat. Sunt necesare piept de pui, felii de prosciutto, frunze proaspete de salvie, făină, vin alb, unt și ulei de măsline.

Se pune o frunză de salvie pe fiecare piept și se înfășoară cu o felie de prosciutto. Se tăvălește totul în făină și se scutură excesul. Se prăjește puiul într-o tigaie timp de câteva minute și se scoate. Se păstrează tigaia și se adaugă vin alb și unt, apoi se întoarce puiul și se gătește până când este pătruns perfect. 

5. Pui cu curry și lapte de cocos la tigaie

Acesta este un preparat cremos, picant și ușor dulce care, deși sună complex, se prepară în mai puțin de 30 de minute.

Sunt necesare pulpe de pui tăiate în bucățele, lapte de cocos, pudră de curry, ceapă și ardei gras (tăiate cubulețe), usturoi și ghimbir (rase), lime, coriandru proaspăt.

Se călesc ceapa, ardeiul gras, usturoiul și ghimbirul într-o tigaie. Se adaugă bucățile de pui și se gătesc până când se rumenesc. Se adaugă pudra de curry, se toarnă laptele de cocos și se fierbe la foc mic până când sosul se îngroașă și puiul este bine făcut. La final, se adaugă lime și coriandru proaspăt.

În concluzie, aceste 5 metode inovatoare de a găti puiul dovedesc că orice rețetă poate fi creativă, delicioasă și ușor de preparat dacă ești dispus să experimentezi în bucătărie. Cu cât vei încerca mai mult să ieși din zona de confort, cu atât vei putea descoperi și alte rețete pe gustul tău și al celor din jur. 

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile