Antena 3 CNN Life Oameni 5 criterii importante ca să alegi ferestrele potrivite pentru mansardă

5 criterii importante ca să alegi ferestrele potrivite pentru mansardă

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 15:51 15 Feb 2022 Modificat la 15:51 15 Feb 2022

Ți-am pregătit un ghid pe care să îl iei în considerare atunci când alegi ferestrele pentru mansardă, ca să obții un loc ca în reviste.

Dimensiunea ferestrelor și distanța dintre căpriori

Primul aspect care trebuie luat în considerare este legat de dimensiunea ferestrelor. Lumina naturală care va intra în mansarda ta va fi dată fix de dimensiunea lor, adică de suprafața vitrată. Ca recomandare, această suprafață vitrată trebuie să fie 10% din suprafața podelei, cum recomandă cei de la Architects’ Journal. Înainte de a alege ferestrele, trebuie să începi prin a măsura în detaliu distanța dintre căpriori, pentru că fereastra se montează între ei. Ai putea să aduci modificări așa încât lățimea ferestrelor să fie mai mare decât distanța lor, dar asta va însemna muncă în plus.

Astfel, alege ferestrele în funcție de dimensiunea căpriorilor, ca să te bucuri de avantajele pe care le aduc pentru mansarda ta:

  • design elegant;

  • vor avea clapetă de ventilare;

  • poți alege modele care se închid și se deschid cu o singură mână;

  • garnituri de foarte bună calitate împotriva curentului;

  • oferă protecție față de umezeală;

  • versatilitate - astfel de ferestre pot fi amplasate în mansarda pe care o folosești pentru camera copiilor, birou, dormitor sau sufragerie;

  • menții o temperatură optimă în casa ta;

  • indiferent de sezon - alege modele dotate cu sistemul ThermoTechnology, geamuri duble optimizate și garnituri din cauciuc suplimentare.

Ai atâtea motive să alegi cele mai bune ferestre pentru mansarda ta, așa că fii inspirat să iei cea mai bună decizie!

Tipul de deschidere

Află că ferestrele pentru mansardă au două tipuri de deschidere: în partea de sus sau de jos:

  • ferestrele cu deschidere în partea de jos - sunt recomandate pentru mansardele înalte, pentru a putea fi deschise cu ușurință; un avantaj pentru deschiderea de jos este că îți oferă posibilitatea să admiri priveliștea mai bine;

  • ferestrele cu deschidere în partea de sus - reprezintă cea mai frecventă variantă pentru ferestrele mansardelor; curățarea lor se poate face eficient și ușor, la fel cum se și manevrează.

Poziționarea ferestrelor

Pentru tavanul înclinat, sunt recomandate ferestrele cu articulare mediană. După ce ai lămurit acest aspect, trebuie să vezi cum le poziționezi. O regulă simplă în amenajarea mansardelor se referă la panta acoperișului. Astfel, cu cât aceasta este mai mică, cu atât mai sus ar trebui montate ferestrele, pentru ca în cameră să poată pătrunde cât mai multă lumină naturală. În cazul mansardelor cu parapet, ferestrele cu elementele verticale reprezintă cea mai bună alegere.

Totodată, pe timpul verii, când lumina este puternică, ferestrele trebuie să aibă rulouri parasolare, cu rol de diminuare a căldurii, pentru a nu deveni o încăpere sufocantă. Ferestrele de mansardă vin cu fante de ventilare, pentru a se putea realiza schimbul de aer dintre exterior și interior, astfel încât să aibă o poziționare optimă.

Materialul din care sunt realizate

Materialul ferestrelor pentru mansardă se alege în funcție de rolul pe care vrei să îl aibă mansarda. Iată două exemple relevante:

  • dacă folosești mansarda pentru living, dormitor, birou sau dressing, alege ferestrele din lemn;

  • mansarda care este utilizată pentru bucătărie sau baie, unde umiditatea este mai crescută, cere ferestre cu lemn tratat termic, învelit în poliuretan.

Designul ferestrelor pentru mansardă

Materialul, poziționarea, tipul de deschidere sunt criterii importante în alegerea unei ferestre pentru mansardă, dar nu sări peste design. Este important să alegi ferestrele în funcție de cum este decorată încăperea. Ele sunt primele elemente pe care le observi atunci când intri într-o mansardă, mai ales când o transformi într-un spațiu de recreere.

De pildă, dacă ai optat pentru un design rustic, mizează pe varianta ferestrelor din lemn lăcuit sau care imită textura și culoarea acestuia. Dacă, în schimb, te-ai orientat spre designul minimalist ori modern, poți alege ferestre cu rame aluminiu impermeabil.

Când ai în vedere amenajarea mansardei, pornește de la ferestre și termină cu celelalte decorațiuni, chiar dacă aceasta este utilizată pentru dormitor sau bucătărie.

Cu sfaturile de mai sus, poți alege cele mai potrivite ferestre, pentru a-ți transforma mansarda așa cum ai visat. Dacă o amenajezi corespunzător, poate deveni cel mai frumos loc al casei tale.

Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole