Antena 3 CNN Actualitate România are 4.500 de buncăre. Câți oameni se pot adăposti acolo în caz de război | Lista completă de la IGSU

România are 4.500 de buncăre. Câți oameni se pot adăposti acolo în caz de război | Lista completă de la IGSU

Andreea Ştefan, Florentina Lazăr
2 minute de citit Publicat la 12:12 17 Feb 2022 Modificat la 12:12 17 Feb 2022

Adăposturile de protecţie civilă sunt amplasate la subsolul blocurilor, clădirilor de birouri, unităţilor de învăţământ, spitalelor, hotelurilor şi primăriilor.

Cele mai multe dintre ele sunt în Bucureşti - peste 1.000.

Clubul seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei, de exemplu, are un buncăr cu o suprafață de 39 de metri pătrați și poate adăposti 39 de persoane.

La intrarea în buncăr sunt 2 uși blindate. De asemenea, adăpostul conține și un grup sanitar cu apă potabilă, dar și o toaletă.

Încăperea este dotată cu sistem de iluminat, prize, termometru, dar şi sistem de ventilaţie şi filtrare a aerului.

Exista și o ieșire de urgență, pe unde oamenii pot urca pe scări și pot ajunge chiar în spatele clădirii.

”Spațiul este de aproximativ 1mp de persoană. Acesta este unul dintre cele 9 adăposturi de protecție civilă pe care le are în administare Primăria Sectorului 6. Celelalte 8 pe care le avem în administrare sunt la grădinițe și școli”, a spus Paul Moldovan, administrator public Sector 6.

Pe timp de pace, buncărele pot avea altă destinaţie decât cea stabilită iniţial.

În acest adăpost de protecţie civilă de la parterul unui bloc din Sectorul 4 al Capitalei sunt depozitate cauciucuri şi biciclete.

În caz de conflict, subsolul trebuie eliberat în 24 de ore. Adăpostul are două sisteme de ventilaţie manuale.

Câte persoane se pot adăposti în aceste buncăre

Cei aproximativ 100 de locatari vor avea prioritate în buncăr, apoi vor putea fi adăpostiţi şi alţi bucureşteni.

”La nivelul municipiului București sunt apoximativ 1.700 de spații de adăpostire cu o capacitate de peste 320.000 de persoane. La nivelul județului Ilfiov avem aproximativ 500 de spații de adăpostire, cu o capacitate de aproximativ 75.000 de persoane”, spune Ioana Blănaru, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Din cele 1.171 de adăposturi din Capitală, în Sectorul 1 sunt 165, în Sectorul 2 - 343, în Sectorul 3 - 143, în Sectorul 4 - 168, în Sectorul 5 - 58 și în Sectorul 6 - 294 de astfel de adăposturi.

Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea.

Ce trebuie să conțină un rucsac de urgență

În caz de conflict, este important să avem şi un rucsac de urgenţă cu produse vitale pentru supravieţuire: apă, conserve, batoane proteice, produse de îngrijire, lanternă, baterii, un radio portabil, trusă medicală şi medicamente pentru cel putin 15 zile, pentru cei care sunt sub tratament.

Mulţi români nu ştiu cum să reacţioneze în caz de conflict armat.

Lista completă cu adresele adăposturilor de protecție civilă din toată ţara şi coordonatele GPS la care se găsesc, latitudine şi longitudine, se află pe pe site-ul IGSU.

Etichete: buncăre
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole