Antena 3 CNN Externe Cel puțin 40 de morți și milioane de oameni izolați, în Bangladesh și India, după cele mai grave inundații musonice

Cel puțin 40 de morți și milioane de oameni izolați, în Bangladesh și India, după cele mai grave inundații musonice

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 20:20 19 Iun 2022 Modificat la 20:20 19 Iun 2022
Cel puțin 40 de morți și milioane de oameni izolați, în Bangladesh și India, după cele mai grave inundații musonice

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise de fulgere sau alunecări de teren în weekend în Bangladesh, în timp ce milioane de persoane au rămas izolate sau fără adăpost în zonele joase din nord-estul țării, afectate de cele mai grave inundații musonice din istoria recentă a țării, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

În statul indian vecin Assam, cel puțin 17 persoane au fost ucise în timpul valului de inundații care a început în această lună, au declarat duminică oficiali ai poliției.

Multe dintre râurile din Bangladesh au crescut la niveluri periculoase, iar scurgerile provocate de ploile abundente de peste munții indieni au agravat situația, a declarat Arifuzzaman Bhuiyan, șeful Centrului de stat pentru prognoza și avertizare privind inundațiile.

Mii de polițiști și militari au fost desfășurați în anumite părți ale țării pentru a ajuta la eforturile de căutare și salvare.

Aproximativ 105.000 de persoane au fost evacuate până în prezent, dar oficialii poliției au estimat că peste patru milioane de persoane erau încă blocate.

"Aproape întreaga centură Sylhet-Sunamganj este sub ape și milioane de oameni sunt blocați"

Syed Rafiqul Haque, fost deputat și politician al partidului de guvernământ din districtul Sunamganj, a declarat că țara se va confrunta cu o criză umanitară dacă nu se vor desfășura operațiuni de salvare rapide.

"Aproape întreaga centură Sylhet-Sunamganj este sub ape și milioane de oameni sunt blocați", a spus el, adăugând că victimele nu au alimente, apă potabilă și că rețelele de comunicații sunt la pământ.

Oficialii regionali au declarat că aproximativ 3,1 milioane de persoane au fost strămutate, dintre care 200.000 sunt cazate în adăposturi improvizate gestionate de guvern pe diguri ridicate sau pe alte înălțimi.

Bangladesh și India s-au confruntat în ultimii ani cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme, care au provocat pagube pe scară largă.

Ecologiștii avertizează că schimbările climatice ar putea duce la mai multe dezastre, în special în Bangladesh, un teritoriu de joasă altitudine și dens populat.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole