Astazi se împlinesc 40 de ani de la marele cutremur din '77, care a devastat Bucureştiul. Pe 4 martie 1977, la ora 21 și 20 de minute, țara noastră a fost lovită de un seism cu o magnitudine de 7,2 pe Richter. Atunci, peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, 1.400 numai în Capitală.
56 de secunde, atat a durat seismul. Efectele au fost devastatoare - sute de clădiri au fost distruse. Sunetul sinistru al cutremurului a fost captat de un magnetofon aflat în funcțiune în sala de concerte a Radio Difuziunii Române.
Peste 1570 de oameni şi-au pierdut viaţa, striviţi sau asfixiaţi sub dărâmături. Dintre acestea aproximativ 1.400 au fost numai în București. În total, peste 11 300 de oameni au avut de suferit din cauza seismului, iar 33 000 de locuinţe au fost avariate
Toate spitalele au fost luate cu asalt de miile de răniţi, iar medicii au fost chemaţi de acasă. Salvarea răniţilor a fost îngreunată şi de o pană de curent uriașă care a îngreunat intervenţia autorităţilor.
De frica replicilor, oamenii şi-au petrecut noaptea sub cerul liber
În afară de dezastrul provocat în Capitală, unde mai multe clădiri emblematice au fost puse la pământul, seismul a ras pur si simplu din temelii oraşul Zimnicea, care a fost refăcut în totalitate.
În seara cutremurului, Nicolae Ceauşescu se aflat în Nigeria. Când a aflat de dezastrul din tara, a urcat imediat in avion şi a instituit starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării. Avea sa coordoneze apoi personal actiunile de salvare.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc a fost atat de puternica incat seismul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord până la Moscova și Sankt Petersburg.