Antena 3 CNN Life 4 strategii eficiente pentru asigurarea stabilității financiare constante ca PFA

4 strategii eficiente pentru asigurarea stabilității financiare constante ca PFA

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 15:11 08 Mar 2024 Modificat la 15:12 08 Mar 2024

Acest lucru este susținut de 35% din 2.500 de freelanceri care au participat la un studiu efectuat pe acest subiect.

Descoperă în cele ce urmează ce strategii eficiente poți adopta astfel încât să asiguri stabilitatea financiară a PFA-ului tău.

1.Construiește-ți o planificare financiară riguroasă

Pe lângă faptul că te ajută să îți gestionezi veniturile și cheltuielile într-un mod mai echilibrat, o planificare financiară riguroasă te poate ajuta și să-ți îndeplinești obiectivele de business, să fii mai flexibil în fața schimbărilor și să fii pregătit financiar în fața evenimentelor neprevăzute.

Iată cum poți face asta în 3 pași:

  1. Evaluează situația financiară actuală (venituri  și cheltuieli). Verifică extrasul de cont pe ultimele 6 luni și identifică ce venituri și cheltuieli constante ai, dar și cât te-au costat evenimentele neprevăzute de până atunci.
  2. Realizează-ți planul financiar în funcție de activitatea și obiectivele tale. Identifică acele cheltuieli care pot fi reduse și stabilește un anumit procent din venituri pe care să-l economisești pentru un fond de rezervă, dar și pentru investiții în dezvoltarea businessului tău.
  3. Monitorizează și revizuiește. Analizează în fiecare lună situația veniturilor și cheltuielilor tale și vezi ce poți îmbunătăți. Dacă observi că ai mai multe luni consecutive în care veniturile sunt mai mici, atunci regândește planificarea financiară.

Revizuirea planificării financiare este o soluție care te poate ajuta pe termen lung să depășești evenimentele neprevăzute, însă, pe lângă asta, în lunile cu venituri mai mici decât de obicei și cheltuieli neschimbate, poți avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru plata facturilor, salariilor sau pentru achiziția de materii prime.

Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ai nevoie de capital suplimentar pentru a-ți menține businessul pe linia de plutire sau chiar pentru investiții în dezvoltare, atunci alege o finanțare rapidă online pentru PFA-ul tău. Iată ce poți obține:

  1. 235.000 RON cu o perioadă de rambursare între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru investiții.
  2. creditele de până în 35.000 RON le poți obține doar cu ajutorul extrasului de cont, iar dacă îți dorești mai mult, vei avea nevoie și de ultima Declarație Unică depusă la ANAF.
  3. împrumuturile de până la 100.000 RON pot fi obținute 100% online, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare, beneficiezi de sprijinul unui consultant.

Indiferent de valoare, dobânda este una variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni, iar în cazul în care nu-ți permiți să rambursezi o rată, poți amâna plata acesteia o singură dată, pe o perioadă de 30 de zile, dacă ai un comportament bun de plată.

2. Diversifică-ți sursele de venit

Ca să eviți scăderea abruptă a veniturilor tale, este important să nu depinzi de un singur client sau de un singur tip de proiect. De aceea, ca PFA, dacă îți dorești să-ți dezvolți un business pe termen lung, explorează noi oportunități de afaceri pentru extinderea portofoliului tău de clienți. Iată ce poți face în acest sens:

  1. Analizează abilitățile și competențele tale și identifică alte servicii sau expertize pe care le poți oferi în afara a ceea ce oferi deja. De asemenea, fii deschis la învățare și pregătește-te constant pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și pentru a te adapta la schimbările din piață. Apoi, extinde-ți portofoliul de servicii pentru a atrage clienți din diferite industrii sau domenii de activitate.
  2. Explorează potențiale colaborări sau parteneriate cu alte afaceri pentru a oferi servicii complementare. Conectează-te cu alți experți pe rețelele sociale dedicate mediului profesional pentru un acces mai ușor la networking.
  3. Construiește relații solide cu clienții tăi și oferă-le servicii de calitate superioară. Aceștia te pot recomanda mai departe și astfel îți crești portofoliul de clienți.

3. Investește constant în branding eficient

Chiar dacă alegi să-ți dezvolți competențele și să-ți crești portofoliul de servicii, acest lucru poate fi în zadar dacă potențialii clienți nu știu de tine. De aceea, investiția constantă într-un branding eficient este esențială când deții un PFA.

Pe lângă faptul că îți crește vizibilitatea pe piață, o identitate de brand puternică te ajută și să te diferențiezi de concurență. Totodată, un branding solid contribuie la consolidarea credibilității tale în ochii clienților. Atunci când ai un brand puternic, clienții te percep ca pe un expert în domeniul tău și sunt mai predispuși să apeleze la serviciile tale.

Pentru a obține toate aceste avantaje, poți începe prin a-ți crea un logo profesional, care să reprezinte cât mai bine activitatea pe care o desfășori. Apoi, investește într-un site bine proiectat și optimizat pentru motoarele de căutare. Poți alege să incluzi și o secțiune de blog în site-ul tău, în care să postezi constant articole informaționale, optimizate SEO, care să atragă noi potențiali clienți.

4. Asigură-ți un management al riscurilor eficient

Este adevărat că o planificare financiară te ajută să gestionezi eficient anumite riscuri financiare, însă, pe termen lung, este important să-ți asiguri un plan complet de management al riscurilor pentru a minimiza impactul lor negativ asupra businessului tău.

În acest sens, poți realiza analiza SWOT a afacerii tale care să te ajute să identifici, pe lângă punctele tari și oportunități, și punctele slabe și amenințările cu care s-ar putea confrunta afacerea ta. Odată identificate, poți să apelezi la consultanță și expertiză pentru gestionarea acestor riscuri, astfel încât să te asiguri că ai la îndemână soluțiile potrivite pentru fiecare factor de risc în parte.

Concluzionând, ca PFA poate fi dificil să îți asiguri un management financiar eficient. Însă, prin implementarea strategiilor prezentate în acest articol, îți poți asigura o stabilitate financiară constantă care să te ajute să-ți dezvolți afacerea pe termen lung.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole