Această durere apare în cele mai multe cazuri ca o consecință a iritației mucoasei faringiene, zona anatomică ce îmbină calea respiratorie, cea digestivă și cavitatea bucală.
Indiferent că este vorba despre o simplă răceală, o gripă, o amigdalită sau o patologie non-infecțioasă, durerea în gât este o manifestare ce poate prevesti apariția mai multor afecțiuni sau pur și simplu o modificare în starea fiziologică a organismului.
De cele mai multe ori, o întâlnim în viroze și în amigdalitele bacteriene. Totuși, este important de reținut că, deși șansele sunt mult mai mari ca durerea în gât să apară în aceste patologii comune, există multe alte cauze care se pot asocia cu acest simptom.
-
Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau simplul reflux gastroesofagian reprezintă o cauză mai puțin cunoscută de apariție a durerii în gât. În timpul refluxului, acidul clorhidric secretat la nivelul stomacului cu scopul digerării alimentelor ajunge la nivelul esofagului și, în unele situații, chiar până la nivelul faringelui.
Agresiunea acidului asupra mucoasei faringiene provoacă, în timp, o durere de gât persistentă, a cărei cauză nu poate fi motivată de prezența unei viroze sau amigdalite bacteriene.
-
Alergiile
Alergenii sunt acele componente capabile să declanșeze o reacție de hipersensibilitate (alergică) doar la anumite persoane, în timp ce pentru restul populației nu provoacă niciun efect. Alergeni comun întâlniți sunt polenul, praful și părul sau pielea animalelor de companie.
Pe lângă rinoree (secreții nazale abundente), strănut și mâncărimi ale nasului și pielii, un alt simptom comun întâlnit în alergii este durerea în gât. Aceasta poate apărea fie în urma agresiunii directe a alergenului, fie ca urmare a acumulării cantității de mucus la nivelul faringelui.
-
Iritanții
Precum în cazul alergiilor, iritanții sunt capabili să afecteze anumite persoane mai mult decât în mod normal. Exemple de iritanți adesea întâlniți sunt fumul de țigară, poluarea atmosferică și diferiții compuși chimici întâlniți în fabrici.
Prin aceeași metodă ca și alergenii, iritanții pot produce agresiune directă la nivelul mucoasei faringiene sau pot crește cantitatea de mucus regăsită la nivelul faringelui posterior.
-
Deshidratarea
Pentru a-și putea păstra integritatea structurală și funcțională, țesuturile (în special mucoasele) au nevoie de o stare de hidratare optimă. În cazul apariției deshidratării, mucoasele se usucă și se instalează un grad de disconfort considerabil.
Lipsa unei hidratări corespunzătoare, aerul uscat sau o patologie ce scade secreția salivară pot determina uscarea mucoasei faringiene. În cazul menținerii stării de deshidratare, mucoasa se poate irita, determinând apariția durerii în gât.
Indiferent de cauza apariției durerii în gât, este important ca acest simptom să fie adresat medicului încă de la debut. Astfel, acesta poate realiza un diagnostic diferențial în funcție de istoricul medical și examenul clinic și poate identifica motivul instalării durerii, cu scopul administrării unui tratament adecvat. În cazul în care nu este necesar un tratament, medicul va oferi sfaturi despre modificări în stilul de viață curent care pot îmbunătăți sănătatea mucoasei faringiene.