Trăim într-o perioadă în care nevoia de a proteja mediul înconjurător devine din ce în ce mai importantă. Tocmai de aceea, în domeniul imobiliarelor, sunt adoptate numeroase măsuri pentru a construi clădiri sustenabile, cu un impact redus asupra mediului.
Complexurile rezidențiale prietenoase cu mediul înconjurător au o amprentă de carbon redusă și aduc numeroase beneficii pe termen lung, mai ales rezidenților. În construcția acestor ansambluri rezidențiale se folosesc materiale de calitate, tehnologii care cresc eficiența energetică și multe alte practici sustenabile. Iată care sunt principalele caracteristici ale unui complex rezidențial sustenabil.
Eficiență energetică
O clădire sustenabilă are un nivel ridicat de eficiență energetică. Acest lucru înseamnă că sunt adoptate diferite tehnici care presupun folosirea luminii naturale și a beneficiilor pe care le oferă. Poate fi vorba de instalarea unor panouri solare sau a tehnologiilor smart home pentru o mai bună monitorizare a energiei folosite.
O altă strategie o reprezintă utilizarea ferestrelor mari, care permit pătrunderea unei cantități mai mari de lumină naturală pe timpul zilei. În acest fel scade nevoia de a folosi lumina artificială și crește nivelul de trai din interior. Aceste beneficii le găsești și într-unul dintre numeroasele complexuri rezidențiale din București, care sunt bazate pe proiecte inovatoare de regenerare urbană.
Conservarea apei și a temperaturii
Datorită folosirii unor materiale de calitate, complexurile rezidențiale sunt izolate corespunzător. Acest criteriu joacă un rol esențial în menținerea unei temperaturi constante în interior. Chiar și dacă optezi pentru un penthouse la ultimul etaj într-un ansamblu rezidențial, ai siguranța că vara este răcoare în locuință, iar iarna se menține căldura.
În ceea ce privește conservarea apei, pot fi folosite baterii pentru chiuvetă cu flux redus, în baie și bucătărie. Sistemele de colectare a apei pluviale sunt, de asemenea, extrem de utile. În acest fel este redus consumul de apă fără a compromite funcționalitatea sistemului și fără să fie redus nivelul de confort din locuință.
Integrarea spațiilor verzi
Spațiile verzi nu au doar un rol estetic. Acestea sunt esențiale pentru starea de bine a rezidenților și pentru a promova un stil de viață sănătos. Te poți orienta către un complex rezidențial în sectorul 1, unde există numeroase spații verzi atât în interiorul complexului, cât și în proximitate.
Rezidenții sunt încurajați să facă plimbări în aer liber și să socializeze, ceea ce duce la creșterea nivelului de trai și a spiritului de comunitate. În plus, odată cu încorporarea spațiilor verzi, complexurile rezidențiale au rolul de a spori calitatea aerului și de a reduce nivelul de poluare.
Folosirea materialelor reciclabile
Clădirile sustenabile integrează practici care presupun folosirea materialelor reciclabile. Poate fi vorba de oțel sau lemn recuperat și bambus. În acest fel este redusă amprenta de carbon a complexurilor rezidențiale din marile orașe.
De asemenea, este încurajată folosirea de polistiren reciclat în combinație cu oțelul pentru realizarea de cofraje, a aluminiului recuperat sau a așchiilor de lemn încorporate în masa de ciment. Polietilena, de exemplu, poate fi transformată în mochetă sau poate fi folosită ca înlocuitor pentru cherestea.