Antena 3 CNN Actualitate 34 de tone de alimente congelate din magazinele din România nu sunt conforme. ANPC a retras de la vânzare peste 27 de tone de produse

34 de tone de alimente congelate din magazinele din România nu sunt conforme. ANPC a retras de la vânzare peste 27 de tone de produse

de Andreea Ştefan    |   

Peste 500 de operatori economici care comercializează produse congelate, inclusiv îngheţată, au verificaţi de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care vânzarea de produse expirate, nerespectarea temperaturii de congelare, agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate, fiind date amenzi de peste 2,5 milioane de lei. Peste 27 de tone de produse alimentare congelate, improprii consumului uman, au fost retrase de la vânzare.

„În perioada 12 – 23.08.2024, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de acțiuni de control cu privire la modul de respectare a prevederilor legale în domeniu referitoare la conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusive a înghețatei, la nivelul întregii țări.

[GAL layout="4"]

Au fost controlaţi 540 operatori economici, la 466 dintre aceștia fiindconstatate deficienţe. Totodată a fost verificată o cantitate de peste. 50 de toneproduse alimentare congelate, din care circa 34 de tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele sancțiuni:

440 amenzi contravenţionale în valoare de peste 2,5 milioane lei
130 avertismente
oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a peste 27 de tone de produse alimentare congelate improprii consumului uman, în valoare de aproximativ 270.000 lei;
oprirea temporară de la comercializare a circa 3,5 tone produse alimentare congelate, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Toți consumatorii trebuie să manifeste atenție deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv înghețată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipsește sau este modificată oridepăşită” – Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.

Dintre cele mai frecvente abateri de la legislație menționăm:

- comercializarea unor produse congelate cu modificări organoleptice (acumulări de gheață în interiorul ambalajului, cu arsuri de congelare, devidate, cu stare termică modificată – decongelate)
- comercializarea unor produse alimentare congelate fără elemente de identificare și caracterizare
- comercializarea unor produse alimentare congelate cu data durabilităţii minimale depăşită
- comercializarea unor produse alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea
- lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate (menționarea ingredientelor alergene, traducerea în limba română a elementelor de pe etichetă, lipsa înscrierii cantității nete, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii țării de origine etc.)
- neconcordanțe între mențiunile de pe eticheta produsului și cea de la raft
- neconcordanțe între prețul produsului de la raft și cel de la casa de maarcat
- nerespectarea temperaturii de congelare (-18 grade C), impusă de producători
- nerespectarea condițiilor de depozitare
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate
- abateri privind afișarea prețului (lipsa afișării prețului, a prețului pe unitatea de măsură sau afișarea acestuia în mod greu lizibil)
- nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa specificării perioadei de promoție, a indicării prețului vechi etc.)
- utilizarea unor mijloace de cântărire neverificate metrologic sau cu verificarea metrologică depășită
- comercializarea produselor alimentare congelate într-un spațiu neautorizat”, a transmis ANPC într-un comunicat.
Subiecte în articol: ANPC alimente congelate produse expirate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile