Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.
Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregătește pe creștini pentru Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului
Originea Postului Adormirii Maicii Domnului este în secolul al V-lea, moment în care s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, creştinii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile. Unii creştini postau toată luna august, dar erau și unii care posteau în luna septembrie.
În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Slujitorii Bisericii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune.
Ce să nu faci în Postul Adormirii Maicii Domnului
Conform tradiției, în Postul Adormirii Maicii Domnului nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică. Nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, căci sunt considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria.
Se consumă în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Până la această oră este bine să nu mâncăm nimic, ci doar să ne rugăm și să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. Este și o zi benefică pentru păreri de rău și reconcilieri.
"Postul Adormirii Maicii Domnului îinseamnă înfranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu", spune preotul Adrian Cocoșilă