Descoperim mai multe despre mentalitatea după care funcționam de la psihologul Ana Dragalina.
"De-a lungul vieții, funcționăm din mai multe mentalități. O mentalitate pe care o putem regăsi la oamenii din jur este mentalitatea de victimă. Atunci când oamenii sunt în această mentalitate de victimă s-ar putea să se plângă foarte mult, să dea vina pe circumstanțe, pe oamenii din jur. Dacă sunt într-un parteneriat, se vor plânge foarte mult că nu primesc ceea ce nu au nevoie și cred că tot ce li se întâmplă se datorează exteriorului.
O altă mentalitate pe care o putem găsi la oamenii din jur este mentalitatea de salvator, li se pare că trebuie să ajute pe toată lumea, că s-au născut pentru a îi ajuta pe ceilalți, ceea ce este minunat, dar de cele mai multe ori, oamenii care au această mentalitate de salvatori uită să întrebe oamenii dacă într-adevăr au nevoie de ajutor.
Dacă oamenii care au mentalitate de salvatori sunt într-un parteneriat. De obicei, vor face mai mult decât este necesar pentru parteneri și se vor lăsa pe locul doi, dar nu vor uita să facă reproșuri pentru acest lucru.
Oamenii care sunt în această mentalitate de salvator de cele mai multe ori vor spune „Ce vă faceți fără mine? Dacă n-aș fi eu, nu v-ați descurca” și așa mai departe. De obicei, atunci când vrem să oferim ajutorul este foarte important să întrebăm dacă persoana în cauză are într-adevăr nevoie de ajutor, pentru că uneori prin ajutorul nostru putem să luăm puterea altor oameni, să îi facem dependenți, sau pur și simplu să nu le dăm ocazia să își învețe lecțiile.
O altă mentalitate din care putem să funcționăm este mentalitatea de prinți sau prințese în care așteptăm ca toți cei din jurul nostru să ne facă toate mofturile, să ne rezolve toate problemele și nu avem această putere să luăm situațiile în mâinile noastre.
Aceste mentalități sunt învățate în cadrul familiei, învățăm asta de la părinți, din dinamica pe care am avut-o în familie, de la frați și datoria noastră, ca adulți, este să ne reînvățăm, să ne luăm puterea înapoi și să ne dăm seama că întotdeauna puterea este la noi.
Toate aceste mentalități înseamnă să-ți dai puterea, înseamnă că tu nu ai niciun cuvânt de spus sau că ești o marionetă a circumstanțelor. În realitate, noi ne-am născut cu toate resursele să facem față situațiilor prin care trecem, așa că noi ca adulți avem această misiune să realizăm din ce mentalitate funcționăm, ce lecție am învățat de la părinții noștri, să stabilim ce ne este util, ce vrem să schimbăm și să ne reîntoarcem la propria putere, să facem schimbările, pentru că puterea este întotdeauna în noi.", a spus psihologul Ana Dragalina.