Deși, de cele mai multe ori, planificarea financiară pare un proces copleșitor și dificil de pus în aplicare, atunci când ai la îndemână cunoștințele și instrumentele financiare necesare, vei putea să pui la punct un plan eficient, fără prea mult efort.
Descoperă, în cele ce urmează, 3 strategii financiare pe care le poți implementa chiar de astăzi pentru un viitor mai bun.
1. Investește la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate excelentă de a obține profit pe termen lung și de a-ți construi un viitor mai sigur. Dacă nu ai experiență în această activitate, poți începe prin a investi în acțiuni. Acestea reprezintă părți din proprietatea unei companii, astfel că odată ce le cumperi, ai dreptul de a primi dividende, adică o parte din profitul companiei.
Înainte de a investi, însă, documentează-te foarte bine despre companiile prezente pe bursă pentru a te asigura că faci o alegere profitabilă. De exemplu, dacă alegi să investești în acțiuni ale companiei Tesla, este bine să cunoști:
- istoricul companiei, deși acesta nu garantează câștiguri viitoare;
- pret actiuni Tesla;
- situația financiară actuală;
- perspectivele de creștere.
2. Refinanțează creditul
O altă strategie financiară pe care o poți aplica în prezent este de a-ți refinanța creditul. Această strategie reprezintă practic plata anticipată a creditului curent cu ajutorul unui nou credit, mai avantajos. Astfel, vei putea obține o rată mai mică la credit, lucru care te va putea ajuta să-ți gestionezi finanțele mai eficient și să economisești mai mult.
De asemenea, această opțiune este potrivită și atunci când ai mai mult de un credit. Prin refinanțare, vei putea să îți plătești anticipat toate creditele și să plătești pe viitor o singură rată, pe o anumită perioadă de timp.
Înainte de a alege o instituție financiară pentru refinanțare, asigură-te că examinezi toate ofertele de refinanțare de pe piață, pentru a o alege pe cea mai potrivită pentru tine. De asemenea, este important să înțelegi toate aspectele refinanțării, inclusiv taxele implicate și să te asiguri că această strategie se potrivește cu obiectivele tale financiare de viitor.
3. Deschide un cont de economii
Indiferent că alegi să-ți refinanțezi creditul sau nu, suma de bani pe care o economisești lunar poți să o depui într-un cont de economii.
În funcție de instituția financiară pe care o alegi, vei primi o anumită dobândă care poate să difere în funcție de suma de bani pe care o depui și de politica instituției respective. În fiecare lună, banii obținuți din dobânda respectivă se vor aduna la suma de bani pe care ai depus-o inițial și, în timp, vei reuși să îți crești finanțele fără efort.
Această modalitate nu numai că te ajută să obții un profit pasiv, dar îți și apără finanțele de inflație. Astfel, peste câțiva ani, puterea de cumpărare a banilor aflați în contul de economii va fi în echilibru cu creșterile de preț care vor urma. Dacă, însă, ai alege să depui banii într-un cont bancar normal, atunci nu ai mai primi dobândă, iar valoarea banilor se va deprecia în timp.
Investițiile la bursă cu scopul de a obține profit, refinanțarea creditului în schimbul unei rate mai avantajoase și deschiderea unui cont de economii în urma căruia să primești o dobândă sunt câteva dintre cele mai eficiente strategii financiare. Folosește-te de informațiile prezentate în acest articol și pune-le în aplicare pe cele care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele tale financiare pe termen lung.