Antena 3 CNN Conținut plătit 3 motive pentru care trebuie să mergi anual la stomatolog

3 motive pentru care trebuie să mergi anual la stomatolog

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:23 06 Iul 2022 Modificat la 17:23 06 Iul 2022

Majoritatea oamenilor care evită să meargă la un control stomatologic din cauza fricii și anxietății față de durere, a situației financiare sau, pur și simplu, deoarece consideră că nu au nici o problemă de sănătate, ajung la medicul dentist fie atunci când nu se simt bine sau când este deja prea târziu și dintele nu mai poate fi salvat. 

Potrivit Academiei Americane de Stomatologie, menținerea unei bune sănătăți orale este esențială pentru starea de bine a întregului organism, astfel că este recomandată realizarea profilaxiei dentare de două ori pe an, pentru controale și igienizări.

Oricât am fi de ocupați, este important să facem din sănătatea dentară o prioritate și să mergem la controale regulate din mai multe motive.

Detartraj, inclusiv pentru cei cu fațete dentare

Detartrajul este un tratament de curățare profundă realizat doar în cabinetul medicului stomatolog și are rolul de a îndepărta placa bacteriană și acumulările de tartru pe de suprafețele dinților și de-a lungul liniei gingiei sau subgingival. 

Este recomandat ca, pe lângă igiena orală realizată acasă, ședințele de detartraj să fie efectuate o dată la 6 luni, concomitent cu controlul de specialitate, inclusiv pentru persoanele care au fatete dentare

Spre deosebire de periajul clasic, care nu poate îndepărta complet placa bacteriană și tartrul care se depun pe dinți, detartrajul este o procedură care igienizează în profunzime și spațiile greu accesibile, împiedicând astfel apariția cariilor și a bolilor parodontale.

Tartrul este considerat cel mai mare inamic al gingiilor sănătoase și, dacă nu este îndepărtat la timp, provoacă o respirație neplăcută, sângerări gingivale, dureri, carii sau infecții. 

Previi parodontoza

În timpul unui control stomatologic de rutină, medicul va face o examinare vizuală a întregii cavități orale, bazându-se și pe informațiile furnizate de radiografia dentară a pacientului. 

Indiferent că ne confruntăm sau nu cu probleme, controalele de rutină efectuate în cadrul unui cabinet stomatologie de minimum două ori pe an sau oricând este necesar, sunt extrem de importante pentru că pot detecta de la demineralizări și simple carii până la afecțiuni mai serioase, precum boala parodontală sau cancerul oral.

Boala parodontală, de exemplu, reprezintă infecția țesuturilor care susțin dinții, mai exact gingiile. Gingivita este primul stadiu al afecțiunii, fiind o formă mai ușoară și tratabilă a bolii, care afectează doar gingiile. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, gingivita poate duce la o formă mai gravă, numită parodontită. Printre semnele de avertizare ale bolii se numără sângerarea gingiilor, respirația urât mirositoare constantă, gingiile roșii, umflate sau sensibile și dinți care se mișcă. 

Este posibil ca unii pacienți să nu manifeste simptome vizibile, motiv pentru care vizitele regulate la medicul stomatolog sunt extrem de importante, ele având, în primul rând, un rol de prevenție. 

Previi complicații cardiace grave 

Oamenii de știință continuă să cerceteze posibila legătura dintre bolile parodontale și afecțiunile cardiovasculare. Unele studii, deși neconcludente, au arătat că bacteriile din gură responsabile de apariția bolii parodontale pot migra în fluxul sanguin și provoca o creștere a proteinei C reactive, un marker ce indică prezența inflamației în vasele de sânge. Aceste modificări pot, la rândul lor, să crească riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. 

Deși nu este confirmată legătura dintre bolile parodontale și prezența afecțiunilor cardiace, este recomandat să avem grijă de sănătatea dinților și a gingiilor prin igiena dentară zilnică, folosirea mijloacelor auxiliare de curățare, precum ața dentară și apa de gură, și să efectuăm regulat vizitele de profilaxie, ce includ control stomatologic, detartraj și periaj profesional. 

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole