Fie că este rezultatul unei leziuni sau al uzurii progresive a articulațiilor, durerea poate avea un impact semnificativ asupra mobilității piciorului și a calității vieții în general.
În articolul de astăzi, vom discuta despre cauzele frecvente ale durerii de genunchi alături de recomandări și soluții pentru ameliorarea disconfortului local și tratarea afecțiunii care îl cauzează.
Chiar dacă există numeroase motive pentru care te poate durea genunchiul, cele mai comune dintre acestea sunt:
Întinderi musculare sau leziuni ale ligamentelor
Activități fizice intense, mișcări repetitive sau accidente pot cauza leziuni musculare sau ale ligamentelor din jurul genunchiului. Leziunile pot provoca durere intensă în momentul producerii lor și pot fi însoțite de umflături și dificultăți în mișcare.
În cazul întinderilor musculare, durerea tinde să se atenueze în timp. În plus, inflamația locală este remediată și în lipsa medicamentelor, pe măsură ce articulația este protejată sau se află în repaus. În cazul leziunilor, durerea va fi una persistentă și se poate acutiza în timp. Mai mult, leziunea ligamentelor sau a meniscului este însoțită de umflătura genunchiului și de pierderea mobilității articulației. Citește acest ghid pentru mai multe informații despre leziunea ligamentului.
Osteoartrita
Este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care afectează cartilajul protector dintre oase. Osteoartrita genunchiului poate cauza durere, rigiditate și inflamație. Afecțiunea apare, de regulă, odată cu înaintarea în vârstă, însă poate fi întâlnită și la persoane tinere. Osteoartrita are o incidență mai mare în rândul femeilor, în special după vârsta de 50 de ani, dar și în cazul atleților sau persoanelor care au avut o istorie de activități fizice intense sau de muncă solicitantă pentru articulații.
Tendinita
Conform europepmc.org, tendinita apare de obicei ca urmare a suprasolicitării repetate a unui tendon sau a unei leziuni directe. Zonele comune afectate de tendinită includ umărul, cotul, încheietura mâinii, genunchiul și călcâiul.
Principalele simptome ale tendinitei includ durere, umflături și sensibilitate în zona afectată. Durerea poate fi accentuată în timpul mișcării și poate cauza restricționarea funcționalității articulației.
Dacă durerea de genunchi te împiedică să ai un stil de viață normal, poți lua în considerare următoarele măsuri:
- Odihnă și repaus:acordă genunchiului timp să se recupereze prin reducerea activităților care pot agrava durerea.
- Aplică gheață:folosește o pungă cu gheață și aplic-o pe zona afectată pentru a reduce inflamația și durerea. Gheața ajută și la retragerea umflăturii.
- Exerciții de întărire și flexibilitate: oferă sprijin genunchiului prin efectuarea exercițiilor de întărire a mușchilor din jurul acestuia, precum și prin exerciții de flexibilitate care pot ajuta la menținerea mobilității articulației.
Atunci când durerea persistă și mobilitatea articulației este afectată trebuie să te prezinți la medicul ortoped. Acesta va controla articulația și, în funcție de fiecare caz în parte, va recomanda și investigații imagistice pentru a putea pune un diagnostic corect. În funcție de cauze, durerea genunchiului poate fi tratată fie prin repaus, administrare de antiinflamatoare, fizio și kinetoterapie sau intervenție chirurgicală pentru remedierea leziunii musculare sau a ligamentului afectat.