Chiar și așa, atunci când pui în aplicare soluțiile potrivite, poți să construiești o bază solidă pentru viitorul tău financiar chiar și cu o sumă modestă de 45 de lei. Descoperă în cele ce urmează 3 metode care îți pot fi de folos.
1. Optează pentru o pensie privată facultativă
Indiferent de etapa în care te afli în viață, mereu este momentul potrivit să te gândești la situația ta financiară pe termen lung. Cu cât acționezi din timp, cu atât vei fi mai liniștit atunci când știi că se apropie perioada de pensionare.
Iată câteva informații bine de știut despre pensiile din România:
- Pilonul I de pensie reprezintă sistemul pensiilor de stat și este reglementat prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această pensie se primește după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale.
- Pilonul II de pensie reprezintă fondurile de pensii administrate privat și este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare. Conform legii, Pilonul II este obligatoriu dacă ai până în 35 de ani și ești asigurat deja în sistemul public de pensii. În cazul în care ai peste 35 de ani, până în 45 poți adera la o astfel de pensie în mod voluntar.
- Pilonul III reprezintă sistemul de pensii facultative administrate privat și este reglementat prin Legea nr. 204/2006. Spre deosebire de Pilonul II, care este obligatoriu, Pilonul III este opțional. Poți să optezi pentru pensii pilon 3și să alegi să cotizezi o valoare minimă de 45 de lei/lună pentru a te bucura de un plus de siguranță financiară în viitor.
- Pilonul IV reprezintă pensiile ocupaționale, iar fondurile pot fi constituite la inițiativa angajatorului.
2. Deschide un cont de economii
O altă modalitate simplă și eficientă de a-ți construi un viitor financiar sigur este să îți deschizi un cont de economii.
Atunci când îți deschizi un astfel de cont, instituția bancară pe care o alegi îți va plăti o anumită dobândă, în funcție de suma de bani pe care o depui lună de lună. Chiar și cu o sumă aparent mică, precum 45 de lei pe lună, poți obține rezultate semnificative în timp. Cu disciplină și perseverență, suma economisită va crește considerabil în timp, asigurându-ți un sprijin financiar solid atunci când vei avea nevoie.
3. Cumpără titluri de stat
O altă metodă accesibilă care te poate ajuta să-ți consolidezi viitorul financiar este achiziția de titluri de stat. Iată câteva lucruri bune de știut în acest proces:
- un titlu de stat TEZAUR are valoarea de 1 leu – asta înseamnă că de 45 de lei poți să cumperi 45 de titluri;
- titlurile de stat au maturități de 1 și 3 ani;
- dobânzile anuale pot fi de 6,50%, respectiv 7,5%;
- veniturile obținute nu se impozitează.
Un alt lucru important de știut atunci când vorbim de titluri de stat este că ele pot fi achiziționate doar în anumite perioade de timp ale anului, atunci când sunt emise de către stat. Așadar, documentează-te când vor urma noile emisiuni și fii pregătit pentru achiziție. Poți începe chiar de acum să economisești câte 45 de lei în fiecare lună și astfel, la momentul potrivit, vei putea achiziționa mai multe titluri de stat pentru a obține un profit mai mare.
Cu perspectiva unui viitor financiar mai sigur, poți să privești cu încredere spre momentul pensionării sau către orice provocări financiare ce ar putea apărea pe parcursul vieții tale. Cu puțină planificare și strategie, poți să-ți construiești un viitor financiar prosper, fără să investești o sumă mare de bani în fiecare lună.