Antena 3 CNN Conținut plătit 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre tensiunea arterială

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre tensiunea arterială

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:20 26 Oct 2022 Modificat la 12:20 26 Oct 2022

Se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg) și este monitorizată prin două valori: 

  1. valoarea principală, numită sistolică, este cea care măsoară presiunea sanguină din artere atunci când bate inima;
  2. valoarea diastolică, adică presiunea în artere atunci când inima se odihnește.

Tensiunea arterială poate fi măsurată fie cu tensiometrul clasic, dotat cu un manometru, un stetoscop și o manșetă, fie cu aparatele electronice care au afișare digitală. Prin menținerea în limite normale a tensiunii arteriale se reduce considerabil riscul de insuficiență cardiacă sau renală, atac de cord, accident vascular s.a. Mai jos îți prezentăm trei lucruri importante pe care trebuie să le știi despre tensiunea arterială.

1. Hipo și hipertensiunea, atunci când valorile normale sunt depășite

Așa cum ai aflat din introducere, tensiunea arterială măsoară două valori. Primul număr notat în rezultate este tensiunea arterială sistolică (valoarea mai mare), iar al doilea număr este tensiunea arterială diastolică (valoarea mai mică). Potrivit Asociației Americane a Inimii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg [1]. Ce depășește aceste valori se numește fie hipertensiune (valori mari), fie hipotensiune (valori mici). Află mai multe despre tensiunea arteriala pe drmax.ro.

Factorii de risc pentru hipertensiunea arterială sunt: stresul, emoțiile, lipsa de somn, obezitatea, fumatul, consumul crescut de sare și de cafea. Totodată, trebuie știut că, principalele complicații pe care le dă hipertensiunea arterială sunt: insuficiența cardiacă, angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală.

De cealaltă parte, cauzele pentru hipotensiunea arterială sunt: stresul, sarcina în primele 24 de săptămâni, disfuncții ale sistemului nervos, boli cardiovasculare, afecțiuni endocrine, lipsa vitaminei B12, diabet, sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi și săracă în fructe. O scădere bruscă a tensiunii arteriale poate determina amețeală, senzație de leșin și chiar pierderea cunoștinței.

2. Stilul de viață, factor care influențează direct tensiunea arterială

Este important să-ți menții tensiunea arterială în parametri normali, astfel încât să eviți posibile complicații și riscuri. Ține minte că simptomele pentru hipertensiune sunt: durerile de cap, zgomotele în urechi, sângerările nazale. De cealaltă parte, simptome ale hipotensiunii arteriale sunt: amețelile, tulburările de echilibru, transpirațiile, senzația de leșin.

Stilul de viață influențează în mod direct tensiunea arterială. Pentru a nu avea probleme cu valori prea mari sau prea mici, iată prezentate mai jos câteva recomandări de care să ții cont:

  • Păstrează-ți o greutate corporală optimă;
  • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi;
  • Redu consumul de sodiu (atenție și la conținutul de sare înscris pe ambalajul produselor alimentare!);
  • Realizează 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi;
  • Dacă fumezi, redu numărul țigărilor sau încearcă să renunți la acest obicei;
  • Asigură-te că dormi cel puțin 6 ore pe noapte;
  • Identifică factorii de stres și încearcă să-i eviți;
  • Hidratează-te corespunzător, în special în vreme de caniculă.

3. Măsurarea tensiunii arteriale, un lucru important pe care îl poți face

În mod obișnuit, atât hipertensiunea arterială, cât și hipotensiunea, nu produc simptome. De aceea este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic, fiind singura modalitate de a depista dacă există probleme cu valorile tensiunii arteriale. Aceasta poate fi măsurată atât de cadrul medical, în cabinet, dar și de pacienți în confortul casei lor. Astăzi, tensiometrele sunt aparate semiautomate, cu afișaj electronic, ce pot fi utilizate cu foarte mare ușurință de oricare dintre noi. Dacă vrei să-ți măsori singur tensiunea arterială acasă, este important să o faci corect. Iată câteva reguli pe care este bine să le știi:

  • Tensiunea arterială se măsoară așezat fiind, cu brațul la nivelul inimii, mâna întinsă cu palma în sus, după ce ai avut în prealabil câteva minute de repaos.
  • Tensiometrul se aplică direct pe piele, nu se realizează măsurătoarea prin haine, chiar dacă acestea sunt subțiri.
  • Pe durata măsurătorii nu ai voie să vorbești și să te miști. Este recomandată o poziție relaxată a întregului corp. Nu sta cu picioarele încrucișate ori unul peste celălalt.
  • Nu bea cafea cu o oră înainte de a-ți lua tensiunea.
  • Nu fuma cu minim 20 de minute înaintea măsurătorii.
  • Măsurătorile sunt utile pentru a le prezenta medicului la controlul periodic, de aceea este bine ca valorile să fie notate.

Este important să te asiguri că ești bine, să previi în loc să tratezi. A fi informat, este de asemenea un lucru care te ajută. Nu uita că pentru orice îngrijorări, întrebări sau nelămuriri este important să iei contact cu un medic specialist, el fiind singurul în măsură să pună un diagnostic și să îți ofere tratamentul adecvat.

Referințe:

  1. Heart.org. Understanding Blood Pressure Readings. 2022, https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings. Accesat în data de 24 octombrie 2022.
Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole