Antena 3 CNN Economic Companii 3 din 5 mamici sunt divortate. Cum este afectat copilul? (P)

3 din 5 mamici sunt divortate. Cum este afectat copilul? (P)

4 minute de citit Publicat la 13:55 23 Dec 2016 Modificat la 13:55 23 Dec 2016

Este bine cunoscut faptul ca, in ultima perioada, divorturile sunt tot mai frecvente in randul tinerilor casatoriti. Indiferent ca este vorba despre o familie cu copii sau ca sunt ani de zile care au stat la baza construirii unei relatii, situatiile tensionate dintr-un cuplu sfarsesc, de cele mai multe ori, cu vizita decisiva de la tribunal.

Studiu recent:

Un studiu recent arata ca 3 din 5 mamici sunt divortate. O situatie ingrijoratoare am putea spune, mai ales ca, este vorba despre cupluri care impart impreuna un copil. In astfel de situatii, copiii sunt cei care sufera cel mai mult, simtindu-se neglijati de parintii preocupati de ceea ce implica un divort.

 

Specialistii afirma ca separarea definitiva a parintilor poate avea un efect profund asupra unui copil, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. De aceea, de-a lungul unui divort, micutul poate traversa mai multe traume emotionale precum sentimentul de abandon, care se manifesta atunci cand unul dintre cei doi parinti decide sa isi refaca viata si uita de familia initiala sau vinovatia, crezand ca separarea parintilor s-a produs din cauza lui. Astfel, copiii pot resimti despartirea parintilor in mod diferit, insa, fara doar si poate, ii afecteaza indiferent daca arata acest lucru sau nu.

Cresterea unui copil presupune o responsabilitate foarte mare si, de aceea, cuplurile care se hotarasc sa semneze actele de divort nu trebuie sa uite nicio clipa ca, inainte de toate, trebuie sa fie parinti.

Iata cum se resimte separarea parintilor in viata unui copil!

Sentimentul de pierdere al imaginii de familie intacta va avea efecte profunde asupra unui copil pe o perioada lunga de timp mai ales ca, pana sa se semneze actele de divort, acesta va fi supus unei atmosfere incarcate si tensionate in familie.

De regula, cele care primesc custodia copilului in urma unui divort sunt mamicile, acestea fiind considerate cele mai potrivite pentru o astfel de misiune. Asadar, ele sunt cele care raspund atat de educatia micutului, cat si de responsabilitatea de a-i asigura un cadru propice in care sa se dezvolte corespunzator.

Mai jos, se afla o ierarhie a celor mai frecvente situatii cu care se confrunta mamicile nevoite sa isi creasca singure copiii, dar si cum resimt micutii schimbarile din viata lor:


 

  • Femeile care tocmai au trecut printr-un divort sunt nevoite sa isi pastreze o atitudine indestructibila in fata micutului astfel incat sa ii transmita acestuia ca situatia lor nu este chiar atat de grava. De aceea, mamicile trebuie sa se asigure ca sunt in permanenta alaturi de copiii lor mai ales in perioada de dupa divort, cand amandoi trebuie sa se conformeze noului statut pe care il au. Asadar, momentele in care familia completa iesea la plimbare cu masina condusa de tata, nu mai au cum sa aiba loc in situatia in care parintii au decis sa se desparta. Mamica trebuie sa ii dovedeasca puiului ei ca se descurca si singura. Tot ceea ce ii lipseste este un scaun auto pentru copii in care puiul ei sa stea confortabil si in siguranta in timpul in care ea conduce autoturismul. Cu timpul, copilul se va obisnui cu situatia familiei sale si, cu siguranta, va prelua din energia si puterea mamicii pe care o are.

  • Una dintre etapele cele mai dificile cu care copiii sunt nevoiti sa se confrunte dupa separarea parintilor este reprezentata de sentimentul ca tata nu va mai face parte din momentele din fiecare seara in care obisnuiau sa se joace impreuna. Desi isi va mai vizita tatal, niciodata nu va mai fi la fel. Acesta este si motivul pentru care mama trebuie sa incerce cumva sa joace si rolul tatalui in familie astfel incat copilul sa resimta mai putin golul creat de lipsa acestuia.


 

  • Este foarte greu pentru o mamica divortata sa se ocupe singura de toate responsabilitatile casnice. Pe langa job-ul la care nu poate renunta, o femeie singura trebuie sa se asigure ca nu isi neglijeaza copilul si ca ii ofera toata atentia de care are nevoie. Asadar, ca sa il creasca sanatos mamica isi poate hrani micutul cu formule de lapte praf pentru copii, recomandate de medici pentru nutrientii pe care ii contin. Pe langa doza de energie pe care o asigura hrana bazata pe formule de lapte, pregatirea biberoanelor cu lapte praf nu necesita prea mult timp, asa ca, mama se poate ocupa si de alte activitati.

  • Cu timpul, unul dintre parinti isi va reface viata si, este de la sine inteles faptul ca, micutul va trebui sa se obisnuiasca cu gandul ca va avea doua case, doua camere cu jucarii diferite si, implicit, o mama sau un tata vitreg. Este indicat ca, intr-o astfel de situatie, sa se faca tot posibilul ca in mintea si inima copilului sa supravietuiasca cuplul mama-tata astfel incat sa poata suporta mai usor schimbarile din viata fiecarui membru al familiei.

  • Foarte multi copii devin confidentii parintilor in momentul in care acestia divorteaza, iar acest lucru nu aduce nimic bun. Un copil nu trebuie sa fie partener al vreunuia dintre ce doi parinti, indiferent cat este de matur. Pentru discutiile despre motivele care au dus la divort sunt potriviti prietenii sau ceilalti membri ai familiei. Este important ca relatia mama-copil, respectiv tata-copil sa ramana intacta si nealterata de alte roluri sociale astfel incat micutul sa suporte mai usor separarea parintilor lui.

Iata unele dintre cele mai frecvente situatii cu care se confrunta copiii in urma divortului parintilor. Cu siguranta, de dragul micutului, se poate mentine o relatie civilizata si decenta intre cei doi parinti astfel incat in mintea si in sufletul acestuia sa se pastreze imaginea unei familii unite.

Citește mai multe din Companii
» Citește mai multe din Companii
TOP articole