Antena 3 CNN Life Oameni 3 activități concrete pe care le pot face românii pentru un viitor financiar mai stabil

3 activități concrete pe care le pot face românii pentru un viitor financiar mai stabil

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:58 06 Iun 2023 Modificat la 14:00 06 Iun 2023

Descoperă în cele ce urmează 3 activități care pot să contribuie la creșterea veniturilor pentru un viitor mai sigur.

1. Stabilirea unui plan de economii

Un plan de economii te poate ajuta să fii mai responsabil în ceea ce privește modul în care îți cheltuiești banii. De aceea, este important să îți stabilești un plan care să te ajute să faci alegeri inteligente și care să aducă un plus de stabilitate în viitorul tău financiar.

Iată cum poți să-ți realizezi propriul plan de economii în 3 pași:

  • Identifică veniturile și cheltuielile lunare.Dacă ai venituri din mai multe surse, nu uita să le iei în considerare pe toate atunci când îți construiești planul de economii. În ceea ce privește cheltuielile, poți să le împarți în 2 categorii: cheltuieli fixe, cum ar fi plata ratei/chiriei, plata utilităților și diverse abonamente care au un preț fix, și cheltuieli variabile. În această ultimă categorie poți include cheltuielile cu hrana, transportul, îmbrăcămintea etc.
  • Stabilește un obiectiv clar pe care îți dorești să-l atingi.De exemplu, un obiectiv ar putea fi economisirea a 10.000 de lei/an.
  • Identifică ce cheltuieli ai putea să optimizezi pentru a-ți atinge obiectivul. Diferența dintre veniturile și cheltuielile tale ai putea să o depozitezi într-un cont de economii sau, dacă îți dorești un profit mai generos, însă cu un grad mai crescut de risc, ai putea să investești la bursă.

2. Investiția în acțiuni

Investițiile în acțiuni au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită faptului că sunt ușor accesibile și îți pot asigura un viitor financiar stabil atunci când faci alegeri responsabile. Cu toate acestea, înainte de a cumpara actiuni, este important să te documentezi și să înțelegi la ce riscuri te supui, dar și care sunt oportunitățile de care ai putea să profiți.

Chiar dacă la început investițiile în acțiuni îți pot părea copleșitoare, nu trebuie să te simți descurajat din cauza lipsei de experiență. Folosește-te de toate resursele pe care le ai la dispoziție pentru a investi într-un mod responsabil, astfel încât să obții un randament ridicat.

După ce ai dobândit cunoștințele necesare, stabilește obiectivele pe care dorești să le obții, setează un buget de investiții și monitorizează și revizuiește, dacă este cazul, strategia pe care o adopți.

3. Contribuția la pilonul III de pensii

Pilonul III de pensii se referă la pensiile private facultative și îți oferă posibilitatea de a economisi și investi bani într-un cont individual de pensii. Acesta este administrat de societăți de administrare a fondurilor de pensii private.

Față de sistemul public obligatoriu de pensii (Pilonul I și II), acest tip de pensie este unul opțional, care îți poate aduce venituri suplimentare la pensionare. Așa că, înainte de a face o alegere, studiază diferitele societăți de administrare a fondurilor de pensii private și analizează opțiunile disponibile.

Asigură-te că înțelegi costurile asociate, riscurile și politica de investiții a fiecărei societăți. Mai apoi, pentru a stabili suma cu care vrei să contribui lunar sau anual în contul de pensii, poți lua în considerare planul de economii menționat în acest articol, pentru a te asigura că faci o alegere potrivită pentru tine.

Stabilirea unui plan de economii care să te ajute să monitorizezi veniturile și cheltuielile lunare, investițiile în acțiuni și contribuția la Pilonul III de pensii sunt câteva dintre acțiunile care pot fi implementate de către orice adult responsabil. Documentează-te mai bine asupra fiecărui subiect și ia cele mai potrivite decizii pentru nevoile tale.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole