Antena 3 CNN Economic 275 de milioane de euro din fonduri europene pentru servicii de alimentare cu apă și canalizare în județul Buzău

275 de milioane de euro din fonduri europene pentru servicii de alimentare cu apă și canalizare în județul Buzău

3 minute de citit Publicat la 16:13 23 Dec 2019 Modificat la 16:13 23 Dec 2019

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, Petre Emanoil Neagu, alături de directorul general al Companiei de Apă Buzău, Simona Mariana Săvulescu, au semnat, luni, la sediul MFE, contractul de finanțare pentru implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a  infrastructurii de apă și apă uzată din județul Buzău, în perioada 2014-2020”. Astfel, cu sprijinul a 275.130.057 euro fonduri europene alocate prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM),  168.433 cetățeni vor beneficia de servicii de alimentare cu apă și 47.276 vor dispune de servicii de canalizare la standarde europene.

Acesta este cea de-al patrulea contract de finanțare a unor proiecte care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare semnate recent de noul ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, după cele aferente județelor Olt (226.612.367 euro), Satu Mare (199.096.549 euro) și Suceava (220.407.811 euro), investiții care însumează 921.246.784 euro valoare eligibilă și peste 1 miliard euro valoare totală.

Prin acest al patrulea contract de finanțare pe care l-am semnat în ultima lună pentru furnizarea de apă potabilă și servicii de canalizare în toată țară, dorim să contribuim la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor și să conturăm, alături de autoritățile locale, o Românie a faptelor bune. Impactul finanțării europene înseamnă enorm pentru un astfel de demers: noi premise pentru dezvoltarea economică a regiunilor noastre, stimularea investițiilor private și a turismului în zonele rurale, crearea de noi locuri de muncă, reducerea poluării râurilor și, implicit, a riscului de îmbolnăvire a oamenilor de la sate, dezvoltarea agriculturii, a biodiversității sau a activităților de agrement în zonele de implementare a proiectelor. Înseamnă, pe scurt, dezvoltare durabilă în folosul nostru și al noilor generații, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș. 

Printre obiectivele concrete ale proiectului semnat astăzi se numără creșterea gradului de conectare a populației la rețeaua de alimentare cu apă, a gradului de siguranță în funcționarea sistemului, reducerea pierderilor și extinderea rețelelor de canalizare existente, înființarea de rețele de canalizare în aglomerările rurale cu peste 2.000 locuitori, realizarea de stații de pompare apă uzată și rețele de refulare aferente acestora, construcția de stații de epurare sau tratarea și valorificarea nămolului deshidratat.

Rezultatele se vor materializa în construcția / reabilitarea a 143 km rețea de distribuție nouă pentru apă potabilă, 89 km rețea de distribuție reabilitată pentru apă potabilă, 103 km aducțiune nouă, 17 km reabilitați de aducțiune, 436 km rețea nouă de canalizare, 5 km rețea reabilitată de canalizare, 16 km colector, 24 unități rezervoare înmagazinare, 23 stații tratare apă, 4 stații de epurare ape uzate ce vor deservi aglomerări sub 10.000 locuitori.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă, proiectul prevede realizarea investițiilor în cadrul a 12 sisteme zonale de alimentare cu apă în Buzău, Râmnicu Sărat, Puieștii de Jos, Nehoiu, Pătârlagele, Valea Râmnicului, Grebanu – Topliceni, Merei, Vernești – Măgura, Mânzălești – Lopătari, Chiojdu, Săpoca, Calvini – Pătârlagele – Cislău – Viperești, dar și un sistem de alimentare cu apă în Izvoru Dulce.

În aria proiectului se vor face următoarele investiții: 

- 57 surse de apă noi; 

- 4 surse reabilitate de apă; 

- 103 km aducțiune nouă; 

- 17 km reabilitare aducțiune; 

- 18 stații noi de clorinare; 

- 2 stații de tratare apă Voetin și Grebanu;

- 3 stații de tratare apă reabilitate - Jgheab (Mânzălești), Valea Râmnicului și Chiojdu;

- 45 stații noi de pompare; 

- 2 stații reabilitate de pompare; 

- 15 rezervoare noi de înmagazinare; 

- 9 rezervoare reabilitate de înmagazinare; 

- 143 rețea nouă de distribuție apă potabilă;

- 89 km rețea reabilitată de distribuție apă potabilă; 

- 4 km conducte de descărcare în emisar/evacuare apă spălare;

În ceea ce privește sistemele de apă uzată, investițiile vor viza următoarele clustere / aglomerări: cluster Buzău, care cuprinde 5 aglomerări - Buzău, Cândești, Merei, Pietroasele, Săpoca-, cluster Râmnicu Sărat, care cuprinde 2 aglomerări - Râmnicu Sărat și Grebanu- și aglomerările Nehoiu, Pătârlagele, Cislău, Cernătești, Beceni, Puiești, Siriu. 

Vor fi asigurați 436 km rețea canalizare nouă, 5 km rețea canalizare reabilitată, 82 km conducte noi de refulare, 16 km colectoare, 169 stații noi de pompare apă uzată menajeră. Proiectul va finanța, totodată, 3 stații de pompare reabilitare apă uzată menajeră, 4 stații de epurare ape uzate, care deservesc aglomerări precum Puiești, Colțu Pietrii, Beceni, Cislău, 1 bazin de retenție în amplasamentul SEAU Râmnicu Sărat și o instalație de uscare și carbonificare nămol deshidratat în amplasamentul SEAU Buzău.

Apa uzată colectată va fi epurată corespunzător cu ajutorul investițiilor prevăzute în acest proiect, care mai prevede dezvoltarea sistemului SCADA, prin integrarea dispeceratelor/echipamentelor existente și a dispeceratelor noi. 

Implementarea activităților proiectului începe în luna aprilie 2020 și va dura până în luna mai 2023.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole