Începând de mâine, recenzorii vor bate din uşă în uşă la cei care nu au apucat să completeze formularele online. Cine refuză să ofere informaţii poate fi amendat.
27 mai este ultima zi în care românii se pot autorecenza după ce termenul pus la dispoziția românilor pentru completarea formularelor, ce ar fi trebuit să se încheie la 15 mai, a fost prelungit.
Cine nu a completat până acum formularele se va întâlni cu recenzorii care vor bate din uşă în uşă. Urmează etapa în care recenzorii merg pe teren pentru a completa formularele în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat.
Persoanele care vor refuza, după data de 27 mai, să le ofere informații recenzorilor sau care le vor da date eronate ori incomplete în cadrul procesului de recenzare vor putea fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.
Recensământul se referă la populația rezidentă care trăiește în România şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care se află locuințele.
Puteţi face autorecenzare, AICI
[GAL layout="2"]O nouă zi liberă pentru români. Cum se face autorecenzarea, pas cu pas
Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a început pe 14 martie 2022, iar românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.
Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.
În perioada 14 martie-27 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie.
Model în galeria foto de mai sus
Cum se face autorecenzarea
Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.
Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.
Pasul doi - persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.
Puteţi face autorecenzare, AICI
La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare" și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-27 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).
Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.
Informații privind desfășurarea RPL2021 pot fi găsite pe recensamantromania.ro.
Dovada pentru a primi o zi liberă
Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal (CNP), după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.
Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator.
Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.
Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.
"La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
Românii se pot autorecenza până în 15 mai.
Judeţele în top la autorecenzare
Informațiile ce se obțin sunt utilizate politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, precum şi în activități administrative sau de cercetare.
Institutul Național de Statistică (INS) a arătat că, până luni, au fost completate peste 9,9 milioane de chestionare în toată țara, dintre care peste un milion în București.
În topul cu cele mai multe chestionare de autorecenzare completate au urmat județele Cluj, Prahova şi Braşov.
Marți, Prefectura București a anunțat că rata de autorecenzare în Capitală a ajuns la 35%.
Cel mai ridicat nivel al populaţiei, în 1992: erau 22,8 milioane locuitori
Potrivit INS, România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă în ultimii 10 ani.
Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS.Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.
Ce sancţiuni riscă cei care refuză să participe sau oferă date false
Autorecenzarea este disponibilă până pe 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).
Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 prevede o serie de sancţiuni şi amenzi în cazul persoanelor care refuză recenzarea sau oferă date false. Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.
Recensământ 2022: Populația a scăzut cu trei milioane în 10 ani | INS: ”Avem circa 19 milioane de locuitori”
În plin recensământ al populaţiei, şeful Institutului Naţional de Statistică anunță că populaţia ţării s-a redus cu aproape trei milioane în doar 10 ani. În plus, perspectivele demografice sunt sumbre: în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor o să scadă sub 15 milioane.
”Estimările inițiale arată o populație rezidentă în jur de 19 milioane de locuitori, mai mică un milion față de populația din 2011 și cu două milioane și ceva față de cea din 2002.
Datele vor fi confirmate de rezultatele recensământului”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, la emisiunea Income, de la Antena 3.
Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe români să nu se autorecenzeze: ”Completați doar acele rubrici care nu vă fură datele personale”
Avocatul Gheorghe Piperea îi îndeamnă românii să nu se autorecenzeze, fiind de părere că, în acest caz, autoritățile intră în posesia datelor noastre care pot fi furnizate apoi mai departe, pe internet.
Piperea spune că, pentru a evita primirea unei amenzi, este bine să primim acasă recenzorul și să răspundem la întrebările adresate față în față.
"Încerc să răspund aici zecilor de mesaje în privat și sutelor de comentarii pe pagină referitoare la recensământ.