Antena 3 CNN Life Oameni 27 de ani de la sacrificiul lui Liviu Corneliu Babeş, pe Pârtia Bradul, din Poiana Braşov

27 de ani de la sacrificiul lui Liviu Corneliu Babeş, pe Pârtia Bradul, din Poiana Braşov

Liviu Corneliu Babeş, braşoveanul care, în ziua de 2 martie 1989, şi-a dat foc pe o pârtie de schi din Poiana Braşov în semn de protest faţă de regimul comunist va fi comemorat miercuri, la Crucea de pe pârtia "Bradul" şi la monumentul care îi este dedicat în curtea Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" din staţiune, anunţă Agerpres.ro.

Comemorarea este organizată de Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor "Braşov Decembrie 1989", împreună cu Asociaţia "15 Noiembrie 1987 Braşov" şi Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

În ziua de 2 martie 1989, pe pârtia "Bradul" din Poiana Braşov, Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul comunist, în prezenţa turiştilor români şi străini aflaţi în acel moment pe pârtia de schi. El purta o pancartă pe care se putea citi "Stop murder! Auschwitz=Braşov". A murit câteva ore mai târziu, la Spitalul Judeţean din Braşov.

Etelka Babeş, soţia braşoveanului care şi-a dat foc, în semn de protest faţă de regimul lui Ceauşescu, în martie 1989, l-a întâlnit pe scoţianul care a încercat să-i salveze viaţa soţului ei. Douglas Wallace a revenit la Braşov după 25 de ani de la protestul extrem al lui Liviu Cornel Babeş. El a fost şi cel care a transmis atunci presei internaţionale mesajul braşoveanului.

În 1989, Douglas avea 24 de ani. Venise în Poiana Braşov la schi şi a observat braşoveanul care cobora Pârtia Bradul pe schiuri, arzând. Scoţianul şi-a dat haina jos şi a sărit să stingă torţa vie. 

"S-a auzit un răcnet din pădure şi apoi, imediat, l-am văzut pe omul care cobora în flăcări. Mi-am scos geaca de schi şi am mers lângă el", a declarat Douglas Wallace, martor, pentru Tvr.ro.

Securitatea a încercat să-i cumpere tăcerea turistului, dar, la întoarcere în Anglia, acesta a anunţat presa internaţională. În ţară, Securitatea transmitea populaţiei că un beţiv s-a sinucis fără motiv."Am luat legătura cu Sunday Times, pentru că era cel mai bun mijloc de a povesti unei lumi întregi ce s-a întâmplat. M-am gândit că, dacă nimeni nu afla despre acest gest, atunci acel om - oricine ar fi fost, a murit degeaba", a subliniat Douglas Wallace. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile