Antena 3 CNN Externe 200 de morți în inundațiile devastatoare din Nepal. Salvatorii intervin cu tiroliene și elicoptere pentru a ajunge la oamenii blocați

200 de morți în inundațiile devastatoare din Nepal. Salvatorii intervin cu tiroliene și elicoptere pentru a ajunge la oamenii blocați

de Georgiana Marina    |   

Aproape 200 de oameni au murit în Nepal din cauza inundațiilor şi alte zeci sunt dispărute, după ce viitura a măturat capitala Kathmandu. Echipele de interventie au scos victimele din mașinile și autobuzele luate de ape. Cei care au supravieţuit au rămas blocaţi în case din cauza mâlului adus de viitură. Mii de case au fost inundate iar oamenii s-au refugiat pe acoperișuri ca să-şi salveze viaţa.

Imaginile din Kathmandu arată o mare parte din sudul capitalei și din orașele din apropiere sub apă sau îngropate în noroi, deoarece ploile torenţiale au făcut ca râurile să iasă din matcă, peste nivelurile de pericol.

Inundațiile și alunecările de teren au distrus sute de case, au întrerupt autostrăzi și au doborât liniile electrice, care au lovit la doar câteva luni după ce în țară au fost ploi record mortale și inundații pe care oamenii de știință le-au pus pe seama crizei climatice.

Echipele de căutare și salvare au încercat să ajungă la locuitorii îngropați sub casele lor sau prinși de inundații în zone îndepărtate.

Imaginile filmate la sud de Kathmandu arată polițiști și soldați folosind tiroliene pentru a traversa un râu inundat. În altă zonă, echipele de salvare săpau cu mâinile goale pentru a scoate supraviețuitori din noroaie sau interveneau cu elicoptere pentru a salva oameni blocați pe acoperișuri.

Cel puțin 192 de persoane au fost ucise și 96 au fost rănite, iar zeci sunt încă dispărute, a declarat luni pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din Nepal.

Peste 3.700 de persoane au fost salvate, a spus poliția, dar autoritățile cred că numărul morților va crește pe măsură ce echipele de salvare vor ajunge în zone mai îndepărtate și izolate.

Inundațiile și pagubele cauzate de alunecări de teren au afectat, de asemenea, o mare parte din părțile centrale și de est ale țării.

Cadavrele a 16 persoane au fost recuperate duminică din două autobuze care circulau de-a lungul unui drum cheie din Kathmandu, când au fost lovite de o alunecare uriașă de teren, potrivit Reuters. O imagine a arătat un autobuz turistic parțial scufundat în noroi, cu parbrizul spart.

Videoclipul postat de poliția din Nepal arată momentul în care un băiat de doi ani a fost salvat din casa sa prăbușită din Bhimeshwor, în urma unei alunecări de teren. Potrivit poliției, părinții și fratele băiatului au murit.

La vest de capitală, un student internațional a povestit cum „apa curgea pe străzile din Pokhara”, al doilea cel mai populat oraș al țării. „Unii dintre prietenii mei au rămas blocați într-o alunecare de teren pe drumul spre Kathmandu. Trebuia să ne întoarcem la Kathmandu ieri, dar drumurile erau prea proaste și blocate pentru a circula, așa că încercăm astăzi”, a declarat luni pentru CNN studenta Ellie Wirth, în vârstă de 20 de ani.

 

Subiecte în articol: inundatii nepal pagube inundatii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile