2 iunie, Ziua Naţională a Adopţiei este o zi specială pentru acei copii speciali și pentru părinții lor adoptivi care le-au oferit acestora șansa unui nou început, într-o nouă familie, care îi înconjoară cu dragostea și căldura pe care numai un părinte o poate dărui.
Ziua Națională a Adopției urmează în calendar celei internaționale a copilului şi a părinţilor.
În lume, Ziua Internațională a Adopției este celebrată pe data de 9 noiembrie.
2 iunie, Ziua Națională a Adopției. Peste 50.000 de copii în sistemul de protecție
Inițiativa Zilei Naționale a adopției a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’. Sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
În România, sunt, la acest moment, peste 50.000 de copii în sistemul de protecție al copilului.
Aceștia intră în sistem din cauza abandonului sau a tragediilor prin care trec, alături de familia lor. Tragediile înseamnă deseori abuz, neglijență, pierderea părinților pe motiv de deces, arest sau boli cronice ori psihice.
În fiecare an, aproximativ 9.000 de copii intră în sistemul de protecție specială. Ei fie sunt abandonați de către părinții lor, fie sunt luați din familii pe motive de abuz, neglijență, deces, ori alte tragedii.
Deși cel mai bun loc pentru un copil și dezvoltarea lui este familia, de cele mai multe ori ei nu au altă opțiune decât să stea în centre de plasament, ori alte forme de protecție pentru mulți ani.
Chiar dacă sistemul a fost gândit inițial să ofere un cămin temporar pentru copiii care au suferit o despărțire de familiile lor, ei stau în medie 7,5 ani în sistem.
Din păcate, deși sunt peste 50.000 de copii în sistemul de protecție specială, doar aproximativ 3.000 de copii devin adoptabili anual iar numărul de adopții este undeva la aproximativ 1.000 anual, scrie romaniafaraorfani.ro.