Antena 3 CNN Externe Orientul Mijlociu, tot mai aproape de un conflict catastrofal. Biden: Facem eforturi să împiedicăm izbucnirea unui război mai larg

Orientul Mijlociu, tot mai aproape de un conflict catastrofal. Biden: Facem eforturi să împiedicăm izbucnirea unui război mai larg

de Georgiana Marina    |   

Peste 100 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel în timpul nopții, a declarat duminică armata israeliană. Imaginile difuzate de Serviciul israelian de pompieri și salvare au arătat mașini incendiate și clădiri cu geamurile sparte în urma bombardamentelor. În acest context, Israelul a impus noi restricții privind adunările publice, a închis școlile și plajele din zona de nord. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a amânat călătoria la New York pentru reuniunea ONU, scrie CNN. Vom face tot ce este necesar pentru a restabili securitatea", a declarat Netanyahu. Sâmbătă, aviația israeliană a bombardat puternic depozite și baze ale Hezbollah în Liban, la o zi distanță de la uciderea unor lideri importanți.

Avertismentul isaelului: „Putem ajunge la oricine ne amenință”

UPDATE 23:15 Israelul poate "ajunge la oricine" îi ameninţă cetăţenii, a declarat şeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, într-o conferinţă de presă susţinută la baza aeriană din Tel Nofet, indicând că operaţiunea împotriva Hezbollahului libanez a fost un "mesaj" adresat inamicilor oriunde s-ar afla aceştia, relatează AFP şi L'Orient-Le Jour, potrivit Agerpres.

"Această operaţiune împotriva lanţului de comandă al Hezbollah este un mesaj clar pentru Hezbollah, dar este şi un mesaj pentru Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta: vom ajunge la oricine ameninţă cetăţenii statului Israel", a afirmat generalul Halevi.

"Preţul plătit de Hezbollah este din ce în ce mai ridicat", a spus el, adăugând că recentele acţiuni ale armatei israeliene i-au determinat pe membrii grupării şiite să se îndepărteze de frontieră.

Înaltul comandant a mai afirmat că armata israeliană şi-a sporit considerabil loviturile în ultimele săptămâni şi că acestea vor continua să se intensifice atât cât va fi necesar. "Avem multe capacităţi pe care încă nu le-am desfăşurat şi suntem foarte bine pregătiţi deopotrivă pentru atac şi apărare. Suntem pregătiţi pentru viitoarele etape şi le vom planifica eficient pentru zilele următoare", a spus el.

Herzi Halevi a declarat că armata israeliană a distrus mii de rachete şi a ucis zeci de comandanţi ai Hezbollah. "Nu trece o zi fără ca agenţii săi să fie ucişi, iar capacităţile sale să fie reduse. În zilele următoare vor exista alte lovituri.Îi vom readuce pe locuitorii din nord la casele lor în deplină securitate şi dacă Hezbollah nu înţelege totuşi va primi lovitură după lovitură până când va pricepe", a avertizat el.

Halevi s-a referit de asemenea la lovitura israeliană de vineri asupra unei ţinte de la periferia sudică a Beirutului, subliniind că responsabilii Hezbollah ucişi erau "răspunzători de moartea a numeroşi civili israelieni şi planificau modul în care să-şi desfăşoare viitorul atac". "Este posibil ca ceea ce discutau în cursul reuniunii de vineri după-amiază să fie cum să se infiltreze în Israel, să asasineze civili şi să răpească soldaţi", a opinat el.

Atacul israelian a ucis peste 50 de persoane,potrivit unui bilanţ încă provizoriu, între care şi copii, potrivit portalului L'Orient-Le Jour. 

SUA fac „tot ce pot” pentru a preveni izbucnirea unui război mai larg în Orientul Mijlociu, spune Biden

UPDATE: Președintele Joe Biden le-a declarat duminică reporterilor că rămâne îngrijorat de tensiunile în curs din Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor că atacurile din ce în ce mai intense dintre Hezbollah și Israel ar putea duce la un conflict regional mai larg.

„Dar vom face tot ce putem pentru a împiedica izbucnirea unui război mai larg. Și încă facem eforturi”, a spus Biden reporterilor.

Biden, care se întorcea după un weekend la Wilmington, Delaware, unde îi găzduise pe liderii Quad, care include Australia, India și Japonia, a adăugat că crede că a fost un weekend „reușit” de diplomație.

Hezbollah anunţă ''o nouă fază'' în lupta împotriva Israelului

UPDATE 19:40 Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat duminică că mişcarea islamistă libaneză intră într-o "nouă fază" în bătălia pe care o duce împotriva Israelului de la începutul războiului în Fâşia Gaza, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

"Am intrat într-o nouă fază", de "reglare deschisă de conturi" cu Israelul, a declarat el în cadrul funeraliilor lui Ibrahim Aqil, un înalt responsabil militar al grupării şiite libaneze, ucis vineri în urma unei lovituri israeliene.

"Ameninţările nu ne vor opri: suntem pregătiţi pentru orice scenariu militar" în faţa Israelului, a adăugat el în timpul acestui discurs, care a constituit primul comentariu oficial din partea unui responsabil al grupării după raidul israelian.

Cel puţin 16 membri ai Hezbollah au fost ucişi în lovitura de vineri, potrivit autorităţilor libaneze, care indică un bilanţ total de 45 de morţi, între care şi civili.

Qassem a spus că atacurile de duminică ale grupării sale împotriva unor instalaţii de producţie militară israeliene şi asupra unei baze aeriene din nordul Israelului se înscriu în această fază de "reglare deschisă de conturi".

El a reiterat că numai o încetare a focului în Fâşia Gaza ar pune capăt atacurilor mişcării proiraniene libaneze, aliat al Hamasului palestinian, calificând "soluţia militară israeliană" drept o "dilemă" pentru Israel şi pentru locuitorii săi din nord.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că revenirea locuitorilor din nordul Israelului, care şi-a părăsit locuinţele din cauza tirurilor Hezbollah, este de acum unul dintre obiectivele guvernului său, promiţând duminică "să facă totul" pentru a le asigura reîntoarcerea acasă în deplină siguranţă.

Hezbollah a deschis frontul în sudul Libanului de aproape un an pentru a sprijini Hamas, aflat în război împotriva Israelului în Fâşia Gaza din 7 octombrie. De atunci, schimburile de foc la graniţă sunt aproape zilnice.

Tensiunile s-au amplificat considerabil în ultimele zile, Israelul şi Hezbollah făcând schimb de tiruri puternice în weekend, exacerbând temerile legate de un război total, notează AFP.

UE, „extrem” de îngrijorată de escaladarea în Liban, cere o încetare a focului

UPDATE 18:30 Uniunea Europeană este "extrem de îngrijorată" de escaladarea în Liban, după recentele atacuri sângeroase, făcând apel la o încetare a focului "urgent", a declarat duminică şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de AFP.

"Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de escaladarea în Liban după atacurile de vineri la Beirut", a subliniat Borrell într-un comunicat, lansând un apel la o "încetare a focului de-a lungul liniei albastre, precum şi în Gaza". Linia albastră separă din 2000 forţele armate libaneze de cele ale Israelului.

"Civilii sunt cei care plătesc un preţ ridicat" în timp ce "lupte grele" au continuat duminică atât în Israel, cât şi în Liban, a deplâns responsabilul european.

Aceşti civili "vor fi din nou cei care vor avea de suferit cel mai mult într-un război total care trebuie evitat, inclusiv prin noi eforturi diplomatice intense", a adăugat el.

Borrell, la fel ca mulţi responsabili din lumea întreaga, se va afla săptămâna viitoare la New York la reuniunea anuală a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

SUA: O "escaladare" militară nu este în "interesul" Israelului

UPDATE 18:00 O "escaladare" militară nu este în "interesul" Israelului, a avertizat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după mai multe zile de tensiuni ridicate în Orientul Mijlociu.

"Nu considerăm că escaladarea acestui conflict militar nu este în interesul lor", a declarat Kirby pentru postul de televiziune ABC, asigurând că SUA au transmis "direct" aceasta "omologilor israelieni".

Purtătorul de cuvânt al executivului american a estimat că mai există "spaţiu" pentru o "soluţie diplomatică" la conflict. "La asta lucrăm", a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Tensiunile au crescut considerabil în ultimele zile, cu zeci de morţi şi mii de răniţi în Liban, cauzate de o serie de explozii atribuite Israelului, care au vizat pagerele şi apoi walkie-talki-urile membrilor Hezbollah marţi şi miercuri.

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de intense tiruri transfrontaliere între Hezbollahul libanez şi armata israeliană.

Această escaladare "cu siguranţă nu este în interesul tuturor acestor oameni pe care premierul Netanyahu spune că vrea să-i trimită acasă", a avertizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

Autorităţile israeliene au promis că vor restabili calmul în nordul Israelului pentru ca zeci de mii de persoane care au fugit din calea violenţelor să se poată întoarce la locuinţele lor.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat duminică că este "hotărât" să facă în aşa fel încât locuitorii din nord să poată reveni la casele lor în deplină siguranţă, salutând totodată "seria de lovituri" din ultimele zile împotriva Hezbollahului libanez.

Netanyahu: Vom face tot ce este necesar pentru a restabili securitatea

UPDATE 13.45 "În ultimele câteva zile, am aplicat Hezbollahului o serie de lovituri pe care nu și le-a imaginat. Dacă Hezbollah nu a înțeles mesajul, vă promit - va înțelege mesajul.

Suntem hotărâți să ne întoarcem locuitorii din nord în siguranță la casele lor. Nicio țară nu poate tolera focul asupra locuitorilor săi, focul asupra orașelor sale - iar noi, statul Israel, nu vom tolera nici acest lucru. 

Vom face tot ce este necesar pentru a restabili securitatea", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu citat de Times of Israel.  

UPDATE 11.30 O dronă suspectă care a pătruns în spațiul aerian israelian dinspre est a fost doborâtă de apărarea aeriană deasupra sudului Înălțimilor Golan în urmă cu o oră, afirmă IDF.

Sirenele au sunat în mai multe orașe din cauza temerilor legate de căderea resturilor de drone. Nu au existat pagube sau răniți în urma incidentului.

Drona a fost lansată probabil din Irak. Rezistența islamică din Irak, susținută de Iran, a revendicat astăzi mai multe atacuri asupra Israelului.

UPDATE 11.20 Al Jazeera a difuzat imagini în direct cu soldaţii israelieni care au intrat în birourile sale din Ramallah, în Cisiordania ocupată, şi au ordonat închiderea acestora pentru 45 de zile. Imaginile îl arătau în direct pe şeful biroului reţelei, Walid Omary, şi pe membrii personalului, în timp ce soldaţii israelieni intrau.

UPDATE 10.40 Momentul atacului devastator al Hezbollah în Israel. Exploziile au fost atât de puternice încât au distrus totul în zonă. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional. 

Spitalele din nordul Israelului își reduc activitatea

UPDATE 10.25 Spitalele din nordul Israelului își reduc activitatea pe măsură ce tirurile de rachete Hezbollah asupra Israelului se intensifică și își extind raza de acțiune.

Spitalul Rambam din Haifa, Poriya din Tiberias și HaEmek din Afula anunță anularea procedurilor care nu sunt urgente. Spitalul Poriya a comunicat, de asemenea, că îi externează pe pacienții care pot pleca acasă, scrie Times of Israel.

ONU avertizează cu privire la o "catastrofă iminentă" în Orientul Mijlociu

UPDATE 10.20 Coordonatorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru Liban avertizează cu privire la o "catastrofă iminentă" în Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării violențelor dintre Israel și Hezbollah din Liban, afirmând că o soluție militară nu este răspunsul.

"Având în vedere că regiunea se află în pragul unei catastrofe iminente, nu se poate sublinia îndeajuns: NU există nicio soluție militară care să facă ambele părți mai sigure", afirmă coordonatorul special Jeanine Hennis-Plasschaert într-o declarație făcută la X.

SUA își avertizează cetățenii să plece din Liban

UPDATE 10.10 Statelor Unite ale Americii îşi avertizează cetăţenii că ar trebui să părăsească Libanul din cauza situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.

Conflictul dintre Israel şi Hezbollah ia amploare, astfel că Departamentul de Stat al SUA avertizează cetăţenii să nu călătorească spre Liban, iar cei care sunt deja acolo sunt îndemnaţi să părăsească ţara cât mai rapid, având în vedere că zborurile comerciale sunt încă disponibile. 

Știrea inițială

„Unele dintre proiectile au fost interceptate, iar cele căzute au fost găsite în zonele Kiryat Bialik, Tsur Shalom și Moreshet”, au declarat Forțele de Apărare Israelului (IDF).  

În mass media israeliană au fost difuzate imagini care arată mașini în flăcări la un colț de stradă în orașul Kiryat Bialik, din nord. Imaginile difuzate de Serviciul israelian de pompieri și salvare au arătat mașini arse și clădiri cu geamurile sparte după explozii.

Serviciile de urgență din Israel au declarat că patru persoane au fost rănite.  

Armata israeliană a declarat că „în prezent lovește ținte” Hezbollah în Liban și că aceste atacuri „vor continua și se vor intensifica”.  

Hezbollah a declarat că a lansat rachete spre Israel și că a vizat baza aeriană Ramat David. De asemenea,

Într-o declarație separată, Hezbollah a spus că a vizat și RAFAEL, o companie israeliană de tehnologii militare cu sediul în zona Haifa din nordul Israelului. Gruparea a susținut că atacul vine în sprijinul palestinienilor din Gaza și e „un răspuns la masacrul brutal” comis de Israel marți și miercuri.

Israelul restricționează adunările, închide școlile din nord

Forțele de Apărare Israelului au anunțat duminică noi restricții cu privire la activitățile publice în nordul Israelului și în zone ale Înălțimilor Golan, în contextul în care luptele cu Hezbollah se intensifică.

De la ora 6 dimineața, ora locală, până luni seara, școlile vor fi închise. Adunările vor fi limitate la 10 persoane în aer liber și 100 de persoane în interior, potrivit IDF.

De asemenea, plajele vor fi închise publicului. Oamenii se vor putea duce la muncă dacă în zonă e un adăpost.

Netanyahu și-a amânat călătoria la New York pentru reuniunea ONU

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a amânat călătoria la New York pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe fondul escaladării tensiunilor cu Hezbollah, relatează CNN.

Premierul îşi amânase deja plecarea de marţi pentru miercuri, dar „deocamdată” intenţionează să plece vineri, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Netanyahu urmează să vorbească la Adunarea Generală la sfârşitul săptămânii viitoare.

Subiecte în articol: Israel Liban Hezbollah razboi Israel
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile