Antena 3 CNN Actualitate Justiție 100 de minute. Pică sau nu Guvernul dacă e suspendat premierul. Iată ce spune Constituția

100 de minute. Pică sau nu Guvernul dacă e suspendat premierul. Iată ce spune Constituția

S.T.
1 minut de citit Publicat la 17:56 06 Feb 2017 Modificat la 17:56 06 Feb 2017

Membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”, anunţă că au depus un denunţ penal la DNA, în care îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

CUM POT FI URMĂRIŢI PENAL GRINDEANU ŞI IORDACHE

FLORIN IORDACHE - Ministrul Justiţiei, deputat - Camera Deputaţilor cere urmărirea penală

SORIN GRINDEANU - Premier - Preşedintele cere urmărirea penală

CUM POATE FI SUSPENDAT PREMIERUL

ART. 109 Răspunderea membrilor Guvernului

Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

PICĂ SAU NU GUVERNUL DACĂ E SUSPENDAT PREMIERUL

ART. 107 Primul-ministru

Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

ART. 106 - Încetarea funcţiei de membru

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

ART. 110 - Încetarea mandatului

Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.

Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În situaţiile prevăzute în alineatul sunt aplicabile prevederile articolului 103.

Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor şi îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

SURSA: CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

Informațiile au fost prezentate de Andreea Sava, luni seară, la Antena 3.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole