Alessandra Stoicescu a prezentat, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3, lista celor 52 de instituții care au acceptat, prin protocoale, ca SRI să le protejeze bazele electronice de date, așa cum a fost ea dezvăluită într-un articol publicat pe Lumea Justiției.ro.
”In urma dezvaluirilor facute in premiera de Lumeajustitiei.ro, potrivit cărora CSM are incheiat un protocol cu SRI pentru ca Serviciul sa protejeze baza electronica de date a Consiliului, SRI a replicat in public ca nu exista niciun pericol si ca are incheiate cu alte 50 de institutii protocoale similare. Problema este ca nicaieri intr-o lege nu este abilitat SRI sa pazeasca bazele de date ale unei institutii, si mai mult decat atat apare aberant ca un serviciu de informatii sa se ocupe de protectia informatiilor unei institutii, cata vreme el are in atributii culegerea si valorificarea de informatii din orice domeniu care poate fi legat de siguranta nationala. Cu alte cuvinte, un serviciu de informatii nu poate fi acuzat ca „a sifonat” informatii dintr-o institutie, intrucat legea ii confera acest drept, desigur cu unele restrictii legate de respectarea drepturilor omului”, se arată în articolul postat pe luju.ro.
Printre acestea se numără: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminilitate Organizată și Terorism, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Senatul României, Camera Deputaților, Consiliul Concurenței, Banca Națională a României, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi a României, etc.
Documentul exploziv care dezvăluie planul de cooperare între SRI și Parchet
Începând cu luna februarie 2009, pe lângă lege, au fost puse bazele unui câmp tactic prin care SRI s-a infiltrat în anchetele şi procesele penale, urmărind eliminarea unor politicieni şi personalităţi publice, dar şi anumite soluţii până la decizia finala în instanţele de judecată.
Confruntat cu această problemă, procurorul general Augustin Lazăr a recunoscut că a existat un protocol secret între servicii si parchete, care s-a concretizat prin formarea unor echipe mixte de magistrați și ofiteri de informații, dar că acest protocol ar fi fost încetat de el personal, când a preluat șefia Ministerului Public.
Citește continuarea pe luju.ro.