REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Crearea unei zone libere la frontiera estică, suplimentarea alocaţiilor bugetare pentru judeţul Vaslui, încurajarea asocierii în agricultură, reindustrializarea judeţului sau reabilitarea sistemului de irigaţii din zonă reprezintă o parte dintre obiectivele candidaţilor la alegerile parlamentare din judeţ care au răspuns întrebărilor AGERPRES.REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 JUDEȚE. Rezultatele pe fiecare județ
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Întrebările AGERPRES au fost următoarele:
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, principalele priorităţi pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Ion Hadârcă - candidat ALDE Vaslui pentru Senat
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. Deoarece "locomotivele" sunt , de regulă, preşedinţii partidelor, noi considerăm a fi mai curând "locomotivaţi" onorabil să ne asumăm responsabilitatea de a deschide lista ALDE pentru alegerile din judeţul Vaslui în Senatul României din două motive. Susţinerea unanimă a candidaturii subsemnatului, atât la nivelul organizaţiei judeţene ALDE, cât şi la nivel naţional, în urma invitaţiei oferite de către copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Invitaţia a venit în urma unor acţiuni politice comune, dar şi, sperăm, datorită unei anumite popularităţi şi a contactelor noastre frecvente cu intelectualitatea vasluiană: profesori, bibliotecari, oameni de afaceri, cei din administraţia locală şi cetăţeni de rând care mă recunosc încă de la primul Pod de Flori, inaugurat de mine la Albiţa şi până la ultimele întâlniri cu cititori de diferite vârste. Experienţa de parlamentar şi om politic, credem, a contat, de asemenea, în această alegere.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. Oferta mea electorală este una ambiţioasă, dar pe deplin motivată. Primul obiectiv este complementar şi derivă chiar din recenta discuţie la Consiliul Suprem de Apărare a ţării referitoare la situaţia postelectorală din Republica Moldova. Faptul că România "sprijină în continuare integrarea europeană a Republicii Moldova" nu poate decât să ne bucure. Însă alunecarea lentă şi periculoasă a RM către Rusia nu poate decât să îngrijoreze atât România cât şi UE. Deci, obiectivul ALDE "Redăm România românilor" înseamnă şi transparentizarea frontierelor comune, şi proiecte investiţionale, energetice, de infrastructură către spaţiul românesc de la răsărit de Prut, în acest cadru judeţul Vaslui fiind favorizat a deveni, cu timpul, Poarta autentică de reîntregire a ţării. În aceeaşi ordine de idei, s-ar impune promovarea unui proiect de lege organică pentru lărgirea prerogativelor CSAT, dat fiind contextul geopolitic complex în care se află România. Pentru judeţul Vaslui preconizăm crearea unei zone libere la frontiera estică; suplimentarea alocaţiilor bugetare şi accesarea unor importante proiecte europene pentru accelerarea dezvoltării economico-industriale a judeţului; construirea unui nou spital judeţean performant; atragerea de fonduri pentru construirea de drumuri, şcoli, grădiniţe şi cămine culturale.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Părerea noastră despre votul pe listă de candidaţi este conformă legislaţiei în vigoare. Dacă în urma scrutinului încheiat, Parlamentul, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Birourile Electorale de circumscripţie, vor găsi oportun, în urma sintezei efectuate asupra avantajelor/dezavantajelor sistemului, să vină cu eventuale modificări legislative, este de competenţa lor să o facă. Două direcţii prioritare, în cazul acestor modificări, s-ar referi la reprezentativitatea diasporei şi la obligativitatea participării la vot pentru reechilibrarea reprezentativităţii şi lichidarea absenteismului, indiferent de modelul uninominal sau pe liste de partide.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Cristian Cosmin - candidat ALDE Vaslui pentru Camera Deputaţilor
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. În calitate de membru fondator al ALDE şi secretar general adjunct al ALDE, coordonator al filialei ALDE Vaslui, m-am implicat activ în viaţa organizaţiei şi în problemele judeţului, fapt pentru care colegii mi-au propus să candidez pentru un mandat de deputat de Vaslui. Acest lucru ma onorează şi mă obligă să mă implic şi mai mult alături de colegii mei în rezolvarea problemelor judeţului Vaslui
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. Îmi doresc să încurajez asocierea în agricultură şi să mă implic în proiectele de reabilitare a sistemului de irigaţii din judeţ. Pentru dezvoltarea mediului antreprenorial şi crearea de locuri de muncă, propun înfiinţarea unei zone libere la graniţa cu Republica Moldova, înfiinţarea unei platforme tehnologico-industriale unde firmele sa beneficieze de reduceri fiscale. De asemenea, susţin proiecte pentru construirea de policlinici în mediul rural, precum şi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Sistemul votului uninominal şi-a arătat limitele în 2012, când Parlamentul a fost supradimensionat şi calitatea actului parlamentar a scăzut dramatic. Consider că actualul sistem pe lista este unul corect, partidele putând alege membri de partid din toate categoriile socio-profesionale: jurişti, economişti, ingineri etc. care să poată fi specialişti în cadrul comisiilor de specialitate ale parlamentului. Importantă este si legătura mai strânsă a partidului cu cei care sunt candidaţi.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Nelu Tătaru - candidat PNL Vaslui pentru Senat
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. Criteriile impuse candidaţilor liberali la aceste alegeri parlamentare sunt bine cunoscute: integritatea, profesionalismul demonstrat, dar şi o bună imagine care să contribuie la sporirea încrederii electoratului în oamenii, dar şi în proiectele PNL. În ceea ce mă priveşte, consider că, în plus, a contat, pe lângă necesitatea continuării unei activităţi parlamentare eficiente, şi faptul că am reuşit să mă achit de o promisiune esenţială, făcută alegătorilor mei, în campania electorală din 2012 şi anume, să le reprezint, cu seriozitate, interesele în Parlament, dar să reuşesc, în acelaşi timp, să rămân şi medicul de care ei au nevoie în Spitalul Huşi. Nu a fost dificil să duc la îndeplinire ceea ce am promis, de vreme ce în ambele activităţi, atât în cea de parlamentar, cât şi în cea de medic chirurg, am pus în prim-plan oamenii şi nevoile lor. Cred că s-a avut în vedere, la stabilirea listelor, atât munca depusă în precedentul mandat, caracterul, probitatea, cât şi opinia huşenilor despre mine. Şi ţin să le mulţumesc şi pe această cale oamenilor din Huşi şi din întreagă zonă, pentru acest lucru.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. Şi în următorul mandat, activitatea mea va rămâne în dimensiunea celor două componente, care au caracterizat şi mandatul precedent: voi fi parlamentarul judeţului Vaslui, care aduce în dezbaterea legislativului şi, implicit, în atenţia membrilor Guvernului, toate problemele de interes major din teritoriu, dar voi rămâne şi medicul de la Spitalul Huşi, acolo unde oamenii au nevoie de mine, pentru a-i ajuta în momente foarte grele. Priorităţile, în activitatea de senator, vor viza trei mari aspecte, cu tot ce implica ele, in subcapitole prioritare: 1. Lupta pentru ca situaţia economică din judeţul Vaslui să se îmbunătăţească, pe baza unei strategii guvernamentale care să concentreze aici resurse financiare şi măsuri adaptate la specificul zonei şi, inclusiv, la uriaşul ei potenţialul agricol. Iar aici, prioritară este infrastructura. Modernizarea drumurilor rămâne un obiectiv primordial. 2. Realizarea demersurilor susţinute la nivel de Guvern, care să se concretizeze în finanţări corespunzătoare pentru Sistemul de Sănătate vasluian, aflat, în momentul de faţă, într-un impas mult mai accentuat decât în alte zone ale ţării, dată fiind criza acută de personal medical, dar şi starea de sănătate precară a populaţiei judeţului Vaslui. 3. Susţinerea sistemului de învăţământ vasluian, prin investiţii şi programe care să combată abandonul şcolar, să înlăture discrepanţa majoră dintre calitatea actului educaţional din mediul rural şi urban vasluian, dar şi stimularea performanţei în învăţământ. Copiii sunt viitorul acestui popor, dar le va fi imposibil să evolueze fără carte, fără educaţie şi fără principii sănătoase. De asemenea, în calitatea de senator, voi sprijini proiectele PNL, care, la nivel naţional, sunt stabilite într-o strategie de guvernare, aplicabilă cu o eficienţă maximă, împreună cu un prim-ministru precum Dacian Cioloş, un om onest şi un specialist redutabil.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Atât timp cât în vigoare există o Lege care reglementează modul în care se vor desfăşura alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, consider că opiniile personale despre acest subiect contează mai puţin. Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune o veche vorbă românească! Personal, în 2012, am fost ales prin vot uninominal, prin urmare ştiu cum este să te prezinţi în faţa electoratului cu proiectele tale si cu personalitatea ta. În ambele cazuri, uninominal sau pe liste, votul rămâne, totuşi, în puterea alegătorilor. Un partid care, să spunem, a ascuns pe listă, pe locuri eligibile, nişte candidaţi lipsiţi de merite, bănuiţi de corupţie sau nedoriţi de alegători, sigur va plăti electoral pentru asta. Alegătorii îi vor identifica şi vor refuza să le dea votul. De aceea, PNL a selectat doar oameni serioşi, buni profesionişti şi fără niciun fel de probleme cu legea, tocmai pentru ca în Parlament să ajungă oameni de onoare.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Oana Viviana Iovu - candidat PNL Vaslui pentru Camera Deputaţilor
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. M-am alăturat echipei PNL Vaslui atunci când am văzut că acest partid a decis să se schimbe, să nu mai facă compromisuri cu trecutul, cu politicienii corupţi. Toate partidele politice au coduri de integritate, dar numai la PNL criteriile de integritate s-au aplicat cu adevărat. Şi, fără niciun fel de supărare, PNL s-a despărţit de politicienii certaţi cu legea. Mă cunoaşteţi foarte bine. Sunt un om al legii şi apreciez faptul că partidul meu doreşte ca legea să fie respectată şi aplicată în ţara noastră. Sunt un avocat profesionist, care a apărat inclusiv interesele comunităţilor locale. Cu toţii vă aduceţi aminte ce am făcut pentru Pungeşti, pentru oamenii pe care i-am apărat împotriva abuzurilor celor care au căutat să exploateze gaze de şist împotriva voinţei comunităţii locale.
2. Ca parlamentar, vă asigur că voi sprijini consolidarea agenţiei specializate pentru recuperarea şi valorificarea prejudiciilor confiscate din infracţiuni. Mai mult decât atât, voi lucra la proiecte de legi care să prevadă ca bunurile mobile şi imobile confiscate de la corupţi să fie valorificate, iar sumele astfel rezultate să fie alocate pentru cofinanţarea proiectelor în judeţele aflate în dificultate economică, cum este şi judeţul Vaslui. Deja avem o iniţiativă a Guvernului României condus de premierul nostru, domnul Dacian Cioloş, care vine în sprijinul comunităţilor sărace din judeţul Vaslui. Proiectele aflate în derulare vor beneficia de sprijinul financiar şi logistic guvernamental. De asemenea, voi propune revizuirea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole având în vedere faptul că 30% din terenul agricol a fost vândut către străini. Voi sprijini intabularea şi comasarea terenurilor agricole, în condiţiile în care încasarea subvenţiilor din fonduri europene este condiţionată de finalizarea cadastrului. Voi fi avocatul dezvoltării formelor asociative ale producătorilor agricoli în raport cu piaţa internă, dar şi găsirea de noi pieţe externe pentru exporturile de cereale şi produse de origine animală româneşti. Mă voi alătura demersului colegilor din PNL care propun măsuri concrete pentru reducerea declinului demografic şi sprijinirea familiilor tinere active economic. Şi, nu în ultimul rând, voi avea iniţiative legislative pentru a sprijini românii, vasluienii noştri, care doresc să revină acasă, să investească ceea ce au câştigat în dezvoltarea unor proiecte cu fonduri europene. Proiectul meu pentru alegătorii judeţului Vaslui constă în nominalizarea raportului parlamentar - cetăţean, bazat, în primul rând, pe prezenţa alesului în cabinet, în cadrul comunităţii, nu la nivel declarativ, ci efectiv.Acest lucru este o obişnuinţă şi o normalitate pentru mine, provenit din meseria de avocat. La fel de importantă este sinceritatea faţă de cetăţeni. În momentul în care simt că pot comunica, la fel ca şi în avocatură, în mod liber, tot ce gândesc că este bine, corect, iar ce nu este, să fie spus şi rezolvat. Recâştigarea încrederii între cetăţeni este esenţială pentru o societate, recâştigarea încrederii cetăţenilor în parlamentari este stringentă. Rolul parlamentarului este de a elabora şi implementa legi clare, previzibile şi predictibile.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Noua lege a alegerilor parlamentare prevede revenirea la scrutinul pe liste de partid, folosit pentru ultima dată la alegerile legislative din 2004. Practic, la alegerile parlamentare, românii nu vor mai vota uninominal, ca până acum, ci vor avea în faţă o listă propusă de fiecare partid sau alianţă în parte. Noua legislaţie electorală va duce şi la scăderea numărului de parlamentari, ceea ce este avantaj faţă de vechiul legislativ. Astfel, dezavantajul principal al votului uninominal a fost acel efect al legii vechi prin care numărul de parlamentari ajunsese la 588. Un avantaj al votului pe liste constă în responsabilizarea partidelor politice de a desemna oameni de calitate, aleşi după competenţă şi profesionalism cu respectarea unor criterii de integritate indiscutabile, în raport de demnitatea funcţiei. Dezavantajul votului uninominal a fost definit de Traian Băsescu ca "marea sa greşeala", acesta fiind unul dintre susţinătorii sistemului uninominal. După zece ani de mandat, a recunoscut că a fost o eroare. "Votul uninominal a fost o mare greşeală. Nu numai numărul, ci şi calitatea proastă a multor parlamentari sunt legate de acest tip de uninominal, în care şefii de partide nu au mai pus accent pe calitatea celor pe care îi pun pe listă, ci dacă au posibilitatea să-şi susţină campania în colegiu. România nu e pregătită pentru vot uninominal, a fost unul dintre marile crezuri eronate pe care eu le-am avut. Poporul a votat tot pentru găleată şi kilogramul de zahăr sau litrul de ulei", se căia Băsescu în 2014.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Gabriela Creţu - candidat PSD Vaslui pentru Senat
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. Întrebarea ar trebui adresată colegilor mei! A fost un vot larg, aproape unanim şi care mă obligă enorm. Mi-ar plăcea să cred că argumentul principal a fost caracterul. Au apreciat că-l am! E o mare criză de caractere în ţara noastră. Am nişte valori în care cred, valori pe care nu le-am am trădat niciodată - solidaritate, dreptate socială, egalitate, democraţie. Şi nu le ţin secrete; le practic şi mai am curajul şi fermitatea să le apăr faţă de oricine şi în orice circumstanţe, naţionale şi europene. Asta place colegilor, când vine vorba de votul intern, în organizaţie; sper că nu doar ei apreciază politicienii de acest fel.
Dacă acesta e motivul principal, atunci el mai probează ceva! Conducerea partidului a apreciat şi confirmat opţiunea militanţilor de la bază. Este semn bun! În PSD, vremea în care liderii se înconjurau de supuşi şi lăudători a apus! Sunt preferaţi colegii cu experienţă, indiferent de vârstă, şi opinie! Anticipez o echipă puternică în mandatul care urmează.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. Parlamentarii vin în faţa cetăţenilor cu un program - cel al partidului din care fac parte! Odată aleşi, folosesc mijloacele la îndemână - legi, bugete, control parlamentar al executivului - ca să-l pună în operă. Reducerea inegalităţilor flagrante din societate şi asumarea de către stat a rolului pe care ar trebui să-l joace în economie sunt cele două linii directoare ale actualului program. PSD propune o schimbare radicală a modelul economic anterior, care avea în centru ideea că dezvoltarea ţării ar fi posibilă pe baza investitorilor străini şi salariilor "de doi lei" cu care să-i atragem. Prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ne propunem să reindustrializăm România, cu toate beneficiile aferente - locuri de muncă şi salarii mai bune, decente, în primul rând. Bineînţeles că fiecare are obiective si sensibilităţi proprii. Sunt însă o oponentă a inflaţiei de propuneri legislative individuale, neasumate de nimeni. Elaborarea codurilor legislative pe domenii este un obiectiv mult mai raţional, căci este dificil astăzi şi pentru specialist să se descurce între atâtea legi. În plus, nu e vorba doar de ce proiecte promovezi! E vorba, adesea, de ce proiecte opuse împiedici să se realizeze, ca să nu se distrugă ceea ce avem deja. Voi sta vigilentă! Experienţa pe care o am va fi dedicată menţinerii/construirii Europei sociale, unei preşedinţii româneşti a Uniunii Europene de succes şi păcii cu orice pre?! Pacea e mai ieftină, oricum, decât orice război!
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Am fost un mare adversar al votului "uninominal", printre puţinii la acel moment de autoiluzionare sau de manipulare colectivă. Foarte mulţi căzuseră în capcană. Credeau că toate problemele democraţiei noastre imperfecte se vor rezolva schimbând sistemul de vot. S-a dovedit ca am avut mare dreptate. Problemele nu au dispărut, s-au accentuat! A favorizat pe cei cu vizibilitate sau/şi bani, în detrimentul programelor politice şi valorilor care trebuiau apărate, a obiectivelor comune. A alimentat procesul dăunător de dezideologizare a partidelor, îndreptându-le pe toate către un soi de populism nedemocratic. În interior, partidele au suferit o fărâmiţare, fiecare ales fiind "şef" pe feuda proprie şi aproape necunoscut altora, în acelaşi partid. Aleşii au ajuns legaţi de glie. În loc ca orice parlamentar social democrat, de exemplu, să fie voce naţională a tuturor cetăţenilor care împărtăşeau aceleaşi valori şi obiective, a ajuns un fel de ajutor de primar fără buget şi fără consiliu. Traseismul politic a fost stimulat de sistemul de vot; fiecare s-a crezut pe cont propriu şi unii au început a-şi negocia votul cu alte partide decât al lor. Votul pe lista de partid, prin contrast, ar muta accentul pe programe, valori, ar permite alcătuirea unei liste reprezentative pentru cetăţeni şi capabile să facă faţă exigenţelor activităţii parlamentare. Dar, să fim ferm convinşi, nici votul pe listă nu ne va rezolva problemele dacă nu democratizăm partidele şi, mai ales, nu formăm cetăţeni care îşi cunosc drepturile şi sunt capabili să le apere!
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI Alin Silitră - candidat USR Vaslui pentru Senat
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 1. În cadrul USR, selecţia candidaţilor s-a făcut în cel mai democratic mod, prin votul membrilor filialei din judeţul în care candidăm. Îndrăznesc să cred că ai mei colegi mi-au dat votul de încredere, pentru a deschide lista, la Senat, în considerarea expertizei şi a experienţei mele, în domeniul juridic şi nu în ultimul rând al probităţii mele morale şi profesionale.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 2. Proiectul meu principal, pleacă de la un proverb latin - "Primum non nocere" (În primul rând, să nu faci rău) - aplicat la nivelul întregii administraţii şi clase politice, prin stoparea furtului şi a risipirii banilor publici, precum şi prin înlăturarea corupţiei şi incompetenţei, din politică, administraţie şi justiţie. În acest sens, ca măsuri concrete, consider că se impun înăsprirea sancţiunilor penale, pentru infracţiunile de corupţie şi cele conexe, precum şi evaluarea gradului de pericol social al infracţiunii, respectiv individualizarea pedepsei aplicate, prin raportare la prejudiciul cauzat, drept criteriu fundamental. De asemenea, în spiritul aceluiaşi rol preventiv al sancţiunilor penale, s-ar putea încadra şi interzicerea aplicării amânării sau suspendării condiţionate a executării pedepsei, pentru infracţiunile săvârşite, în legatură cu funcţia, de către funcţionari publici, înalţi funcţionari ai statului, demnitari, magistraţi sau alte persoane asimilate acestora. Corelativ cu astfel de măsuri, de natură a întoarce banii în bugetul statului ar fi, de pildă, posibilitatea reducerii considerabile a pedepsei aplicate, chiar şi prin liberare, condiţionată de recuperarea integrală a prejudiciului. Aş îndrăzni, chiar, să propun impozitarea averilor pentru dobândirea cărora nu se poate dovedi ca s-au plătit impozite şi taxe, prin prezumarea lor ca provenind din câştiguri la jocuri de noroc. Dacă s-ar reuşi implementarea unor astfel de măsuri, care nu pun, nici măcar, problema sustenabilităţii lor economice, consider că s-ar aduna, la buget, suficienţi bani, pentru a putea combate sărăcia, prin susţinerea antreprenoriatului şi reindustrializarea economiei, a crea un învăţământ performant şi un sistem sanitar "sănătos", sau a investi în infrastructură şi proiecte de mediu, care sunt, de asemenea, priorităţi ale programului nostru politic.
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI 3. Fiecare sistem îşi are plusurile şi minusurile sale, accentul căzând, din păcate, pe potenţa financiară, după caz, a formaţiunii politice, respectiv a candidatului. După ce a fost mult clamat şi dorit, în societatea românească, votul uninominal şi-a cam dat măsura valorii sale, cu prilejul precedentelor alegeri parlamentare, care, scuzat să-mi fie, a permis accesul, în Parlamentul Romaniei, pe lângă oameni care îşi găsesc, acolo, locul şi rostul, şi a unei întregi "menajerii" formate din tot felul de îmbogăţi peste noapte, prin metode, de cele mai multe ori, complet dubioase, pentru care Parlamentul n-a constituit decât un refugiu în care să se poată sustrage, mai uşor, de la orice fel de răspundere. Consider, deci, că ideea votului uninominal a fost compromisă prin transpunerea ei în practică, într-un mod care n-a făcut decât să avantajeze baronizarea României. În contrapartidă, cred că votul pe lista poate da mai multă coerenţă actului legislativ, prin faptul că acesta conduce la o coeziune mai bună a membrilor unei formaţiuni politice, tendinţa, în democraţiile consolidate, fiind către o polarizare a scenei politice, în dauna unui spectru politic pestriţ, avantajat de sistemul uninominal, care se pretează, mai curând, pentru funcţiile individuale, decât pentru alegeri care vizează formarea de majorităţi, în jurul unui program sau al unei doctrine comune