ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ Dezvoltarea infrastructurii, modernizarea sistemului public de sănătate, înfiinţarea Ministerului pentru IMM-uri, creşterea economică prin investiţii sustenabile, protejarea mediului înconjurător, TVA zero la produsele bio sunt printre priorităţile candidaţilor partidelor din judeţul Maramureş aflaţi pe primele locuri pe listele pentru alegerile parlamentare, care au răspuns întrebărilor AGERPRES.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 JUDEȚE. Rezultatele pe fiecare județ
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ Întrebările AGERPRES au fost:
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa aceasta prima poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor/Senat?
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, priorităţile pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi ca sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Cornelia Negruţ, candidat ALDE pentru Camera Deputaţilor
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Am sentimentul că în acest mandat de deputat am reprezentat cu cinste oamenii din Colegiul uninominal nr. 6 Maramureş, compus din municipiul Sighetu Marmaţiei şi comunele Bârsana, Câmpulung La Tisa, Giuleşti, Onceşti, Remeţi, Sarasău, Săpânţa şi Vadu Izei, precum şi cetăţenii din tot judeţul care s-au adresat Biroului meu parlamentar din Sighetu Marmaţiei. Am reuşit să fiu permanent aproape de locuitorii judeţului Maramureş. I-am ajutat să îşi rezolve problemele legate de relaţiile cu instituţiile statului, în aşa fel să se simtă reprezentaţi cu cinste. În mandatul meu de deputat din actuala legislatură, 2012-2016, am fost cel mai activ parlamentar din judeţ şi între primii din România din punctul de vedere al activităţii parlamentare: 125 luări de cuvânt, 116 declaraţii politice, 291 de întrebări şi interpelări, două moţiuni, precum şi 72 de propuneri legislative iniţiate, din care zece au devenit legi. Am fost clasată pe locul 5 în clasamentul femeilor din Camera Deputaţilor, şi de asemenea, am fost cel mai activ deputat al ALDE. Toate acestea, precum şi activitatea din Comisia de buget, finanţe şi bănci, dar şi contribuţia la proiectele formaţiunii mele politice, atât cele sociale, cât şi cele legislative, m-au îndreptăţit să ocup această primă poziţie pe lista ALDE Maramureş pentru Camera Deputaţilor.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. Este vorba despre proiectul ALDE pentru această campanie, 'România, a 7-a putere economică a Europei', care urmăreşte două obiective primordiale pentru dezvoltarea ţării. Primul vizează creşterea economică pe seama realizării sustenabile a investiţiilor, iar al doilea obiectiv presupune recunoaşterea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor într-un stat de drept. Sloganul 'Redăm România românilor' înseamnă să redăm ţara românilor, să-i facem să se întoarcă pe cei plecaţi în străinătate, precum şi faima sportului românesc. Proiectul la care ne-am angajat trebuie să se bazeze pe nişte domenii de excelenţă, iar unul dintre acestea va fi sportul. ALDE îşi propune să fie în viitor o busolă, o poliţă de asigurare pentru România că lucrurile vor merge în direcţia corectă, mai ales din punctul de vedere al predictibilităţii economice. Nu în ultimul rând, proiectul propus de ALDE îşi doreşte ca România să fie condusă de oameni competenţi şi cu experienţă, deoarece numai aşa vom putea merge în direcţia corectă.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. Sunt convinsă că reintroducerea votului pe lista de candidaţi va fi în avantajul însănătoşirii clasei politice, precum şi spre binele mult aşteptatei reformări a partidelor. Votul uninominal, implementat în ultimele două legislaturi, şi-a dovedit din păcate lacunele, deoarece nu numai că a fost inechitabil, permiţând unor candidaţi nepregătiţi accesul în Parlament de pe locurile 2 şi 3, în detrimentul câştigătorului alegerilor, dar a avut şi efectul unui Parlament extrem de numeros şi costisitor pentru fiecare dintre noi. Cred că românii trebuie să se informeze în cunoştinţă de cauză referitor la candidaţii din aceste alegeri parlamentare şi să vadă dacă persoanele care le solicită voturile şi încrederea au făcut cu adevărat ceva concret pentru ei. Aceasta este o condiţie esenţială, cu atât mai mult cu cât există numeroşi parlamentari din această legislatură, inclusiv din Maramureş, care nu şi-au justificat prezenţa şi adeziunea primită în momentul alegerii în această importantă demnitate.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Mircea Ciocan, candidat PER pentru Senat
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Fiecare partid îşi desemnează propriii candidaţi pe baza criteriilor interne stabilite de către organele sale de conducere. În cazul nostru, Filiala Maramureş a Partidului Ecologist Român m-a desemnat pe prima poziţie în lista de candidaţi prin votul Biroului Politic Judeţean având drept principal criteriu pe cel al notorietăţii dar şi al corespunderii faţă de aşteptările cetăţenilor. Au fost analizate CV-urile politice ale candidaţilor aspiranţi la această poziţie, iar ordinea în listă reflectă voinţa asumată de către Biroul Politic fiind validată de către conducerea centrală a partidului. Desigur că orice partid propune în poziţiile eligibile persoanele pe care le consideră a fi cotate cu şansele de a realiza cel mai bun scor însă confirmarea acestei desemnări trebuie să vină din partea alegătorilor, acesta este şi motivul pentru care unele partide câştigă iar altele pierd în alegeri.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. Plec în acest demers cu bună credinţă şi încredere în faptul că voi reuşi să îmi aduc contribuţia la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Am în vedere centrarea politicii de sănătate pe aşteptările şi nevoile populaţiei, creşterea calităţii serviciilor medicale printr-o finanţare corespunzătoare a sistemului sanitar precum şi motivarea personalului printr-o salarizare adecvată. Expertiza dobândită în cei 30 de ani în domeniul medical şi cel social reprezintă o garanţie a capacităţii de a influenţa pozitiv lucrurile. Un alt proiect pe care îl voi susţine din punct de vedere politic este TVA zero la produsele bio. Alimentaţia sănătoasă este un precursor important al sănătăţii iar încurajarea consumului de produse alimentare sănătoase se înscrie în obiectivul meu de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei. Voi urmări în toate demersurile legislative asigurarea pentru viitor de aer curat, apă nepoluată, agricultură neinvazivă din punct de vedere chimic astfel încât valorile ecologiste să devină instrumente efective de sprijin al sănătăţii şi vieţii. Mi-am propus să măsor în permanenţă starea de echilibru a mediului utilizând ca barometru evoluţia apiculturii, cunoscut fiind faptul că albinele reprezintă cel mai fidel indicator al unui ecosistem sănătos. Ca practician al apiculturii de la fragedă vârstă am simţit în permanenţă necesitatea de a conserva şi ameliora condiţiile naturale de viaţă. Mă angajez să urmăresc şi să nu mă abat pe întreaga perioadă a mandatului meu de la aceste valori.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. Votul pe listă are avantajul asumării de către partid a unui număr de lideri departajaţi în ordinea aşezării lor la momentul votului. Munca în echipă poate în acest context să crească şansele de reuşită ale partidului, câtă vreme votul este pe listă de partid iar cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prioritar pe ideologia partidelor politice şi mai puţin pe valoarea intrinsecă a vreunui candidat în parte. Votul uninominal cheamă alegătorii la alegerea liderului favorit punând în plan secund oarecum ideologia partidelor candidate. Ambele sisteme sunt criticabile şi ambele au fost implementate în ţara noastră. Revenirea la sistemul de listă ar fi trebuit să se facă cu îmbunătăţirea lui. Aş fi conceput un sistem mixt în care partidele să propună liste de candidaţi, iar ordinea pe listă să o stabilească cetăţenii la vot prin aplicarea ştampilei în chenarul din dreptul candidatului. Sistemul propus ar îmbina votul politic al platformelor ideologice ofertate de către partide prin asumarea listelor propriu-zise dar ar stabili candidatul nominal cel mai în măsură să ducă la îndeplinire aceste deziderate prin vot direct.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Cristian Anghel, candidat PER pentru Camera Deputaţilor
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. E vorba întâi de toate de relaţia apropiată pe care am avut-o şi o am cu maramureşenii. I-am tratat mereu de la egal la egal, că am fost pe stradă ori la birou, indiferent de postul pe care l-am ocupat în administraţia publică. Eu sunt un om, nu o funcţie. Un om oarecare ce îi poate ajuta pe toţi acei oameni oarecare de lângă el. E adevărat, la desemnarea mea pe primul loc pe lista PER Maramureş la Camera Deputaţilor a contat şi experienţa din administraţie pe care o am. Altfel spus, ştiu ce îşi doresc cetăţenii unei comunităţi, fiindcă am fost pus în situaţia de a găsi soluţii la problemele lor. Iar de cele mai multe ori am găsit. Când însă nu a depins de mine să dau soluţii am spus-o, fără ocolişuri. Cei 17 ani la conducerea primăriei municipiului Baia Mare au însemnat mai multe proiecte şi mai puţin spectacol, mai multe investiţii şi mai puţină campanie de imagine, mai mulţi bani europeni şi mai puţin cultul personalităţii. Am lăsat succesorilor mei un oraş ,,la cheie', un oraş fără datorii, cu încălzire descentralizată, cu străzi reabilitate, cu o strategie pentru viitor. În ultimii 25 de ani, toate marile proiecte ale municipiului Baia Mare au fost gândite, demarate şi derulate sub administraţia pe care am condus-o.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. Proiectul pe care îl ofer alegătorilor este unul simplu: încrederea. Încrederea că putem face lucruri doar împreună, prin dialog. Miza mea este dialogul cu maramureşenii pe care îmi doresc să îi reprezint. M-aţi întrebat de priorităţile pe durata mandatului de parlamentar pe care l-aş putea obţine. Ei bine, prioritatea de căpătâi este aceea de a nu înşela aşteptările celor care investesc încredere în mine. Cred ca trebuie sa demonstrez ce înseamnă cu adevărat să fii un model de parlamentar care reprezintă Maramureşul. Asta înseamnă să stai de vorbă cu oamenii, să faci audienţe, să le cunoşti problemele, să încerci să le rezolvi şi să prezinţi periodic detalii privind activitatea ta. Sunt obligatorii întâlnirile periodice cu primarii din judeţ pentru a le susţine proiectele şi a-i sprijini în realizarea lor. Cred că este necesară realizarea unei echipe formate din toţi parlamentarii din Maramureş indiferent de culoarea politică pentru a susţine mult mai bine interesele judeţului.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. Votul pe listă transferă competiţia dintre candidaţii unui partid din exteriorul către interiorul partidului. Este vorba în cele mai multe cazuri de o falsă competiţie, ordinea pe listă fiind decisă la nivel central. Votul pe listă permite accesul unor personaje paraşutate de la centru fără nicio legătură cu judeţul unde candidează dar care sunt protejate de centru. Din păcate nici votul în colegii uninominale nu s-a dovedit o soluţie favorizând candidaţii cu resurse financiare consistente. Ideea responsabilizării candidaţilor faţă de alegătorii din colegiu s-a dovedit un eşec. Din punctul meu de vedere cel mai bun sistem de vot l-ar reprezenta votul preferenţial de listă în care alegătorul poate opta pentru partidul pe care îl prefera şi în acelaşi timp pentru candidatul înscris pe lista de partid. Acest lucru ar permite ordonarea candidaţilor prin sufragiul public şi nu prin selecţii subiective la nivel de partid.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Gheorghe Şimon, candidat PSD pentru Camera Deputaţilor
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Am ajuns la finalul primului mandat de parlamentar, o poziţie care m-a onorat şi care m-a obligat în toţi aceşti ani faţă de cetăţenii Colegiului 5 Borşa - Vişeu, maramureşeni care m-au trimis în Parlamentul României pentru a le reprezenta interesele. Au fost patru ani plini, patru ani cu multe drumuri la Bucureşti şi la fel de multe întâlniri cu cetăţenii din colegiu. Acum, însă, va fi un vot de listă, un vot prin care cei creditaţi de alegători în 11 decembrie 2016 vor fi parlamentari de Maramureş şi nu reprezentanţii unei zone sau a alteia. De ce eu? Fiindcă îmi doresc să cred că, în toţi aceşti ani pe care i-am dedicat social-democraţiei maramureşene şi centrale, în aceşti ultimi patru ani în Parlamentul României mi-am convins şi colegii de partid, nu doar cetăţenii Maramureşului, că am cele mai bune intenţii şi simt cu adevărat responsabilitatea pe care o implică această poziţie. Am fost validat pentru prima poziţie pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi de către Comitetul Executiv Judeţean al PSD Maramureş care este alcătuit din primari, viceprimari, consilieri judeţeni, preşedinţi de organizaţii teritoriale, parlamentari.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ Principalul atu al PSD în Maramureş, în ultimii ani, a fost unitatea partidului. Am vorbit pe o singură voce şi am transmis cu toţii un singur mesaj pentru maramureşeni, promovând în ultimii ani, în PSD, o politică internă transparentă, bazată pe votul majorităţii şi nu pe decizii impuse de preşedintele partidului, Gabriel Zetea sau pe deciziile organizaţiei centrale. Pentru prima dată în istoria partidului s-a folosit un sistem de vot care să trimită în Parlamentul României doar candidaţi din Maramureş. Organizaţia judeţeană a PSD mi-a recunoscut activitatea din acest mandat în Parlamentul României şi m-a creditat, cu multă încredere, pentru o nouă legislatură, fapt pentru care doresc să mulţumesc fiecărui coleg social-democrat pentru votul acordat şi pentru implicarea din această campanie electorală.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. Cu o experienţă de aproape 25 de ani în administraţie am ocupat diverse funcţii: consilier local, judeţean, iar din 2012 reprezint, din poziţia de deputat, Maramureşul în Parlamentul României. În fiecare funcţie publică m-am remarcat prin responsabilitate, implicare şi viziune şi am învăţat că oamenii au nevoie de reprezentanţi serioşi, responsabili, care îşi respectă cuvântul dat şi se implică în rezolvarea problemelor. În programul de guvernare al PSD este stipulat faptul că Statul trebuie să investească pentru susţinerea capitalului românesc. La nivel de Maramureş, spre exemplu, avem foarte multe de făcut şi voi începe cu cele două proiecte foarte mari care au nevoie de sprijin şi continuitate, modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare şi proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Podul peste râul Tisa, pe de altă parte, reprezintă o poartă de intrare în ţară. Drumurile sunt o altă problemă spinoasă şi importantă şi sperăm ca DN 18 să fie finalizat, ca să ne putem concentra, apoi, pe întreaga reţea de drumuri judeţene, iar aici ne referim la peste 800 de km de drum judeţean.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ La nivel naţional ne vom referi la IMM-uri şi la programul pe care PSD îl are pentru mediul de afaceri şi cel pentru investiţii. Acest program prevede, printre altele, înfiinţarea Ministerului pentru IMM-uri. Militez ca cel care va conduce acest minister să provină din rândul întreprinzătorilor mici sau mijlocii, să nu fie un ministru impus pe criterii politice. Este nevoie de un profesionist care cunoaşte în detaliu cum putem creşte şi dezvolta acest sector pe care se sprijină întreaga economie a României. IMM-urile sunt 'furnicuţele' care produc capitalul financiar în România şi trebuie acordată o atenţie deosebită acestui sector.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. În primul rând, votul uninominal a avut reprezentativitate mai mică pentru parlamentarul ales decât are votul pe listă. Şi am să dau un exemplu foarte elocvent. Eu am fost (şi încă sunt) deputat al Colegiului 5, Borşa - Vişeu. Am colegi în Parlament care reprezintă zona Mara - Cosău, alţii zona Codru - Chioar, unii sunt pe colegiul Baia Mare Est, alţii în Colegiul Baia Mare Vest, unii au fost aleşi pe Colegiul Lăpuş şi alţii pe Colegiul Sighet. Să nu mai vorbim despre faptul că, în anumite situaţii, unele colegii au fost dublate de un parlamentar provenit de la un alt partid. Cu opt, respectiv patru ani în urmă, campania electorală a fost privită extrem de diferit. Astfel, un candidat a putut face campanie doar în zona sa de reprezentativitate, zonă stabilită în funcţie de interesele unora sau altora şi doar voturile din localităţile în cauză au fost luate în calcul pentru a stabili viitorul parlamentar al Colegiului. Un alt aspect al uninominalului a fost acela că un candidat cu 49% din voturi a rămas acasă şi a plecat unul cu 30% din sufragii sau chiar mai puţin. Votul de listă va duce la reducerea numărului parlamentarilor în viitoarea legislatură, tocmai prin faptul că alegătorii votează o listă cu oameni şi aceştia pot fi aleşi atât de locuitorii din Borşa, cât şi de cei din Asuaj. Şi un alt aspect care îl consider benefic pentru votul de listă este faptul că vom fi parlamentari de Maramureş, iar atunci când vom gândi o strategie sau o lege, aceasta va putea fi aplicată la nivelul întregului judeţ. Spre exemplu, nu puteam să mă concentrez doar pe zona Vişeu de Sus ca fiind o zonă defavorizată, dar pot avea un asemenea proiect la nivelul judeţului care să aibă şi susţinerea celorlalţi colegi PSD, care vor fi tot parlamentari de Maramureş, ca şi mine.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Sorina Pintea, candidat PSD pentru Senat
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Deşi sunt membru politic de mulţi ani, cea mai importantă politică, în cazul meu, a fost politica faptelor bune. Cred că acesta este şi motivul pentru care PSD Maramureş mi-a oferit primul loc pe lista de candidaţi pentru Senatul României, o poziţie care mă onorează şi care mă obligă să continui acţiunile cu impact pozitiv în viaţa maramureşenilor. Tot ce am făcut până acum, din punct de vedere profesional, a avut rezultate vizibile. Acţiunile noastre, ale conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ale personalului medical şi sanitar, toţi cei care reprezentăm o echipă sudată în jurul pacientului - principala preocupare a sistemului de sănătate - au avut efectele dorite. Deşi mai avem de lucru, eu cred că suntem pe drumul cel bun. Activitatea constantă din tot acest timp, rezultatele bune pe care le-am obţinut ca manager a două instituţii spitaliceşti, aprecierile primite atât de la nivel judeţean cât şi naţional m-au creditat pentru această poziţie extrem de importantă, care are în centru interesul fiecărui maramureşean. Candidatura mea pentru Senatul României pe lista PSD Maramureş a fost propusă de filiala judeţeană a partidului şi acceptată fără rezerve la nivel central, lucru care îmi dă şi mai multă încredere în ceea ce pot să fac şi în ceea ce vreau să fac pentru fiecare locuitor al acestui judeţ.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. În primul rând, voi face referire la reforma din sănătate cuprinsă în Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat, un program la realizarea căruia am contribuit, un document strategic elaborat de către specialişti în medicină şi manageri de spitale. Sănătatea este cea mai importantă avuţie a fiecăruia dintre noi, iar obiectivul principal al programului de sănătate îl reprezintă pacientul. Bugetul pentru sănătate va fi construit în funcţie de nevoile sistemului, de nevoile pacientului, astfel încât niciun bolnav să nu se simtă părăsit şi fiecare bolnav din România să ştie că pentru el există soluţii. Milităm pentru finanţare în funcţie de nevoile reale ale pacientului, acces la medicamente pentru fiecare locuitor al acestei ţări, înfiinţarea a noi opt spitale regionale noi, până în 2020. Tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului, iar aici ne referim la Minister, Casele de Sănătate, Sistemul de Urgenţă, medicii de familie, ambulatoriul şi spitalele. Pacientul trebuie să se simtă sprijinit şi ajutat de sistem, nu împiedicat de birocraţia sau de lipsurile acestuia. Cel mai important aspect este acela că cetăţeanul trebuie să ştie că, oricât de gravă ar fi afecţiunea sa şi oricât de mari ar fi costurile implicate, el va avea acces la tratamentul care îl poate vindeca sau care îi poate ameliora suferinţa. Programul de guvernare al PSD prevede şi creşterea veniturilor personalului medical, iar creşterea nivelului de trai în România înseamnă şi accesul la un sistem de sănătate performant pentru români. PSD este singurul partid care a venit cu un program detaliat cu calcule bugetare precise pentru Sănătate, singurul partid care în centrul reformei de sănătate pune interesul pacientului.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ Pe lângă programul de guvernare al PSD pentru sănătate, în Senatul României voi susţine toate programele care pot aduce mai mulţi români în clasa de mijloc, programe pertinente care pot îmbunătăţi viaţa de zi a fiecărui român, a fiecărui maramureşean. Voi susţine, cu la fel de multă determinare, programul pentru mediul de afaceri şi pentru economie, programul pentru tineri, pentru educaţie, pentru sport. Voi face tot ce va sta în puterile mele pentru a ajuta la elaborarea şi implementarea de legi care să ne aducă tuturor un plus în viaţa de zi cu zi.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. Candidez întâia oară pentru o poziţie politică, însă cunosc politica şi am urmărit toate competiţiile interne sau internaţionale. Votul pe listă îl consider o bună variantă de a trimite în Parlament doar oameni reprezentativi pentru societate, prin faptul că, cei numiţi pe lista de partid trebuie să respecte anumite criterii de integritate şi să fie acceptaţi de marea majoritate a locuitorilor judeţului. Un cetăţean care locuieşte într-o zonă a Maramureşului poate să pună ştampila pe lista propusă de un anumit partid pentru faptul că îi place candidatul plasat pe locul 2, 3, 4 sau 5. În acest fel, alegătorul nu mai este îngrădit să aleagă doar candidatul propus într-un colegiu anume. Mai mult, votul uninominal a avut multe dezavantaje, prin faptul că, un candidat care nu a obţinut peste 50% din sufragii a pierdut competiţia electorală cu 48 de procente, spre exemplu şi în Parlament a plecat candidatul clasat pe locul 2 sau chiar pe locul 3, de la un alt partid. Acest lucru a dus la o suprapopulare a Parlamentului, cu multe colegii parlamentare dublate de senatori sau deputaţi de la diverse partide, care, din păcate, nu au avut aceleaşi interese pentru cetăţeni. Candidând pe o listă de partid, toţi parlamentarii Maramureşului vor avea un scop comun, binele acestui judeţ şi al locuitorilor de aici. Vom propune programe comune, proiecte comune care să facă referire la Maramureş în totalitatea sa şi nu ne vom concentra doar pe o zonă sau pe o altă zonă. Prin vot de listă, toţi parlamentarii de Maramureş ai unui partid vor încerca să propună, împreună, proiecte benefice pentru fiecare locuitor.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ
Dan Ivan, candidat USR pentru Camera Deputaţilor
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 1. Partidul mi-a acordat încrederea pentru a candida la Camera Deputaţilor la capătul unui proces cât se poate de democratic şi transparent. Am fost ales deoarece i-am convins pe ceilalţi membri ai filialei prin susţinerea intenţiei mele de a candida şi prin proiectul, punctele prezentate în faţa acestei filiale. Membrii filialei USR Maramureş au dorit probabil un candidat care să se apropie cât mai mult de şablonul dorit de către electorat. Mai exact un om tânăr, muncitor, care să nu fi fost activ anterior în politică, care să nu aibă pată politică asupra sa. Filiala Maramureş a dorit să dea oamenilor posibilitatea să facă în mod real o alegere. Vrem ca oamenii să nu mai fie obligaţi să aleagă răul cel mai mic. Vrem să nu mai aleagă între aceleaşi partide care, într-o formă sau alta, s-au aflat la guvernarea României, partide care sunt responsabile pentru corupţia şi sărăcia din jurul nostru.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ USR - filiala Maramureş doreşte ca oamenii să aibă, în sfârşit, cu cine să voteze. Să voteze cu oameni ca ei, care ştiu ce înseamnă să trăieşti, zi de zi, în România. USR a fost creată de oameni obişnuiţi, care nu au mai făcut politică până acum, dar care s-au săturat de corupţia şi incompetenţa sistemului politic. Împreună, vrem să schimbăm felul în care se face politică în România. Vrem ca România să fie guvernată transparent, de oameni competenţi, care înţeleg să respecte legea şi interesele societăţii. Vrem o ţară în care fiecare să aibă o şansă reală la un viitor mai bun.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 2. În primul rând, îmi însuşesc obiectivele enunţate în programul USR, dintre care amintesc câteva. Întărirea statului de drept şi oprirea furtului din bani publici. O ţară nu se poate dezvolta normal atunci când unii, care au puterea, fură de la toţi ceilalţi şi, după aceea, folosesc instituţiile statului pe post de scut împotriva Justiţiei. Reforma achiziţiilor publice prin: afişarea pe site-urile instituţiilor publice, în termene scurte, a tuturor cheltuielilor, licitaţiilor şi proiectelor; standardizarea preţurilor la care autorităţile publice pot achiziţiona bunuri şi servicii; 'liste negre' care conţin firmele şi acţionarii acestora care au fraudat deja statul şi care nu mai pot participa la achiziţii; instituirea sistemelor de analiză automatizată a achiziţiilor. Re-industrializarea României prin investiţii în tehnologiile viitorului. Noi vrem să prioritizăm investiţiile în tehnologiile viitorului - IT, energie regenerabilă, nanotehnologie, biotehnologie, semiconductori etc. - pentru că aceste investiţii generează plus valoare foarte mare şi pot trage după ele toate celelalte sectoare ale economiei. La nivelul întregii ţări, în ultimii 5 ani, au fost create peste 46.000 de locuri de muncă în industrii High Tech.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ Modernizarea sistemului de sănătate publică. Nimeni nu are o şansă reală la un viitor mai bun dacă nu are acces la servicii medicale normale. Susţinem creşterea nivelului de finanţare de la 4% din PIB, cât este acum, la 6% din PIB în următorii patru ani. România are nevoie de spitale noi, de salarii mai mari pentru medici, de medicamente accesibile. Pentru asta Sănătatea are nevoie de mai mulţi bani. Susţinem de asemenea dezvoltarea medicinei de familie. Medicina de familie trebuie să devină baza sistemului să asigure un acces universal şi fără bariere al populaţiei la servicii medicale de bază, medicamente esenţiale, îngrijiri, diagnosticare precoce a bolilor, cât şi definirea strictă a rolului de 'poartă' în sistem prin sortarea cazurilor care trebuie îndrumate spre specialişti şi spitale.
Mi-am asumat şi lupta pentru crearea unui cadru şi a unei legislaţii care să permită reapariţia întreprinzătorilor, afaceriştilor, industriaşilor români. Voi susţine cu toate forţele promovarea meritocraţiei. În acest sens, voi susţine legiferarea cât mai clară a delimitării dintre funcţiile/posturile ocupate politic şi cele în care se va accede după un concurs prealabil şi public anunţat, în urma unei examinări corecte, previzibile şi organizate la un nivel cât mai larg. Promovarea oamenilor doar pe criteriile competenţelor şi meritelor lor va avea efecte benefice pe toate planurile, începând de la dezvoltare economică şi până la scăderea corupţiei.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ În programul USR s-a făcut pe bună dreptate referire la personalul medical, mai exact la deficienţa de personal. Conform unui studiu, România are un deficit de 13.000 de medici. USR îşi propune să susţină investiţiile în educaţie de calitate, în creştere profesională şi de carieră şi în politici de angajare şi menţinere a personalului bazate pe stimulente financiare, sociale şi profesionale. Astfel că, un proiect personal va fi acela de luare a unor măsuri care să stopeze acest exod al medicilor şi al personalului calificat din sistemul de sănătate.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE MARAMUREȘ 3. În legătură cu votul pe listă sau cel uninominal, ambele au avantaje, privite din diferite puncte de vedere. Pe scurt, votul pe liste oferă distribuirea mandatelor în parlament proporţional cu rezultatele obţinute la vot. În concret, dacă un partid obţine 35,7% din voturi, va avea aproximativ acelaşi procent din totalul locurilor din Parlament. Votul uninominal are avantajul de a pune accentul pe candidat, scoţându-l în faţă pe cel mai bun dintr-un colegiu electoral. Problema este însă că acest sistem de vot nu oferă o imagine corectă a proporţionalităţii votului la nivel naţional. În concret, în Regatul Unit, partidul UKIP a obţinut 12,7% din votul popular la nivel naţional, dar a obţinut un singur loc din 650 (0,2% din locuri) în Camera Comunelor, deoarece un singur candidat de-al lor s-a situat într-un colegiu electoral deasupra tuturor celorlalţi. În acelaşi sens, deşi Partidul Conservator a obţinut 36,8% din voturile populare, a reuşit să aibă chiar o majoritate în cameră, deoarece a obţinut 330 de locuri, adică 50,8% din cele 650 de locuri din camera inferioară a parlamentului britanic. În concluzie, asumarea unui sistem sau a altuia rămâne la latitudinea societăţii din respectiva ţară, fiind o chestiune ce trebuie analizată sociologic, istoric ş.a.m.d..