Antena 3 CNN Alegeri Locale 2016 REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Primele REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Cine câștigă Primăria Reșița

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Primele REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Cine câștigă Primăria Reșița

15 minute de citit Publicat la 12:02 05 Iun 2016 Modificat la 12:02 05 Iun 2016
record-la-alegeri-la-93-de-ani-candideaza-pentru-un-post-de-consilier-local-383945.jpg

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Nouă dintre candidaţii la Primăria municipiului Reşiţa au răspuns întrebărilor AGERPRES despre refacerea identităţii oraşului, atragerea de investitori şi crearea unor noi locuri de muncă, precum şi despre recorelarea învăţământului cu cerinţele de pe piaţa muncii. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. 

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA : Ce credeţi că ar trebui făcut pentru refacerea identităţii municipiului Reşiţa, având în vedere că aproape că nu se mai poate numi un oraş industrial?

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA.  Anca Almăjan (PPUSL):Reşiţa nu se mai poate numi oraş industrial, în parte şi pentru moment. Tradiţia de sute de ani în domeniul construcţiilor de maşini şi siderurgie ne obligă ca prin alipirea a ceea ce a mai rămas din UCMR S.A., de Hidroelectrica, să începem reindustrializarea Reşiţei, cel puţin în parte. De asemenea, ne propunem ca Reşiţa să devină punct strategic pentru vastul program legat de turism pe care îl lansăm.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA. Sergiu Caplea (PSRO): Cele mai multe din oraşele industriale din întreaga lume nu se mai pot numi industriale. Reşiţa trebuie să pună în valoare parcul industrial. O suprafaţă dotată cu toate facilităţile de circa 30 de hectare în interiorul oraşului, oferind avantajos suprafeţe în interiorul zonei respective. Aceasta presupune aducerea de investitori, atât de vehiculata variantă de dezvoltare de către toţi contracandidaţii mei. Al doilea pol de dezvoltare al Reşiţei, poate cel mai important, este atragerea de fonduri europene prin intermediul instituţiilor administrative, locale sau reprezentanţele celor centrale. Investiţiile din banii europeni creează locuri de muncă şi în acest moment este varianta cea mai sigură de a aduce bani la Reşiţa şi de a construi infrastructura edilitară şi economică de care municipiul nostru are nevoie.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA.  Ioan Crina (PSD): Reşiţa are nuclee tehnice (şcolile profesionale şi Universitatea Eftimie Murgu) în jurul cărora se poate asigura dezvoltarea din punct de vedere industrial a oraşului. Cred că actuala identitate a oraşului ar trebui păstrată pentru că industria reprezintă istoria acestui municipiu şi este legată indisolubil de însăşi întemeierea Reşiţei.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Lucian Ionescu (PNŢCD): În primul rând va trebui să conservăm activităţile economice existente, astfel încât ele să nu dispară. Trebuie luaţi în considerare toţi factorii unei comunităţi, inclusiv infrastructură, forţă de muncă, nivelul de educaţie, situri industriale şi de afaceri disponibile, concurenţa, situaţia politică, stilul de viaţă. Va trebui să ne schimbăm radical mentalitatea şi obiceiurile, având în vedere că, în ziua de astăzi, pentru a te dezvolta este necesar să gândeşti la nivel global, să interacţionezi regional şi să acţionezi local. În plus, identitatea unui oraş este determinată de apelativele sale culturale. Şi când spun "culturale", nu am în vedere "artele" sub diferitele lor desfăşurări, ci mă refer la un anume mod de a fi, la un anume mod de "a trăi".

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Gheorghe Jenar (UNPR): Creionarea identităţii Reşiţei ca centru industrial a început în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, odată cu construcţia primelor instalaţii industriale pe actualul amplasament al uzinelor reşiţene. Accentuarea şi definirea identităţii industriale a Reşiţei s-a făcut de-a lungul a două secole (1779-1989), începând cu construcţia primelor furnale, a primei căi ferate şi aşa mai departe, ajungând un puternic centru siderurgic şi cu o industrie constructoare de maşini. A pretinde că noi, candidaţii din 2016 la alegerile locale din Reşiţa, vom creiona începuturile unei noi identităţi pentru municipiu, mi se pare un orgoliu exagerat al candidatului, fie el şi bănăţean. Noi, candidaţii de azi, eu cel puţin, vrem să simplificăm procedurile administrative, să o modernizăm, să eficientizăm activitatea autorităţii publice, să creştem calitatea serviciilor de utilitate publică, oferind astfel un confort sporit locuitorilor acestui oraş.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ionela Kovacs (ALDE): Reşiţa, pentru a deveni un oraş atrăgător, atât pentru noi, locuitorii săi, cât şi pentru turişti sau posibili investitori, are nevoie de o infrastructură reabilitată şi regândită, astfel încât municipiul să devină un magnet pentru dezvoltare şi investiţii creative, aşa cum aşteptăm de la o capitală europeană de judeţ. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Reşiţei este un subiect care ar trebuie discutat intens. Implementat într-un mod eficient, acest plan integrat ar putea schimba faţa oraşului nostru.  

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Narcis Lazăr (PND): Refacerea identităţii municipiului Reşiţa ca oraş industrial nu poate să existe fără cele două mari uzine CSR şi UCMR, care au fost date de către vechii şi, totodată, noii guvernanţi, unor firme străine care nu au făcut decât să reducă drastic numărul muncitorilor din aceste fabrici industriale. Relansarea industriei în municipiul de pe Bârzava se poate face doar prin intervenţia în 'forţă' a Guvernului României în sensul redării acestor uzine reprezentative pentru identitatea industrială a Reşiţei. Nu resping, ci dimpotrivă, sunt adeptul aducerii de alte noi fabrici de producţie în Reşiţa, având în vedere aceste oferte viabile pentru relansarea industriei în municipiu.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ioan Popa (PNL): Reşiţa are şansa de se afla în inima Banatului de Munte. Tocmai de aceea sunt convins că destinul acestui oraş va fi unul îndreptat spre turism, spre ospitalitatea bănăţeană. În paralel cu 'recuperarea' unor părţi ale industriei, mă refer aici la industria profilată, de nişă, cu companii de talie medie, între 300 şi 500 de angajaţi, Reşiţa trebuie să pună focus pe avantajul geografic, de relief, şi să pună în valoare împrejurimile, cum ar fi Lacul Secu sau zona montană a Semenicului. Vom pune în valoare inclusiv istoria industrială a Reşiţei, pornind de la Muzeul de locomotive, furnalul, funicularul, clădirile istorice.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Purea (PMP): Voi încerca reindustrializarea Reşiţei, prin revigorarea în primul rând a UCMR şi a unităţilor de profil. Atragerea de investitori străini şi autohtoni în fiinţarea de alte industrii decât cele absolut 'ultra-grele'. Mă refer la mecanică fină, confecţii, cosmetică, meşteşuguri şi altele. Este nevoie de transformarea oraşului într-unul industrial-turistic, cu dezvoltarea unei industrii noi, turistice.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Vasile (Partidul Verde): Reşiţa este, încă, percepută ca oraş industrial. Din nefericire, marile întreprinderi, UCMR, IMR, CSR, şi-au încetat total sau şi-au redus mult activitatea, atât din cauza unor privatizări frauduloase (UCMR), cât şi din cauza conjuncturii mondiale privind cererea de oţel (CSR). Despre IMR, motivaţia distrugerii industriei de armament, drept condiţie pentru intrarea României în NATO, seamănă mai mult cu o acţiune mafiotă şi, la mine, ca patriot, nu ţine. Ca primar, voi folosi toate mijloacele legale pentru păstrarea în Reşiţa a actualelor uzine. Identitatea oraşului este dată şi de mari personalităţi locale, prea puţin mediatizate: muzicieni, poeţi şi scriitori, sportivi de renume internaţional. Împrejurimile Reşiţei, Semenicul, Lacul Secu, nu sunt puse în valoare. Din staţiuni turistice, de renume, au mai rămas ruine. Se impune refacerea infrastructurii, atât cu eforturi proprii, cât şi în colaborare cu Consiliul Judeţean.  

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA : Cum v-aţi gândit să atrageţi investitori la Reşiţa, şi, implicit, să crească numărul locurilor de muncă?

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Anca Almăjan (PPUSL): Popularea parcului industrial cu ateliere de prelucrare a lemnului. Prelucrarea lemnului, în Reşiţa, trebuie văzută în profunzimea sa, adică nu mai avem dreptul moral să exploatăm şi să vindem buşteni, ci semifabricate şi chiar mobilă. Reglementarea situaţiei legale a parcului industrial de la Km 7 şi orientarea acestuia spre IT şi către noile tendinţe mondiale (eliminarea combustibililor fosili şi introducerea energiilor regenerabile, care presupun modificarea tuturor fluxurilor tehnologice din industrie şi, în special, în automotive cu o puternica orientare spre tehnologie IT).

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Sergiu Caplea (PSRO): Locurile de muncă din Reşiţa vor fi create prin valorificarea parcului industrial şi prin recuperarea de către primărie a unor suprafeţe nefolosite de la CSR şi UCMR, prin atragerea, tot de către primărie, a fondurilor europene şi, în final, prin a face din Reşiţa o bază de plecare pentru zonele cu potenţial turistic din judeţ, nu numai pentru masivul Semenic. Cred că un lucru important pentru atragerea investiţiilor la Reşiţa îl reprezintă organizarea la nivelul primăriei a unui birou unic pentru emiterea tuturor actelor necesare pentru demararea unei afaceri.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ioan Crina (PSD): Reşiţa are o capacitate majoră de atragere a investitorilor, prin faptul că dispune de spaţii disponibile, inclusiv Parcul Industrial Valea Ţerovei, care le oferă o varietate mare în alegerea locaţiilor. Autoritatea publică locală va fi mereu alături de orice investitor care va dori să investească în Reşiţa şi, în limitele în care legea ne permite, le vom oferi facilităţi, conform obiectului lor de activitate.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Lucian Ionescu (PNŢCD): În primul rând, este nevoie de conectarea imediată a Reşiţei la infrastructura majoră europeană rutieră, prin intensificarea activităţilor de lobby la Guvernul României şi la Uniunea Europeană, urmărindu-se construcţia de autostrăzi sau măcar a unui drum expres către Lugoj ori Caransebeş, dar nici conectarea cu autostrada din Serbia nu este de ocolit şi asta deoarece este posibil ca şi Serbia, în viitorul apropiat, să devină membru UE. În al doilea rând, cu condiţia ca măcar o parte a primului punct sa fie realizată, vizează crearea unei Zone Libere, în imediata apropiere a Reşiţei, similară cu Zona Liberă Galaţi, pentru facilitarea comerţului extern şi pentru dezvoltarea economică locală. Tot pentru dezvoltarea sănătoasă a Reşiţei este şi crearea unui Muzeu Tehnic, în care să se regăsească expoziţii cu produsele industriale 'Made in Reşiţa'. Nu în ultimul rând, mă refer la susţinerea unui incubator de afaceri, unde noii antreprenori reşiţeni să fie ajutaţi să facă primii paşi în afaceri şi să beneficieze de o şansă corectă.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Gheorghe Jenar (UNPR): Unii spun că investitori au venit la Reşiţa, dar nu au rămas. Alţii clevetesc că autorităţile locale au alungat investitorii de-a lungul anilor, prin pretenţii exagerate. Părerea mea este că investitorii apreciază oportunităţile de afaceri într-o zonă sau alta. Eu imaginez un altfel de comportament, atât faţă de omul de afaceri prezent deja în Reşiţa, cât şi faţă de potenţialul investitor. Patronul, omul de afaceri este 'motorul' care pompează sângele (banii) în arterele oraşului. Această 'funcţie' a lui trebuie recunoscută şi apreciată de întreaga comunitate. Nu voi aştepta în birou să vină investitori, ci mă voi transforma în 'ambasadorul comunităţii', voi merge în ţară şi în afara ei, în întâmpinarea investitorilor.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ionela Kovacs (ALDE): Este necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieţei muncii care să reflecte situaţia forţei de muncă disponibile, nivelul şi domeniile de calificare, astfel încât oferta să fie corelată cu cererea, evitând în acest fel să transformăm Reşiţa într-o piaţă de muncă ieftină. În vederea stabilirii unei relaţii corecte şi transparente cu posibili investitori este necesară eficientizarea administraţiei prin proceduri simplificate de lucru, transparenţă în informaţii, informarea corectă asupra resurselor de care oraşul dispune, crearea unor facilităţi locale (reducerea taxelor, punerea la dispoziţie a spaţiilor disponibile). În egală măsură, consider oportună consultarea mediului de afaceri local, astfel încât proiectele de atragere a investitorilor noi să creeze o concurenţă transparentă, care să vină în sprijinul dezvoltării economice.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Narcis Lazăr (PND): După cum am precizat atât în presa locală cât şi la TV, am purtat mai multe discuţii cu fabrici care şi-au arătat interesul pentru a veni să investească în municipiul Reşiţa.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ioan Popa (PNL): Marketingul este un instrument care nu a fost utilizat în promovarea Reşiţei şi în avantajul acestui oraş. Voi promova municipiul nostru la nivel regional şi european, pentru că am această experienţă acumulată în domeniul antreprenorial, voi pune în valoare resursa umană, avantajele poziţiei geografice, sistemul de învăţământ care include învăţământul universitar. Sunt decis să aduc investitori care să dezvolte afaceri de talie medie, a căror 'produse finite' să conţină o margine ridicată, care să permită salarii pe măsură.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Purea (PMP): În primul rând prin facilităţi oferite investitorilor. Apoi, contactul direct cu investitorii vestici, în speciali germani. Eu cunosc cel puţin câteva zeci de mii de germani - am lucrat în această ţară, peste un sfert de secol, ca medic chirurg în două mari clinici universitare, pe care vremelnic le-am şi condus. De asemenea, îmi doresc o conlucrare strânsă cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în privinţa modernizării căilor de acces spre Reşiţa. Aceeaşi manieră o voi aborda şi pentru atragerea investitorilor autohtoni.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Vasile (Partidul Verde): Mai întâi voi pune drept principiu de bază, în administraţia publică, cinstea şi corectitudinea, profesionalismul. Un primar şi o administraţie publică trebuie să aibă credibilitate, iar aceasta nu se obţine prin şpagă şi minciuni. Voi promova investitorii locali, axaţi pe producţia de orice natură şi pe cei din domeniile tehnice de vârf. Pentru mine este foarte valoros un investitor local, chiar dacă are doar până în zece angajaţi. În plus, voi uza de toate mijloacele legale pentru a convinge multinaţionalele să-şi deschidă la Reşiţa filiale, nu doar puncte de lucru. În cazul punctelor de lucru, toate impozitele se plătesc în localitatea în care multinaţionala are sediul social sau filială. Voi face demersurile pentru dezvoltarea unui incubator de afaceri pentru tinerii care doresc să investească în domeniul IT.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA : Cum consideraţi că s-ar putea recalibra cerinţele de pe piaţa muncii cu învăţământul local?

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Anca Almăjan (PPUSL): Învăţământul local trebuie conceput astfel încât să răspundă obiectivelor turistice şi industriale, prin calificarea în cadrul şcolilor profesionale, la locul de muncă, iar învăţământul universitar şi postuniversitar trebuie adaptat pe aceeaşi direcţie.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Sergiu Caplea (PSRO): Nu trebuie să ne facem iluzii. Sistemul de învăţământ românesc este ultra-centralizat. Doar în momentul în care politica ministerială din acest domeniu va permite liceelor şi şcolilor din judeţ să-şi stabilească priorităţile, doar atunci s-ar putea să stabilim noi de ce meserii, de ce profesii avem nevoie la Reşiţa. V-am dat acest răspuns pentru că nu vreau să vă mint şi nu vreau să îi mint pe reşiţeni. Toate acestea vor fi posibile numai în condiţiile în care Reşiţa rămâne capitala judeţului, numai în condiţiile în care rămâne şi judeţul Caraş-Severin.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ioan Crina (PSD): Autoritatea publică locală nu are competenţă legală în elaborarea curriculumului învăţământului preuniversitar, dar va menţine o bună colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi va supune spre aprobare, Consiliului local, o reţea şcolară adecvată cu cererea pieţei forţei de muncă din municipiul Reşiţa.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Lucian Ionescu (PNŢCD): Piaţa muncii din Europa se confruntă cu o criză a modelelor mai vechi de prognozare a necesităţilor pieţei muncii şi de reflectare a acestora în sistemele de educaţie şi instruire. În plus, schimbările tehnologice rapide generează învechirea/irelevanţa unor competenţe. Situaţia devine şi mai complicată în contextul modificărilor demografice, cauzate de îmbătrânirea populaţiei şi de fluxurile migratorii. Pentru a rezolva aceste probleme sunt efectuate diverse cercetări şi studii, fiind folosite diverse instrumente de prognozare. Niciuna dintre metodele de prognoză nu poate oferi, însă, previziuni exacte şi precise ale necesităţilor de calificări. Totuşi, ele pot prezenta informaţii utile cu privire la modul în care pieţele forţei de muncă se vor dezvolta, ca răspuns la diverse influenţe externe. Anticiparea cerinţelor pieţei forţei de muncă în materie de competenţe este o prioritate pentru UE. Deci de ce nu şi în România şi, implicit, în Reşiţa?

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Gheorghe Jenar (UNPR): România se confruntă cu o problemă de proporţii în ceea ce priveşte inserţia tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii. Fenomenul este prezent şi în Reşiţa. Această stare de fapt este cauzată de o serie de factori specifici, precum lipsa calificărilor, a studiilor de specialitate, a certificărilor, în strânsă legătură cu oferta pieţei de muncă şi cu realităţile sociale. În Reşiţa industrială, dezvoltată înainte de 1989, performanţa profesională a fost asigurată de un învăţământ profesional şi postliceal (şcoli de maiştrii) foarte bine organizate şi eficiente. Mai târziu, aceste forme de învăţământ s-au transformat în licee industriale şi învăţământ superior, care, pe parcurs, nu au mai performat. Astăzi, învăţământul local formează şi dezvoltă resursă umană care nu mai poate fi integrată pe piaţa muncii. Voi încerca să aduc la aceeaşi masă a dezvoltării Reşiţei atât investitorii potenţiali, cât şi diriguitorii învăţământului local şi, desigur, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dacă piaţa cere strungari şi specialişti IT, învăţământul trebuie să formeze şi asemenea meseriaşi şi specialişti. Învăţământul profesional şi cel universitar, susţinut de mediul de afaceri, trebuie să asigure resursa umană corelată cu oferta pieţei de muncă.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ionela Kovacs (ALDE): Reţeaua şcolară trebuie corelată cu cerinţele pieţei muncii, astfel încât să fie acoperite segmentele de calificare profesională deficitare. În acest sens, este necesară o consultare între mediu de afaceri local, reprezentanţii învăţământului local şi asociaţiile profesionale.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Narcis Lazăr (PND): Pentru o eficacitate a echilibrului dintre cererea de pe piaţa muncii şi învăţământul local pot afirma că se poate ajunge la un echilibru optim, printr-o identificare obiectivă a fabricilor de producţie de un anumit profil din oraş şi cerinţele acestora, pe de-o parte, şi perfecţionarea noilor angajaţi, prin înfiinţarea în cadrul liceelor existente din Reşiţa, a unor clase speciale cu elevi pregătiţi în domeniul de activitate ale acestora, pe de altă parte, luând în calcul şi implicarea anumitor autorităţi ale statului.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Ioan Popa (PNL): Reşiţa are avantajul Universităţii Eftimie Murgu, care în ultimii ani deja s-a adaptat într-o anume măsura pieţei muncii, în sensul că au apărut secţii noi. Mă refer aici la economie, marketing, sport. Următoarea pe listă va fi, cu siguranţă, o secţie de turism, care să cuprindă toate laturile acestui sector, gastronomie, hotelier şi aşa mai departe. Învăţământul preuniversitar este, din fericire, în zona administrativă a primăriei şi sunt convins că şi aici vom putea interveni pentru o adaptare rapidă la necesităţile pieţei, venind în întâmpinarea antreprenorilor locali.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Purea (PMP): Păstrarea independenţei şi autonomiei Universităţii Eftimie Murgu şi o conlucrare anuală între universitate, primărie şi unităţile industrial-productive şi de management din Reşiţa. Toate forţele municipale trebuie canalizate spre un singur ţel şi interes, comune. Să sperăm că oraşul de pe Bârzava îşi va recăpăta, în curând, prestigiul şi identitatea de altădată.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 REȘIȚA Paul Vasile (Partidul Verde): Primul lucru care trebuie făcut este un studiu privind disponibilitatea şi calificarea forţei de muncă existente, precum şi necesarul şi tipul de calificare necesar. Principalii factori implicaţi vor fi atât investitorii existenţi, cât şi cei potenţiali. Ca primar, voi interveni la ministerul de resort pentru asigurarea, în cadrul şcolilor şi liceelor profesionale, de clase cu specificul aferent cererii de pe piaţa muncii. Voi implica şi investitorii, prin crearea de condiţii de practică, dotarea laboratoarelor.

×
x close