REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Zece din cei 11 candidaţi la Primăria municipiului Tulcea au declarat, răspunzând întrebărilor AGERPRES, că doresc reabilitarea falezei oraşului în beneficiul locuitorilor, îmbunătăţirea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului şi continuarea proiectelor pentru construirea de locuinţe. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Cei zece candidaţi sunt în ordine alfabetică Cornel Bâlbu, reprezentant al PND, Nicolae-Florin Bibu, independent, Teodor Georgian Chiper, reprezentant al PRU, Constantin Hogea, independent, Mircea Petria, reprezentant al PRM, Lucian Simion, reprezentant al PSD, Doru Şchiopu, independent, Marian-Valentin Şelaru, independent, Marius Tudorie, reprezentant ALDE, şi Ştefana Zibileanu, reprezentant al PNL. Nu a răspuns întrebărilor candidatul PMP, Dumitru Vâlcu.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. AGERPRES: Care este proiectul dumneavoastră pentru faleza oraşului Tulcea, cunoscut fiind faptul că această zonă este administrată în prezent de Primăria oraşului, Consiliul Judeţean (CJ) şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galaţi?
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Cornel Bâlbu (PND): Consider că o problemă de maximă importanţă este obţinerea proprietăţii asupra cheului de acostare şi a fîşiei longitudinale care sunt în administrarea APDM Galaţi, deoarece, având un unic proprietar, respectiv Primăria municipiului Tulcea, se pot face lucrări de amenajare ale falezei şi se poate construi un cheu de acostare vertical, eliminând astfel inesteticele pasarele. Aceste lucrări ar permite să se creeze zone optime de acostare pentru navele de croazieră, astfel încât turiştii să nu privească Tulcea doar ca un punct de trecere.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Nicolae-Florin Bibu (independent): Faleza municipiului, deşi aparţinea în totalitate municipalităţii dintotdeauna, a fost împărţită acum doi ani între Consiliul Local Tulcea şi CJ Tulcea, un lucru greu de înţeles, astfel încât acum trebuie găsită o formă de parteneriat în trei (cele două autorităţi tulcene şi APDM) şi nu două (Consiliul Local şi APDM), ca până acum doi ani. Soluţia financiară constă în fondurile europene, respectiv Axa prioritară 4 (regenerarea şi revitalizarea zonelor urbane).
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Teodor Georgian Chiper (PRU): Vorbim despre două probleme esenţiale, şi anume cea de siguranţă fizică a digului (respectiv riscurile de prăbuşire a falezei), cât şi despre problema de aspect. În zonă, toată faleza este lăsată, tasată, dedesubt e piatră spartă, dar ea nu stă pe pământ, iar apa Dunării antrenează fenomenul de eroziune. Blocarea breşelor cu piatră brută fără o soluţie tehnică de specialitate, adică fascine, nu poate opri aceste fenomene. Aici principalul responsabil este APDM Galaţi pentru că prin HG 518/1998 gestionează întreaga infrastructură portuară, inclusiv o porţiune de 3 metri în interiorul malului. Şi al doilea aspect este cel estetic pentru că Tulcea, ca oraş turistic, are nevoie de o faleză care să se ridice la un nivel care să-i facă cinste. În ambele situaţii nu se poate interveni, decât dacă există un singur administrator. În acest moment, sunt trei. Din păcate, s-a pierdut un moment foarte prielnic între 2008 - 2012 când actualul primar avea toată puterea politică să promoveze în Guvern o decizie de preluare în administrare locală a portului Tulcea, însă suntem în aceeaşi situaţie şi e greu de crezut că vom reuşi într-un timp rezonabil această preluare.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Constantin Hogea (independent): În proiectul meu de mandat am trecut reabilitarea falezei în folosul tulcenilor. Ţin foarte mult la această exprimare 'în folosul tulcenilor', pentru că există posibilitatea ca APDM Galaţi să rămână veşnic administrator al infrastructurii portuare, veşnic încasator de taxe dublate şi triplate de la operatorii tulceni. Sunt de acord ca împreună cu APDM şi Consiliul Judeţean, în orice variantă, să realizăm un proiect pentru reabilitarea falezei, dar aş vrea ca la final această zonă să fie reamenajată în folosul tulcenilor atât din punct de vedere funcţional-estetic, dar şi din punct de vedere al veniturilor care se pot realiza de pe infrastructura portuară.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Mircea Petria (PRM): Faleza este locul de promenadă atât al tulcenilor, cât şi al turiştilor din ţară şi de peste hotare. Considerăm că Primăria este cea mai în măsură instituţie care trebuie să administreze această zonă, faleza putând deveni o sursă de venit la bugetul local.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Lucian Simion (PSD): Nu abdicăm de la ideea de a transfera faleza la administraţia locală sau judeţeană. Ţinem neapărat la acest obiectiv pentru ca veniturile încasate din operaţiunile de acostare să vină la administraţia tulceană. Nu dăm însă cu piciorul la crearea unor parteneriate care ar putea să ducă într-un timp foarte scurt la o reamenajare urbană a falezei. Avem nevoie de acest lucru, plus că avem şi fonduri europene la dispoziţie. În momentul de faţă, doar APDM are o eligibilitate foarte clară.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Doru Şchiopu (independent): În ceea ce priveşte cheul, care în prezent aparţine APDM Galaţi, vom face toate demersurile posibile pentru a-l prelua, acesta fiind o sursă extrem de importantă pentru bugetul local. Dacă ne referim strict la partea de terasă a falezei, aceasta aparţine de doi ani Primăriei Tulcea şi o mică parte CJ, foruri care nu au investit niciun leu pentru reabilitare. Faleza trebuie reabilitată în totalitate, iar acest lucru se poate face atât prin fonduri europene, dar şi prin fonduri guvernamentale şi locale.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Marian-Valentin Şelaru (independent): Pentru a reabilita această zonă cu fonduri asigurate de Instrumentul Teritorial de Investiţii este necesar ca faleza oraşului Tulcea să aibă un singur proprietar. În momentul de faţă, aceasta este împărţită între APDM Galaţi, Consiliul Judeţean şi primăria municipiului. Cum încă nu s-a ajuns la o formă de asociere între cele trei entităţi, orice fel de investiţie privitoare la acest obiectiv este irealizabilă. Este normal ca faleza să ajungă la autorităţile locale şi-mi exprim susţinerea faţă de acest transfer ce ar trebui operat în interesul locuitorilor municipiului Tulcea. Numai atunci se poate lua în calcul realizarea unui proiect pentru reabilitarea acestei zone de promenadă a oraşului Tulcea.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Marius Tudorie (ALDE): Cu precădere, faleza municipiului trebuie să fie supusă unui program de modernizare, reabilitare şi extindere, pentru că este emblema Tulcei, mai ales pentru turiştii care ajung la noi. Se pot accesa fonduri europene pentru această operaţiune. Rămân de clarificat însă câteva aspecte. Momentan, cheul aparţine APDM Galaţi, lucru care a fost demotivant pentru autorităţile locale să remedieze acest aspect, fiindcă banii pleacă la Galaţi.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Ştefana Zibileanu (PNL): Faleza este poarta de intrare în Delta Dunării. Este absolut necesară reabilitarea falezei. Există o soluţie pentru ca faleza să devină a tulcenilor şi am purtat discuţii cu preşedintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor care m-a asigurat că APDM poate fi despărţit în APDM Galaţi şi APDM Tulcea, astfel încât faleza să poată fi reabilitată printr-un acord de parteneriat.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA: Cum vedeţi rezolvată problema apelor pluviale din centrul oraşului?
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Cornel Bâlbu (PND): Tulcea este poate singurul oraş reşedinţă de judeţ situat pe coline. Acest lucru îi dă un farmec aparte, dar în acelaşi timp şi problemele de infrastructură prezintă unele particularităţi, făcându-ne cunoscuţi pe plan naţional şi internaţional prin aceea că, după o ploaie torenţială, pe arterele principale se poate practica canotajul sau înotul. Când plouă torenţial, datorită aspectului geografic, apele se acumulează foarte rapid şi toate converg spre cota cea mai joasă, respectiv intersecţia arterelor principale ale municipiului. Din păcate, la dimensionarea sistemului de preluare a apelor pluviale, nu s-a ţinut cont de volumul de apă acumulat într-un timp foarte scurt. Această problemă de maximă importanţă poate fi rezolvată prin dimensionarea corectă a conductei principale de preluare a apelor pluviale şi de redimensionare a staţiei de pompare care evacuează acest volum de apă în Dunăre.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Nicolae-Florin Bibu (independent): Tulcea nu este singurul oraş din lume cu aşezare tip 'amfiteatru' având centrul la bază. Soluţia aplicată de toate municipalităţile care au avut această problemă a fost una singură: la reabilitarea fiecărei străzi în pantă, principal generatoare de apă către centru, s-au făcut geigere transversale sau laterale pe toată lungimea străzii, pornind chiar de sus, astfel încât apa nu mai ajunge toată pe deasupra adunându-se în centru, cea mai mare parte fiind preluată în subteran.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Teodor Georgian Chiper (PRU): În prima fază, spărgând digul în zona hotelului Delta 4* şi desfiinţând parcul Carol I, lucru pe care ani de zile actualul primar l-a refuzat, astfel inundându-se centrul oraşului, distrugând maşini şi imobile. Pe parcurs, vom aplica şi alte soluţii tehnice pentru a putea prelua timpuriu apele pluviale prin grătare, geigere şi conducte de preluare. Există o soluţie tehnică propusă de un proiectant local care a şi fost supusă dezbaterii Consiliului Local, pe care o vom discuta şi cu alţi proiectanţi şi în funcţie de sursele de finanţare vom opta pentru o alternativă.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Constantin Hogea (independent): Există un studiu de fezabilitate aprobat de Consiliul Local pentru preluarea apelor pluviale din zona centrală. Am luat act cu surprindere de ideea unui contracandidat de a prelua acest proiect asumat de actualul primar. Acum se lucrează la documentaţia privind scoaterea la licitaţie a acestui proiect astfel încât lucrarea care în mare parte poate fi suprapusă cu ultima lucrare din Masterplanul societăţii Aquaserv SA, şi anume reabilitarea conductei de apă menajeră de pe strada Păcii să ducă la rezolvarea preluării apelor pluviale din zona centrală. E foarte posibil ca în luna octombrie acest proiect să înceapă, dacă licitaţia nu va fi contestată.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Mircea Petria (PRM): În ceea ce priveşte apele pluviale, trebuie sporită capacitatea de captare prin construirea de geigere, soluţiile urmând să fie oferite de proiectanţii Primăriei.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Lucian Simion (PSD): Pentru apele pluviale s-au încercat mai multe proiecte. Acum, există unul care a trecut anumite etape. Important este să găsim şi fondurile necesare punerii în practică. Dacă acest proiect va fi finanţat doar din bugetul local, nu facem decât să cheltuim bani publici foarte mulţi şi din acest motiv cred că de urgenţă trebuie să găsim o sursă de finanţare externă.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Doru Şchiopu (independent): Există deja un Masterplan pe acest segment, dar nu este suficient. Printr-un proiect bine pus la punct, se pot atrage fonduri europene prin care se poate realiza o preluare etapizată, de la înălţimi până la zona plană a acestor ape, ca să se evite astfel aglomerarea lor în centru, iar în zonele de deversare, se poate gândi un sistem eficient de staţii de pompe, după modelul olandez, care să preia apele pluviale atunci când Dunărea este crescută, peste nivelul de preluare prin cădere naturală.
Marian-Valentin Şelaru (independent): Singura soluţie care poate fi pusă în practică, în opinia mea, este revenirea la sistemul din anii 1930 din oraşul Tulcea, atunci când în zona centrală a existat un canal deschis care prelua apele pluviale din oraş şi le deversa în Dunăre. Se poate realiza un canal deschis în zona hotelului Delta, un canal care va avea forma unui trapez cu baza mare de opt metri, iar cea mică de cinci metri şi cu o adâncime medie de 1,5 metri. Execuţia unui asemenea canal care va avea şi podeţe înseamnă dispariţia a 50% din parcul situat în imediata apropiere a falezei şi ar însemna rezolvarea problemei reţelei de preluare a apelor pluviale din zona centrală a oraşului. Pentru că investiţiile în reţelele de preluare a apelor pluviale au putut fi finanţate până în prezent din fonduri guvernamentale sau europene şi având în vedere că au fost cheltuite pe lucrări prost concepute şi făcute de mântuială, suma necesară acestui proiect trebuie să fie suportată din bugetul local.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Marius Tudorie (ALDE): Ploile torenţiale reprezintă un coşmar pentru tulcenii care locuiesc în zona centrală şi nu numai. Urgent, trebuie să se ia măsuri, iar din punct de vedere ingineresc sunt 'n' variante. Avem exemple de oraşe în Europa care au aceleaşi caracteristici cu ale Tulcei, dar acolo apele pluviale sunt colectate corespunzător, nu ca la noi.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Ştefana Zibileanu (PNL): Pentru sistemul de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului este un studiu de fezabilitate aprobat, iar atunci când se vor încheia lucrările din Masterplanul societăţii Aquaserv SA, fosta conductă de canalizare va fi utilizată pentru colectarea apelor pluviale. De altfel, soluţia este un bazin în zona centrală în care apele vor fi deversate atunci când plouă. Nu ştiu dacă studiul de fezabilitate este cea mai bună soluţie pentru eliminarea acestei probleme. Cu siguranţă, voi solicita un dialog cu toţi specialiştii şi arhitecţii pentru găsirea celei mai bune soluţii.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA: Ce proiect aveţi în domeniul locuinţelor?
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Cornel Bâlbu (PND): Problema locuinţelor pentru tineri este un alt punct din proiectul meu politic căruia îi acord o atenţie maximă, deoarece această problemă coincide cu politica Partidului Naţional Democrat de a stabiliza populaţia tânără. Migrarea tinerilor spre alte ţări poate fi stopată, venindu-i în întâmpinare cu rezolvarea unor probleme şi îndeplinirea unor aspiraţii. În consecinţă, problema locuinţelor pentru tineri are mai multe soluţii, dar ne vom axa asupra uneia singure. Acordarea de teren pentru construirea unei locuinţe în zona de vest şi sud a municipiului. Suprafaţa minimă pentru acordarea unei locuinţe va fi de 500 mp deoarece pe o astfel de suprafaţă se poate construi, conform legislaţiei în vigoare, o locuinţă cu o suprafaţă maximă de 150 mp, din care suprafaţa utilă aproximativ 120 mp, suprafaţă care, conform normelor europene, asigură confortul pentru o familie cu trei, maxim patru membri.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Nicolae-Florin Bibu (independent): Există finanţare europeană pentru locuinţe sociale şi trebuie utilizate. O altă soluţie o reprezintă ANL, dacă sunt finanţări în acest moment. Se pot încheia parteneriate cu constructori selectaţi conform legii, în care municipalitatea vine cu terenul şi primeşte în schimb 30% din numărul de apartamente construite de aceştia. Preţul estimat pentru un apartament de 2 camere (50 mp) ar ajunge la 15-18.000 euro (jumătate din preţul pieţei). O altă soluţie în acest domeniu este identificarea unei zone cu teren proprietate privată (sau transfer din public în privat) şi atribuirea de terenuri tinerilor, conform legii.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Teodor Georgian Chiper (PRU): Ne axăm în primul rând pe acordarea de loturi de pământ către tineri. Modificăm regulamentul de acordare a loturilor de casă pentru tineri. Nu intră în concesiune decât acele suprafeţe care au deja realizate toate utilităţile opozabile Primăriei, inclusiv infrastructura rutieră şi racordarea la transportul public local. Iniţiem până în 2018 construirea unui parc şi a unui loc de joacă în afara oraşului de minim un hectar dotat şi realizat la standarde de maximă exigenţă.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Constantin Hogea (independent): Suntem în situaţia în care în proxima şedinţă după constituirea Consiliul local să se supună aprobării studiul de fezabilitate privind construirea a 330 de unităţi locative pe o suprafaţă de 2,5 ha pe care MApN a cedat-o municipalităţii. Din acestea, 150 de locuinţe vor fi acordate în chirie tinerilor, 150 vor fi cedate unor tineri tulceni angajaţi ai MApN, conform protocolului încheiat cu acest minister, iar 30 de locuinţe se vor construi prin credit ipotecar. Construcţia acestui cartier care va include şi o piaţă va începe la jumătatea anului viitor şi cred că în doi ani acest cartier poate fi executat.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Mircea Petria (PRM): Referindu-ne la locuinţele pentru tineri, trebuie depistate noi locuri pentru construirea unor imobile, fondurile pentru acest proiect urmând să vină atât de la bugetul naţional, cât şi din surse europene.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Lucian Simion (PSD): Pentru specialişti, urmează să se încheie lucrările începute pentru realizarea a două blocuri. Avem aprobarea pentru locuinţe ANL pe strada 1848 (proiectul realizat în parteneriat cu MApN, n.red.). Primăria trebuie să dea drumul la studiul de fezabilitate, pentru că 30 de locuinţe sunt pe credit ipotecar. Banii sunt la dispoziţia Tulcei, dar trebuie să ne mişcăm. În ceea ce priveşte extinderea urbanistică, avem în intenţie să introducem în intravilan terenuri care sunt în zona marginală a oraşului, să preluăm drumurile de exploatare pentru realizarea infrastructurii şi să punem la dispoziţie locuri pentru construcţia de case.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Doru Şchiopu (independent): În primul rând, trebuie identificate terenurile din patrimoniul Primăriei şi Consiliului Local. După această inventariere, în funcţie de cerere, ori vom merge pe un parteneriat public-privat, ori vom încerca atragerea de fonduri europene sau guvernamentale (tip ANL). Bani europeni există, important e să ştii cum să-i ceri ca să şi ajungă la tine. Dacă pierdem acest tren, până în 2020, cât mai putem beneficia de aceste fonduri, putem să ne consolăm că am putut face şi nu am făcut nimic.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Marian-Valentin Şelaru (independent): Din câte cunosc, la momentul actual specialiştii ANL poartă discuţii cu autoritatea publică locală în vederea definitivării documentaţiei privind transferul unui teren de 25.000 de metri pătraţi situat pe Str. 1848 , teren care va fi dat în folosinţă ANL. Noul cartier ar urma să totalizeze 300 de locuinţe. Terenul aferent construcţiilor a fost inclus în lista amplasamentelor pentru construcţii locuinţe pentru tineri încă din anul 2013. Din păcate, proiectul este blocat din cauze birocratice. Nu a fost finalizată documentaţia şi încă nu s-au transcris terenurile în cartea funciară de la Ministerul Apărării către municipalitatea tulceană. Mă voi implica în soluţionarea grabnică a acestor demersuri în vederea implementării proiectului şi realizării acestui nou cartier destinat tinerilor.
Marius Tudorie (ALDE): Locuinţele sunt o prioritate, pentru că în momentul de faţă ar constitui unul din pilonii pentru care tinerii ar rămâne sau ar reveni în oraş. Ar trebui redeschis programul prin care să fie alocate terenuri din patrimoniul Primăriei către tinerii căsătoriţi care doresc să-şi construiască o casă. Ar trebui să li se dea loturi de teren, aşa cum s-a întâmplat în cartierul Lotizare. Apoi, trebuie luată în vizor construirea unei noi zone ANL pentru locuinţe sociale.
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA TULCEA. Ştefana Zibileanu (PNL): Sunt hotărâtă să pun în aplicare legea 15/2003 privind atribuirea de terenuri pentru construirea unor locuinţe pentru tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani. Conform legii, municipiile pot acorda gratuit o suprafaţă cuprinsă între 150 metri pătraţi şi 300 de metri pătraţi pentru construirea de locuinţe. După inventarierea domeniului privat al municipiului Tulcea, voi identifica şi locurile şi câte astfel de spaţii pot fi acordate.
sursa: agerpres